Ad Banner
Ad Banner

Feature

Bedste spil i 2024 – ifølge Metacritic

Af Kasper Pedersen
10 december, 2024

2024 nærmer sig sin ende - Men hvilke spil har været kritikernes favorit?

2024 har været en noget skelsættende år. At det skulle kunne hamle op med det overflødighedshorn, der var 2023, er nok noget som de færreste havde regnet med, men der var stadig nogle titler som kunne vise sig at være overraskende gode. Nu nærmer året sig sin ende, og det er nok temmelig sikkert at sige, vi har været gennem de bedste og værste spil for året.

I sammenhæng med det kommende “Game Awards”, hvor Geoff Keighley vil hædre de bedste spil for året, vil vi fra Arkaden starte med at kigge på kritikkernes favorit, eller hvert fald dem der er kommet på hjemmesiden “Metacritic”. Sidste år, hvor vi lavede en lignende liste, satte vi grænsen ved en Metacritic score på 90, det samme gør vi år, og det er denne gang blevet til 12 titler. Så lad os starte slutningen med et brag, her er de bedste spil i 2024 – ifølge Metacrititc.

12. Tekken 8 (Metacritic score: 90)

2024 startede med et brag med Bandai Namcos længelevende kamp-spil. Tekken-serien har efterhånden givet os masser af overdrevne kampe, når det kommer til magtkampen mellem familiemedlemmerne i Mishima-familien. Det virkede som om at serien hele tiden søgte efter mere overdrevne metoder for at føre plottet videre, og det må siges at fortsætte i denne 8’er.

For magtkampen er ikke længere udelukket til det store Mishima-selskab, hvor en stor pengesum er præmien, nu står hele verdens skæbne på spil. Kampene er større end nogensinde, og det samme er effekterne. Spillet har aldrig været så “anime”-lignende og det ses tydeligt i nogle af plottets overdrevne kampe, hvor både flammende næver og laser stråler flyver til højre og venstre. Læs eventuelt vores anmeldelse her

11. Thank goodness You’re here (Metacritic Score: 90)

Er du til britisk slap-stick humor? Så er næste spil på listen lige noget for dig. Thank Goodness You’re Here byder på et humoristisk eventyr, hvor man går gennem mindre bidder af historien, der alle føres fremad gennem sjovt stemmeskuespil og overdrevent mørke jokes som gennemgående tema.

Det kan til tider kamme over, og man mister fokusset med den historie, spillet forsøger at fortælle. Men kritikerne er overvejende enige om at humoren er så velplaceret og integreret i gameplayet, at det overgår ulemperne ved spillet. Vores anmeldelse var da også ret så positiv – hvis man vel og mærke var stor fan af britisk humor.

10. The Last of Us part 2: Remastered (Metacritic score: 90)

Nogle vil måske påstå, at en remake af et bare fire år gammelt spil er unødvendigt. Men der er ingen vej udenom, at Naughty Dogs pris-belønnet The Last of Us Part 2, var et af de absolut bedste spil på PlayStation, dengang det udkom i 2020, så en forbedret udgave med ekstra gameplay-komponenter, var måske ikke så dum en ide.

Hvert fald har dette dystre “horror-eventyr” gjort sit indtog på top-10 listen for årets bedste spil, og hvis man prøver det, vil man forstå hvorfor. Spillet har aldrig stået skarpere, fortæller stadig en medrivende dramatisk historie, og de esktra features gør dette til en mesterlig oplevelse. Du kan se vores egen diskussion af spillet herunder.

9. Balatro (Metacritic score: 90)

Vi hopper nu ind i Roguelike-genren, i form af noget så usædvanligt som et klassisk kortspil. For Balatro kombinerer Black Jack med modificeringer – En kombi der er direkte vanedannende! For man kommer op imod al slags tossede modstandere, der vil gøre alt for at ødelægge din hånd, og det udfordrende roguelike gameplay vil få dig til at vende tilbage igen og igen.

Siden dets udgivelse tilbage i februar har spillet fået en enorm fanskare, og er blevet sat på Game Awards liste over “årets spil”, hvilket også har resulteret i et boost af spilsalget. Spillet har også indgået samarbejde med andre store IP’er såsom Vampire Survivors og The Witcher.

8. Satisfactory (Metacritic Score: 91)

Den næste titel på listen, hiver os op over 90’er-grænsen, og det er en noget anderledes af slagsen. Der findes mange management-spil, hvor man tager rollen som leder af en by eller økosystem, men Satisfactory giver dig ikke bare mulighed for at bygge din egen by, du skal også bekæmpe naturlivet i første-person ude på en fremmed planet!

For spillet tager udgangspunkt i rummet, eller hvert fald en intergalaktisk planet, hvor dyr og natur skal bekæmpes og overkommes. Den sære kombination ser ud til at have taget mange kritikere med storm – Hvilket har resulteret i dens placering på listen.

7. Animal Well (Metacritic Score: 91)

Hvis ikke de sidste par spil på listen har gjort det tydeligt nok, så har 2024 været indie-spillenes år. I et år hvor de store AAA-har bestået mest af veletableret og “sikre” IP’er, med få undtagelser, så har indie-scenen bestået af mange, små hit. Et af dem er Animal Well. Et spil udviklet af bare en person ved navn Billy Basso!

Hvad der særligt gjorde Animal Well til et så omdiskuteret spil, ligger meget i dens udgiver, et selskab styret af en youtuber ved navn “VideogameDunkey”- Men spillet i sig selv er et charmerende pixeleret metroidvania, hvor der er mest af alt fokus på puzzles fremfor kamp. Spillet har tydeligvis trukket masser af god omtale med sig, og blev da også omtalt ganske positivt i vores anmeldelse.

6. UFO 50 (Metacritic Score: 91)

Er du den type, der elsker nostalgi? Så er det næste spil på listen lige noget for dig! UFO 50 er en samling af 50 ny-produceret spil, stærkt inspireret af en klassisk 8-bit stil. Den enorme pakke består af både single-player og multiplayer spil, så udover den bedårende nostalgiske effekt, er også taget højde for en mere moderne oplevelse.

Og hvilken oplevelse. Mange af spillene leder tankerne tilbage til titler såsom Bomber Man, Mother og Might&Magic på tværs af alle tænkelige genre. Det er en imponerende bedrift af udviklerne, der faktisk tog dem hele 7 år at udvikle! Hvert fald hvis man skal se tilbage til den dag, hvor den oprindelige trailer udkom.

5. Slay The Princess (Metacritic Score: 92)

Vi bevæger os nu op i top 5, og bliver stadig i Indie-land (Ikke Nintendo relateret). Slay The Princess er noget så usædvanligt, hvert fald for en “Årets bedste” liste, som en såkaldt “lav dit eget eventyr”-spil. Der er lagt en fast historie, men det er optil dig hvordan progressionen skal foregå.

Det er et meget dystert og makabert spil, hvor du ikke er der for at redde den sædvanlige tilfangetagne prinsesse, du er der for at dræbe hende! Kombineret med en stemningsfuld, sort og hvid-tegneserie stil er dette spil for dig, hvis du er til stærke narrative spil. Det syntes vores anmelder, Lau Eskildsen, også.

4. Final Fantasy VII Rebirth (Metacritic score: 92)

Final Fantasy VII: Rebirth er et meget omdiskuteret spil, mest bundet på det faktum, at det IKKE er et spil der nødvendigvis respekterer din tid. For det er ikke bare fyldt med gøremål, som alle er sekundære, men plottet har det med at blive trukket i langdrag, og der er mange sidespring. Jeg kunne godt lide spillet, og vil forsvare min body-pillow til døden (jeg hader dig, Anders)

Ikke desto mindre er det en fantastisk fantasi-titel, hvor man kommer ud på en verdensomspændt rejse med en flok charmerende typer. Det er også en længe ventet efterfølger til det glimrende Final Fantasy VII: Remake, der havde en af de vildeste og langt ude slutninger i mands minde. Du kan læse vores anmeldelse her

I

3. Metaphor Refantazio (Metacritic score: 94)

Og så kom vi til den – Den store top 3! Og det er vel så kun passende at vi starter med en enorm titel, nemlig Studio Zeros Metaphor: Refantazio. Japan kan producere nogle af de største og mest velskrevne historier, med unikt gameplay der kan holde spilleren hen i tonsvis af timer. Det viser Metaphor tydeligt.

For selv hvis man følger spillets narrativ rimelig stringent, er der for 50+ timers underholdning. Det er Atlus første forsøg på at have et spil, der føles så meget som et Persona-spil uden at være det, og det ser ud til virkelig at have givet pote. Hvis du vil vide mere, kan du hvordan nogle fra Arkaden diskutere omkring spillets længde og kvalitet nedenfor.

2. Elden Ring: Shadow of The Erdtree (Metacritic Score: 94)

En af de mere kontroversielle “spil”, som vi finder på både metacritics liste, og på listen over nomineret som “årets spil” for det store “The Game Awards”-show der vil foregå d. 13 december kl. 01-05:00. Ikke fordi spillet er dårligt, men mere fordi der her er tale om DLC til et allerede prisbelønnet spil fra 2022.

Elden Ring: STE fortsætter det fantastiske mørke univers fra det originale Elden Ring med et nyt stort område at udforske, flere våben at finde, og, naturligvis, en masse ultra-svære bosser at bekæmpe. Hvis man virkelig vil have en benhård udfordring til at slutte året af med, er der nok intet bedre bud end dette. Her hos arkaden anmeldte vi spillet, hvor meget af diskussionen gik ud på, om Fromsoftwares spil endelig var begyndt at kamme over med deres sværhedsgrad.

1. Astro Bot (Metacritic Score: 94)

SÅ ER DEN HER: DEN STORE NR. 1! Den har godt nok samme score som de to andre, men Metacritic har den i toppen, og derfor er spillet det bedste i 2024! Astro Bot kom lidt som et lyn fra en klar himmel, selvom der var begyndt at rumstere rygter inden PlayStations seneste “State of Play”-showcase, og det er en triumferende tilbagevenden for den uofficielle maskot.

For Astro Bot er en flot og velstruktureret platformer med en sød figur, og flyder over med referencer til både igangværende og udgået PlayStation IP’er. Det giver lidt dårlig smag i visse munde, der blot betragter dette som tarveligt markedsføring for Sonys mange spil, men dem der har prøvet det ordentligt, er enige om at det er et skønt spil. Se vores podcast, hvor største-delen er enige om spillets kvalitet, mens en enkel nægter at lade sig føje af spillets nuttethed!

Hvis du er interesseret i at se den oprindelige, og noget længere, liste fra Metacritic, kan du finde den her.
Arkaden vil naturligvis komme med deres egne spilfavoritter- og mindst favorable titler hen igennem december. Men hvis du har lyst til at dele din egen liste, eller bare gerne vil snakke med mange andre passioneret spilentusiaster, er vores Discord stedet.

Kasper Pedersen – Skribent & Anmelder


Kasper har en kandidatgrad i Corporate Communication, hvor han specialiserede sig inden for tekstforfatning og hjemmesidedesign. Har tidligere været anmelder og skribent hos Pixel.tv i to år. Har en stor kærlighed for alt japansk underholdningskultur, såsom anime og JRPG. Nyder også et godt Survival Horror-spil, der bygger på atmosfæriske gys fremfor tarvelige jump scares.





© Copyright - arkaden.dk