Ad Banner
Ad Banner

Feature

Copenhagen Gaming Week i modvind: Hvor var kvinderne?

Foto: Ritzau/DR

Af Lau Mellemgaard Eskildsen
24 februar, 2025

Trods løfter om inklusion var kvinderne igen en mangelvare ved Copenhagen Gaming Week 2025

Copenhagen Gaming Week (CGW) 2025 er overstået, men for andet år i træk er eventet blevet mødt med skarp kritik for manglende repræsentation af kvindelige gamere, influencers og content creators. Kritikken, som særligt er blevet ført an af Marie Watson, handler ikke kun om selve eventet, men om den signaleffekt, CGWs promovering sender – og hvad det betyder for kvinder i gaming.

Kvinder som en eftertanke?

Marie Watson har tidligere italesat problematikken i medier som Femina, og allerede i 2024 gjorde hun opmærksom på, at kvinder stort set ikke var repræsenteret i CGWs program og markedsføring. Det var derfor med stor interesse, at hun fulgte med i, om 2025 ville bringe en ændring.

Men da CGW begyndte at annoncere deltagere til årets event, var billedet det samme. For flere måneder siden blev de første mandlige content creators præsenteret – blandt andet nogle af de navne, der pryder eventets officielle plakat. Kvinderne lod derimod vente på sig.

Den plakat er ikke bare en plakat. Den er et signal – et signal om, hvilke prioriteringer der er blevet lavet. Og det er svært for kvinder at spejle sig i, forklarer Marie.

Ifølge Marie handler det ikke om, at der ingen kvinder har været involveret i CGW. Hun anerkender, at der har været kvindelige deltagere – men de blev annonceret langt senere end deres mandlige kolleger. Det sender et budskab om, at kvinder i gaming stadig ikke er en prioritet, men en eftertanke.

Melinas oplevelse: Et samarbejde der gik i vasken

Marie er ikke alene med sin kritik. Melina Ebbesen Jellesmark, bedre kendt som MinnaMumi, havde et samarbejde med CGW, som understøtter hendes pointe om manglende prioritering af kvindelige content creators.

I december 2024 indgik Melina en aftale med CGW om at promovere eventet under sin julekalender – hendes største event på året. Som en del af samarbejdet skulle hun modtage billetter til sig selv samt to af hendes viewers.

Men allerede den 16. december sendte hendes agent oplysninger om vinderne til CGW – og hørte intet tilbage. Først torsdag på selve eventets første dag modtog Melina sin egen billet, men der var ingen information om billetterne til hendes to viewers. Først fredag eftermiddag, efter et organisatorisk rod, blev billetterne frigivet – hvilket betød, at de reelt kun kunne bruges på eventets sidste dag.

– Det var en dum situation, som kunne have været undgået. Det var ikke bare en fejl – det var en prioritering, siger Melina – 

Den omtalte plakat – her fra Maries Instagram-opslag: Foto: Copenhagen Gaming Week/Marie Watson

CGWs svar: Er det nok?

CGW har tidligere imødegået kritikken ved at påpege, at mange kvinder har været involveret bag scenen – og at der var kvindelige deltagere på programmet, men at annonceringen af dem var forsinket.

Men for Marie og Melina handler det ikke om, hvem der arbejder i kulissen, men hvem der synligt repræsenterer gaming-communitiet udadtil.

– Hvis man så gerne vil inkludere kvinder, så vis det.

Nicole Bellaiche, direktør for forretningsområdet Bella Presents, som blandt andet står bag CGW, har tidligere kritiseret Marie for ikke at give et nuanceret billede af situationen. Men for Marie handler det om noget mere fundamentalt:

– Hvordan skal man vide, at der faktisk er kvinder, når man ikke kan se det?

Et møde på vej

Som en konsekvens af sin skuffelse valgte Marie at boykotte eventet. Men efter hendes offentlige kritik er CGW gået i dialog med hende, og der arbejdes nu på et møde mellem parterne, hvor kritikken kan adresseres direkte.

Om det fører til reel forandring næste år, må tiden vise. Men kommentarsporet på Maries opslag viser tydeligt, at hun og Melina ikke er alene om at mene, at det her burde kunne gøres bedre.

CGW: Vores kommunikation kan give en skæv opfattelse

Copenhagen Gaming Week har til Arkaden.dk svaret på kritikken, og Nicole Bellaiche, der er direktør for Bella Presents, fastholder at Marie Watsons fremstilling af problemet for unuanceret:

– Vi anerkender fuldt ud vigtigheden af at repræsentere diversitet i gamingmiljøet, og det er et fokusområde for os. Når det er sagt, så mener vi, at Marie Watsons kritik bygger på et forsimplet billede af virkeligheden. Hun vælger at tage udgangspunkt i ét stykke content, som hun kalder ‘plakaten’, og bruger det som grundlag for at kritisere os for manglende kvindelig repræsentation.

Hun peger samtidig på, at kvinder har været en stor del af eventet – både blandt streamere, spiludviklere og deltagere i turneringer – og nævner specifikt profiler som Sara Sadique Frost og Samrita Kaur fra RobinSamse, der var en del af programmet. Samtidig erkender hun dog, at kommunikationen kunne have givet et skævt billede:

– Vi må selvfølgelig altid anerkende, hvis vores kommunikation kan skabe en skæv opfattelse. Hvis man kun ser på det specifikke stykke content, Marie kalder ‘plakaten’, så kan vi godt forstå, at det ser mandsdomineret ud. Det tager vi til efterretning, for som en festival, der ønsker at være mangfoldig, har vi et ansvar for at fremhæve mennesker af alle køn, etniciteter og baggrunde.

CGW understreger, at de allerede arbejder på at forbedre deres tilgang til repræsentation i fremtidige events og har som tidligere nævnt inviteret Marie Watson til et dialogmøde for at diskutere kritikken direkte:

– Vi er også meget glade for, at Marie Watson har takket ja til vores invitation om et snarligt dialogmøde herude i Bella Center, hvor vi kan få udfordret vores egne blind spots og dyrke nuancerne i samtalen, fremfor at vi graver os ned i hver vores ‘grøft’ på de sociale medier.

I forhold til Melina Ebbesen Jellesmarks oplevelse anerkender CGW, at der skete en fejl, men afviser, at den var udtryk for en systematisk skævvridning af creatorsamarbejder.

Om CGWs svar vil være nok til at ændre debatten om repræsentation i dansk gaming, må tiden vise – men én ting er sikkert – emnet er langt fra færdigdebatteret.

Lau Mellemgaard Eskildsen – Chefredaktør


Lau er uddannet skolelærer med speciale i kulturfag, og er skribent på et af Danmarks største gaming-communities, Det Danske Gaming Forum. Fallout 3 ændrede hans liv, og lige siden har han haft en forkærlighed for action-RPG spil. Dystopiske narrativer har desuden hans store interesse, og han nyder at nørde rundt i gaming-verdenens eksistentialistiske fortællinger





© Copyright - arkaden.dk