Ad Banner
Ad Banner

Feature

10 år med skarpe anmeldelser og satirisk kritik: Et portræt af Dårligdommerne

Foto: Frederik Højfeldt Nielsen

Af Lau Mellemgaard Eskildsen
3 oktober, 2024

Dårligdommerne fejrer 10 år med skarp satire og kærlig behandling af film, der måske burde være blevet i skrivebordsskuffen. Gør dig klar til et nostalgisk dyk ned i podcastens bedste (og værste) øjeblikke – og find ud af, hvordan tre filmelskere har brugt et årti på at lave sjov med dansk film-KÅÅÅÅÅNST!

Dårligdommerne kan i år fejre deres imponerende 10-års jubilæum, hvilket understreger et årti som en af Danmarks mest populære podcasts inden for filmanmeldelser – dog med deres helt egen unikke vinkel. Podcasten fokuserer nemlig på dårlige film, og med værterne Jacob Ege Hinchely, Troels Møller og Christopher Leo Andersen i spidsen, har de gennem et årti serveret skarpe og humoristiske analyser af alt fra plothuller og elendigt skuespil til tekniske fejl og besynderlige scener. Deres evne til at kombinere satire med filmkritik har givet dem en stor og trofast fanskare, som elsker den sjove og skarpe tilgang til filmens dårligdomme.

Podcastens format er enkelt – i hver episode analyserer værterne og deres gæster en film, hvor de diskuterer alt fra manuskriptets svagheder til de tekniske aspekter, som klipning og lyd. Undervejs afspilles klip fra filmen, som danner grundlag for deres samtaler, og sproget er ofte farverigt og direkte.

De tre værter – Jacob Ege Hinchely, Troels Møller og Christopher Leo Andersen – har alle en fælles baggrund fra DR’s Troldspejlet, hvilket har givet dem et indgående kendskab til både filmmediet og dets mange facetter. 

Nu, i forbindelse med deres 10-års jubilæum, har jeg haft fornøjelsen af at tale med de tre værter om alt fra starten på Dårligdommerne til deres sjoveste oplevelser, de værste film, de har anmeldt, og hvad fremtiden bringer for podcasten.

How did it get made?

Ideen til Dårligdommerne opstod helt spontant under en julefrokost i 2013, hvor de tre værter var en del af Troldspejlets redaktion på DR. Jacob Ege Hinchely fortæller, at han og Troels Møller den aften diskuterede deres fælles interesse for den amerikanske podcast How Did This Get Made?, hvor tre komikere gennemgår elendige film. 

– Vi tænkte, at det kunne være sjovt at lave noget lignende, fordi vi i forvejen brugte meget tid på at tale om film, og det var særligt underholdende, når vi diskuterede dem, vi hader, forklarer Jacob.

Selvom Christopher Leo Andersen kun havde kendt de andre i kort tid, blev han hurtigt en del af projektet. Han var relativt ny på redaktionen og husker følelsen af at være den nye, mens Jacob og Troels allerede var etablerede. Christopher havde dog masser af gåpåmod og bidrog med sine egne idéer til, hvordan podcasten skulle formes. 

– Jeg bød ind med to navne til programmet, Vidioterne og Dårligdommerne. Det var nok meget godt, vi valgte det sidste, reflekterer han med et smil og forklarer, at han fandt inspiration i både den amerikanske podcast Outside The Cinema og YouTube-kanalen Cinemassacre, som gav ham lyst til at starte et projekt som Dårligdommerne.

Troels husker den aften som en af de gange, hvor alt faldt på plads. Da snakken om dårlige film og How Did This Get Made? kom op, var han straks klar på idéen. 

– Jeg var småfuld og i godt humør, så jeg var med på den med det samme, siger Troels, men tilføjer, at Christophers idé om at fokusere på danske film ikke lige tiltalte ham fra start. 

– Jeg har det svært med danske film, indrømmer han, men alligevel blev det hurtigt klart for både ham og Jacob, at Christophers idé var den rigtige vej at gå, og dermed blev fundamentet for Dårligdommerne lagt.

Fokus på dansk film-KÅÅÅÅÅÅNST

Da Dårligdommerne begyndte, var målet ikke nødvendigvis udtalt, men der var alligevel nogle klare retningslinjer for, hvad podcasten skulle opnå. Ifølge Jacob var der to hovedmål. For det første skulle de få folk til at grine, og det skulle føles som at lytte til en samtale mellem tre venner. For det andet, og måske vigtigere, skulle podcasten være en modpol til de danske filmanmeldere, som ifølge Jacob er alt for bløde i deres kritik af danske film. 

– Alle danske film får automatisk fire stjerner – og to ekstra, hvis Mads Mikkelsen er med, siger Jacob, som følte, at de med Dårligdommerne kunne påtage sig rollen som dem, der tør sige det, andre ikke vil. For værterne havde ikke noget ønske om at lave stor dansk film-KÅÅÅÅÅÅNST i Danmark, og som Jacob bemærker: 

– Hvis vi havde, så er det i hvert fald ødelagt nu.

Christopher deler Jacobs frustration over den danske filmbranche og husker tydeligt, hvordan han som ung ofte blev skuffet over de danske film, han så i biografen eller lejede på tankstationen. 

– Jeg har mange, mange minder om at være blevet voldsomt skuffet efter at have set danske film, siger han og beskriver, hvordan han som teenager forsøgte at se så mange film som muligt, men ofte følte, at de danske film ikke levede op til forventningerne. 

Christopher havde selv arbejdet på flere danske produktioner, men opdagede hurtigt, at han heller ikke brød sig om de film, han selv havde været med til at lave. 

– Jeg tror, mit mål har været at få danskernes øjne op for kvaliteten af de film, vi laver herhjemme, for jeg tror ikke på illusionen om, at vi er historiefortællere af verdensrang, reflekterer han.

For Troels handlede det i begyndelsen mere om hygge og underholdning end et decideret mål. 

– Jeg ved ikke, om jeg havde noget decideret mål, andet end at jeg elskede at snakke film med Jacob og Chris, og jeg syntes ofte, vi var rimeligt underholdende, når vi gjorde det, forklarer han. 

Troels havde ikke store ambitioner om, at podcasten skulle vokse eller tjene penge, og det vigtigste for ham var at få de andre til at grine. Men som tiden gik, begyndte han at se, hvordan podcasten kunne have en større betydning. 

– Den danske filmbranche lever i deres egen boble, og vi er praktisk talt de eneste, der smider kritik deres vej, fortæller Troels, som nu ser det som en del af missionen for podcasten at være en kritisk stemme i en branche, hvor kritik er sjælden.

At anmelde primært danske film var ikke en tilfældighed, men en idé, der blev bragt op af Christopher under den skæbnesvangre julefrokost, hvor ideen til Dårligdommerne blev født. Jacob husker, at det var Christopher, der foreslog, at de kunne fokusere på danske film for at skille sig endnu mere ud fra deres amerikanske inspirationskilde. 

– Det er jo både en velsignelse og en forbandelse, bemærker Jacob og uddyber, at selvom det gør podcasten unik på markedet, er det også udfordrende, da dårlige danske film ofte er ulideligt kedelige, lange og fyldt med en masse sexisme og dårlig humor.

10 år med sjove og mindeværdige oplevelser

Blandt de mest mindeværdige episoder, værterne har lavet, er der flere øjeblikke, som står klart for dem. For Jacob Ege Hinchely er afsnittet om Druk en favorit, især fordi han har et intenst had til filmen. 

– Det var fedt virkeligt at kunne forklare i løbet af to timer om ALLE de ting, jeg synes er knapt så fedt ved den, forklarer han.

Jacob nævner også deres liveshow i Aarhus, hvor de anmeldte Århus by Night som en af de bedste oplevelser, de har haft. Det var første gang, de lavede et show uden en gæst, og publikum var så engagerede, at “alt blev grebet.” Deres 10-års jubilæumsshows står også som højdepunkter, men Jacob slutter af med at sige, at han altid nyder at lave podcasten. 

– Det er hele besværet og elendigheden værd, når vi tre sidder sammen.

For Christopher er episoden om Hodja fra Pjort noget helt særligt. Han husker det som første gang, de virkelig formåede at få nogle interessante ting frem om en dansk film, som ingen tidligere havde samlet i en podcast. 

– Der var en følelse af what the fuck igennem hele afsnittet, fortæller han. At sidde med selveste Hodja og høre røverhistorier direkte fra ham var et mindeværdigt øjeblik. Derudover er liveshows også noget, Christopher husker tilbage på med stor glæde.

Troels peger på deres allerførste liveoptræden, hvor de anmeldte Bora Bora på Bremen Teater, som en af de sjoveste oplevelser. Halvdelen af Bremen var fyldt med lyttere, og Troels kunne næsten ikke forstå, at folk ville se dem snakke live. En af de mest mindeværdige øjeblikke var, da en af skuespillerne fra filmen, som sad blandt publikum, blandede sig i snakken, hvilket viste sig at være en “velsignelse” og en oplevelse, der stadig sidder fast hos ham. 

– Det var hamrende sjovt, og viste os – det her live-noget, det kan vi godt, uddyber han.

Foto: Frederik Højfeldt Nielsen

Når værterne fra Dårligdommerne ser tilbage på deres mange liveshows og gæsteoptrædener, er der flere episoder, som har brændt sig fast i deres hukommelse og bidraget til nogle af de mest mindeværdige øjeblikke i podcastens historie. Et særligt mindeværdigt show for Jacob var, da de optrådte på Bremen med en anmeldelse af Anja og Viktor 4, hvor stemningen i salen var intens, og folk tilsyneladende allerede var godt opstemte. Midt i showet rejser en kvinde sig op, går målrettet op på scenen, tager en mikrofon og begynder at tale om en helt anden film, Askepop – the movie, selvom de havde brugt over en time på at diskutere Anja og Viktor

Jacob husker også komikeren Dan Andersen som en tilbagevendende gæst, der altid formåede at overraske med udklædninger, som ingen af værterne havde forudset. 

– Og så var der Sofie Linde, som insisterede på at tale om The Human Centipede – det var en gæsteoptræden, jeg aldrig glemmer, siger han med et smil og tilføjer, at det må have givet mange af lytterne en uventet chok.

Troels fortæller derimod om et show i Aarhus, hvor han for første gang skulle introducere gæsten, Thomas Hartmann, på scenen. Uventet gik klappen fuldstændig ned, og han kunne ikke huske Hartmanns navn, hvilket Jacob heldigvis opdagede og trådte hurtigt til for at redde situationen. 

– Selvom det i øjeblikket føltes som en katastrofe, lærte jeg noget vigtigt den aften – at jeg kan stole på, at mine to venner altid er der for at gribe mig, hvis noget går galt, siger Troels.

For Christopher står episoden med David Sakurai, der afslørede, at han havde kysset med Johnny Depp i en uge, som et uforglemmeligt øjeblik. Der har dog også været andre øjeblikke, der har givet varige minder. 

– Men et af de mest intime og hyggelige øjeblikke var, da vi optrådte foran et lille publikum af Kickstarter-støtter – det var virkelig noget særligt, og stemningen var i top.

Et af de mest mindeværdige uheld under optagelserne, som værterne stadig griner af, er, da komikeren Rasmus Olsen skulle gæste podcasten for at tale om filmen Skyskraber. Som Jacob beskriver det, mødte de alle tre op, klar til at diskutere den danske film, men det viste sig hurtigt, at Olsen mente Skyscraper med Dwayne ‘The Rock’ Johnson. 

– Det var fantastisk akavet og morsomt, siger Jacob og tilføjer, at de endte med at sende Olsen hjem, for senere at lave episoden om Skyscraper. For Christopher og Troels var det også en mindeværdig fejltagelse, der stadig er sjov at tænke tilbage på. 

Foto: Frederik Højfeldt Nielsen

Dårligdommerne og de dårlige film

Når det kommer til de værste film Dårligdommerne har anmeldt, har alle tre værter forskellige bud, men de er enige om, at der er visse film, der skiller sig ud. For Jacob er Jensen & Jensen et absolut lavpunkt, og han beskriver det som en skandale med jokes, der aldrig rammer plet, og en satire, der falder fuldstændigt igennem. Han nævner også Bertram & Co.

– Det er en film, der er så racistisk at den burde vises sammen med Birth of A Nation, uddyber han, og Christopher er enig i, at disse to film er blandt de værste, men tilføjer, at The Rain – en tv-serie – var en særligt hård oplevelse på grund af dens længde og kvalitet. 

For Troels er det Birdbox, der står som den værste film, de har anmeldt. 

– Jeg kan ikke huske at have været så sur efter at have set en film, siger han og beskriver, hvordan optagelsen kun gjorde ham endnu mere frustreret.

Når det kommer til fremtiden for Dårligdommerne, ser alle tre værter ud til at være enige om, at de ikke har planer om store forandringer. Jacob er stolt af, at podcasten har overlevet i ti år, og siger, at han ikke ser nødvendigheden i at ændre konceptet, som mange nyder. 

– Vi hygger os ret godt med programmet som det er, fortæller Christopher og forklarer samtidig, at der også er en vis tryghed i det kendte format. 

Troels afslutter med at bemærke, at selvom der måske kan komme nye eventyr på sigt, så tænker han ikke, at podcasten som den er nu, kommer til at ændre sig.

Vi kan kun håbe på, at Dårligdommerne fortsætter med at holde dampen oppe og bliver ved med at levere underholdende og skarpe anmeldelser i mange år endnu. Arkaden.dk vil gerne ønske Jacob, Christopher og Troels et stort tillykke med jubilæet, og vi ser frem til at følge med fremover, når Dårligdommerne igen tager den danske film-KÅÅÅÅÅÅNST under kærlig behandling.

Lau Mellemgaard Eskildsen – Chefredaktør


Lau er uddannet skolelærer med speciale i kulturfag, og er skribent på et af Danmarks største gaming-communities, Det Danske Gaming Forum. Fallout 3 ændrede hans liv, og lige siden har han haft en forkærlighed for action-RPG spil. Dystopiske narrativer har desuden hans store interesse, og han nyder at nørde rundt i gaming-verdenens eksistentialistiske fortællinger






© Copyright - arkaden.dk