Ad Banner

Nyheder

Dansk spilinstitut har fundet sin nye direktør

Foto: Stockfoto

Af Emil Øgaard
2 juli, 2024

Den nye direktør kommer med ledende erfaring fra Egmont, Producentforeningen og Vision Denmark

Sidste år fik vi nyheden om, at politikerne på Christiansborg har fundet midler til at oprette et institut for spiludvikling i Danmark. I dag, tirsdag d. 2. juli 2024, har spilinstituttet, der har fået navnet Nimbi GameLab, netop offentliggjort deres nye direktør. Det gjorde de i et LinkedIn-opslag, hvor flere nøglepersoner også reagerer på ansættelsen.

Den kommende direktør for Nimbi GameLab hedder Jan Neiiendam og kommer fra en stilling som adm. direktør hos klyngeorganisationen Vision Denmark. Hans baggrund har spændt vidt, hvor han er gået fra at være chef for Anders And-bladene og Jumbobøgerne herhjemme til at være vicedirektør for Producentforening indtil for nyligt at stå i spidsen for Vision Denmark, der har beskæftiget sig med at gøre film, spil og animation til en dansk styrkeposition.

Bestyrelsesmedlem hos Nimbi GameLab, Kasper Kruse, udtaler om ansættelsen:

Med Jan Neiiendam får vi en direktør med et stort kendskab til spilbranchen og solid ledelseserfaring med bl.a. at opbygge nye organisationer for spiludviklere. I bestyrelsen glæder vi os til samarbejdet med Jan. Vi har bl.a. valgt Jan fordi han både er ambitiøs og arbejder strategisk og værdibaseret, og så har han gennem hele sin karriere arbejdet med børn, unge og forældre som målgrupper. Med Jan i front er jeg sikker på at etableringen og den videre udvikling af Nimbi GameLab sker i et bredt og inkluderende samarbejde.

Kasper Kruse, bestyrelsesmedlem hos Nimbi GameLab om ansættelsen af Jan Neiiendam

I et interview med Arkaden har Kulturminister, Jacob Engel-Smith (M), snakket om ambitionerne med Nimbi GameLab. Her vil der i første omgang være et stort arbejde med at lære børn og unge om danske spil. Og netop med Jan Neiiendams bagrund som chef for Anders And-bladende forstår han, hvordan man skruer en engagerende kommunikationsplan sammen for børn og unge.

Selv udtaler Jan Neiiendam om sin ansættelse:

Jeg er stolt og glad for at kunne være med til at gøre ideerne bag Nimbi GameLab til virkelighed. Ved at støtte dansk spiludvikling som en kulturel og kreativ udtryksform, kan vi berige dansk kultur og skabe nye oplevelser, som har stor betydning for danskerne. Jeg glæder mig til at gøre Nimbi til et nyt forpligtende fællesskab og en vigtig og værdiskabende samarbejdspartner der fremmer både originale danske spil, og udvikler talenter der bidrager til en levende, ansvarlig og mangfoldig dansk kultursektor.

Jan Neiiendam om sin ansættelse som direktør hos Nimbi GameLab
Jan Neiiendam. Foto: Producentforeningen

Hvad har den danske spilbranche manglet?

Udover vi har fået et nyt institut for spiludvikling i år, har vi også fået en ny brancheorganisation for den danske spilindustri, der hedder Games Denmark. Da ambitionerne for Nimbi GameLab blev fremlagt var det med en varsom bekymring fra bestyrelsesleder hos Games Denmark, Søren Lundgaard.

I vores interview med Søren Lundgaard udtalte han følgende:

‘Der skal jo også være støtte til projekter, som ikke kun er til børn. Størstedelen af den danske spilbranche har et mere voksent publikum. Her skal etikken selvfølgelig også være i orden, men generelt set så differentierer vi [i Spilbranchen. red] ikke så meget mellem børn og voksne – begge steder skal det være i orden.’

Derfor håber Games Denmark, at Nimbi GameLab vil udvide sine ambitioner løbende, så man sammen kan skabe bedre forhold for hele spilbranchen i Danmark.

Her på Arkaden har vi tidligere forholdt os kritiske til det proportionelle lave beløb spilinstituttet har fået sammenlignet DFI (Det Danske Filminstitut). Spilinstituttet, Nimbi GameLab, har fået øremærket 34 mio. DKK, der er fordelt ud på fire år. Til sammenligning får filmfondene herhjemme 54 mio. DKK årligt.

Den danske spilbranche har derfor manglet en instans, der kan lægge det nødvendige politiske pres på, at man får flere penge øremærket til spiludvikling. Eksporten af danske spil er allerede seks gange større end film og tv.

Om Jan Neiiendam kan være med til at løfte denne opgave, må vi vente med at se. Her på Arkaden ønsker vi ham stort tillykke med stillingen.


Om skribenten:

Billede af Emil Øgaard

Emil Øgaard – Skribent & Anmelder


Emil er uddannet Cand. Mag. i Medievidenskab, hvor han specialiserede sig i spilteori og ludonarrativitet. Har tidligere været skribent hos Pixel.tv. Lige siden han spillede Kingdom Hearts for første gang på sin PS2, har han været bidt af RPG-spil. Derudover er spiludvikling i Danmark et af hans store interessefelter.

© Copyright - arkaden.dk