Nyheder

Analytiker: Xbox er ved at afvikle det fysiske spilsalg

Foto: Anthony | Pexels

Af Mark Elsberg
2 februar, 2024

Der er i øjeblikket flere indikationer på, at Microsoft de facto er ved at afvikle det fysiske spilsalg for deres Xbox-konsoller, det skriver spilmediet VGC.

Allerede tilbage i oktober måned forlød det, at den amerikanske supermarkedskæde Wal-Mart havde planer om i 2024 helt at fjerne Xbox-spil fra hylderne og dermed gå i hælene på Best-Buy, der havde truffet en lignende beslutning.

Og nu bringer industrianalytikeren Christoffer Dring mere brænde til bålet. Dring har nemlig hørt fra en højtstående europæisk publisher, at salget af fysiske xbox-spil på tværs af Europa er så lavt, at de helt er stoppet med at købe nye spil hjem.

I got told by a major publisher before Christmas, that across Europe, several retailers have started not listing Xbox anymore. Xbox is such a digital console, the physical performance of games is really low, and ultimately when you’re selling a console that most people are just downloading games for, it doesn’t really benefit the retailer.

Christoffer Dring, industrianalytiker for Gamesindustry.biz

Ny konsol uden disc-drev i 24

Den nye Xbox Series X-variant, der kommer helt uden disc-drev og forventes at udfase den eksisterende model i løbet af 2024. Foto: Microsoft

I sidste uge fyrede Microsoft 1900 ansatte på tværs af deres spildivision, og det ramte blandt andet en afdeling dedikeret til at producere fysiske spil.

Da Microsoft i efteråret sloges med den amerikanske konkurrencestyrelse FTC, kom det ligeledes frem, at de arbejder på en opdateret Xbox Series X-konsol uden disc-drev. Denne skulle ifølge de lækkede dokumenter blive sendt på markedet senere i 2024, hvor den i så fald vil udfase den eksisterende Series X med disc-drev.

Endelig ser man en stigende tendens til, at store spiludgivelser helt skipper det fysiske medie. Det skete f.eks. med sidste års Game of the Year-kandidat Alan Wake 2, ligesom samme udmelding har ramt Microsofts imødesete Hellblade 2.

Dagene ser altså ud til at være talte for de fysiske xbox-spil, og så er spørgsmålet, hvor længe der eventuelt går, før Sony og Nintendo følger trop. Især sidstnævnte klynger sig fortsat til det fysiske salg, da op mod 50% af det samlede softwaresalg kommer herfra. Men også hos Nintendo har trenden værende nedadgående de seneste mange år.

Mark Elsberg – Skribent

Når ikke Mark lapper gamle mainframe-systemer hos et dansk forsikrings-konglomerat, bliver tiden brugt på at forstå, hvorfor computerspil er så pisse fede. Eurogamer-alumne, der fortærer alt fra AAA over indies til shovelware fra nederste hylde. Især sidstnævnte. Nogen skal jo spillet det lort.
© Copyright - arkaden.dk