Ad Banner
Ad Banner

Feature

Arkaden fortæller: Blind Gamer gennemfører Spider-Man 2

Foto: Capgame Testing

Af Lau Mellemgaard Eskildsen
11 april, 2024

Søren på 36 år har gennemført både Marvel’s Spider-Man 2 og God of War, men mener, at der stadig er meget man kan gøre, før spil bliver endnu mere tilgængelige

Videospil har gjort et indtog i danskernes hverdag, og friske tal fra Danmarks Statistik viser også, at over halvdelen af danskerne spiller regelmæssigt. Samtidig er flere spil blevet mere tilgængelige for nye befolkningsgrupper, der tidligere har været uden for det digitale spilfællesskab, og heldigvis er flere spiludviklere blevet bevidste om, at man med forskellige tilgængelighedsfunktioner i spil kan åbne fællesskabet for en helt ny målgruppe og give gamere med forskellige udfordringer mulighed for at tage del i de digitale spils herligheder.

En af disse nye gamere er 36-årige Søren Jensen. Søren er blind, men har på trods af dette faktum gennemført Insomniacs storspil, Marvel’s Spider-Man 2.

Vi har, på baggrund af denne imponerende bedrift, taget en snak med Søren om, hvordan det lykkedes ham at gennemføre spillet, men også hvilke udfordringer han mødte undervejs, samt hvordan spilindustrien kan blive endnu mere inkluderende over for personer med funktionsnedsættelser.

Søren har spillet videospil siden slutningen af halvfemserne, men han havde ikke regnet med, at han nogensinde skulle gennemføre et spil som Spider-Man 2. Det er en præstation, som han er utroligt stolt over, og med rette, for Spider-Man 2 er ikke et nemt spil at mestre. Men med hjælp fra en speciel skrevet guide til de mest krævende missioner samt spillets tilgængelighedsfunktioner lykkedes det ham at overkomme spillets mange udfordringer.

Søren ved sit setup, hvor han gennemførte Spider-Man 2. Foto: Privatfoto

Insomniac Games, studiet bag spillet, har længe haft en målsætning om at lave spil, som alle med forskellige funktionsnedsættelser kan spille. Opfølgeren til Marvel’s Spider-Man fra 2018 kommer med funktioner, der kan fuldføre hurtige spilsekvenser automatisk, gøre puzzles enklere, og man kan endda sætte spillets hastighed ned. Samtidig er der flere indstillinger for både syn og lyd. Men det, der virkelig viser, hvor tilgængeligt spillet er, er tilføjelsen af funktioner som skærmlæsere samt tilpasning af styringen i spillet.

– Der er en skærmlæser, der læser prompterne op, når de kommer op på skærmen. Gør det, og det og sådan og sådan, fortæller Søren om det redskab, der har været en kæmpe hjælp undervejs

Der har dog været flere udfordringer, især når et andet af de essentielle redskaber – navigationshjælpen, en hjælpefunktion, der automatisk peger spilleren i den rette retning, samt et system til automatisk sigte i kampsekvenser – strejkede. Søren fortæller om missioner, der kunne tage flere dage at gennemføre.

– Der var en mission, hvor man skulle styre en Spider-Bot, der krævede, at man hoppede på det helt rette tidspunkt. Lykkedes det ikke, så måtte jeg starte forfra, fortæller Søren om den første af disse missioner og fortsætter:

– Der er også en mission, hvor man skal fire sig ned og fodre en tiger med en bøf, hvilket kræver ekstrem præcision, og jeg tror, den mission tog mig tre dage, understreger Søren.

I videoen gennemgår Søren de tilgængelighedsfunktioner, han benytter, før han kaster sig over spillet.

Desværre har der også været gange, hvor Søren har siddet helt fast i spillet, hvilket især skyldtes, at navigationshjælpen endnu en gang ikke fungerede efter hensigten. Heldigvis var der hjælp at hente fra en amerikansk kvinde, der arbejder med synstolkning, og hun havde lavet et par guides til netop de områder, hvor Søren, men også andre, sad fast. Med guidernes hjælp, der simpelthen forklarede, hvad man helt nøjagtig skulle gøre i de udfordrende øjeblikke, lykkedes det Søren at komme videre i spillet.

Den afgørende hjælp, der fik Søren hele vejen igennem spillet, kom altså fra en frivillig ildsjæl, hvilket også fremhæver en problemstilling, som ligger Søren på sinde, nemlig hvordan man kan gøre videospil endnu mere tilgængelige for gamere med vidt forskellige funktionsnedsættelser?

Søren fremhæver et eksempel, hvor han, efter at have gennemført God of War Ragnarök, havde skrevet en kommentar på spillets udvikler Santa Monica Studios Twitterprofil. Kommentaren omhandlede spillets tilgængelighedsfunktioner, som Søren gerne ville give feedback på, og selvom Santa Monica umiddelbart var lydhøre, endte Søren med at modtage et generisk og standardiseret svar på e-mail. Det er desværre ofte den respons, Søren får, når han kontakter de forskellige spilstudier.

– Kun fire eller fem gange har jeg fået et svar, som ikke bare er et standardsvar, uddyber han. 

Søren har et brændende ønske om at blive spilanmelder, men hans fokus ville naturligvis være at vurdere spillenes tilgængelighedsfunktioner for på den måde at udbrede spil og gaming til endnu flere, der er i en lignende situation som ham. 

– Der er mange flere som mig, der ønsker at spille, men måske ikke ved, hvilke muligheder der findes, understreger han, og kommer samtidig med en opfordring til de danske spiludviklere og udgivere:

– Studierne skal tage kontakt til organisationerne for de forskellige funktionsnedsættelser og fremvise, hvad spil kan tilbyde, så endnu flere kan få mulighed for at spille.

Jo mere der bliver gjort for at øge tilgængeligheden, desto bedre. Vi er allerede kommet langt, men der er stadig mange udfordringer, der skal overvindes. I nogle tilfælde kan disse udfordringer endda helt fjerne muligheden for at benytte visse platforme. 

– Nintendo har for eksempel ikke en skærmlæser, og derfor har jeg ikke længere min Switch. Samtidig er man i Danmark nødt til at bruge den dedikerede Nintendo-Shop, og man kan ikke tilgå spilkøb fra hjemmesiden, hvilket betyder, at man skal have hjælp.

Der er ingen tvivl om, at Søren er en meget dedikeret og vidende gamer, der ville gøre sig godt som anmelder, og jeg håber inderligt, at det kommer til at lykkes for ham. Du kan også hjælpe ved at følge ham på hans YouTube-kanal. Sørens mission om at udbrede gaming og gøre spil mere tilgængelige er vigtig og nobel. For når vi alle spiller, så vinder vi allesammen, som Phil Spencer ville have sagt.

Lau Mellemgaard Eskildsen – Chefredaktør


Lau er uddannet skolelærer med speciale i kulturfag, og er skribent på et af Danmarks største gaming-communities, Det Danske Gaming Forum. Fallout 3 ændrede hans liv, og lige siden har han haft en forkærlighed for action-RPG spil. Dystopiske narrativer har desuden hans store interesse, og han nyder at nørde rundt i gaming-verdenens eksistentialistiske fortællinger






© Copyright - arkaden.dk