Ad Banner
Ad Banner

Anmeldelse

Det Andet Offer-anmeldelse – Et velfungerende hospitalsdrama om skyld, tilgivelse og at kontrollere det ukontrollerbare

Foto: Meta Film / SF Studios

Af Lasse Bjørnsten Rasmussen
10 april, 2025

Zinnini Elkington levere en af de bedste danske drama film jeg har set i langtid

Den danske film Det andet offer er en dramafortælling om en læges skæbnesvangre vagt på et hospital. I filmen følger vi den dygtige læge Alexandra (Özlem Saglanmak), der under en hektisk vagt på neurologisk afdeling påtager sig et ekstra ansvar. Men hendes valg får fatale følger, da et fejlskøn ender i en tragedie. Som skylden spreder sig blandt alle involverede, må Alexandra drage konsekvenserne af sine beslutninger og konfrontere sin egen magtesløshed.  

Saglanmak spiller sammen med en række store, danske skuespillere som Trine Dyrholm, Mathilde Arcel, Anne Sofie Wanstrup, Olaf Johannessen og Anders Matthesen. Det andet offer er instrueret af spillefilmsdebutanten Zinnini Elkington, som tidligere har instrueret kortfilmen En Flirt (2019) og Rainbow Girls (2017).  

Det er ikke nogen hemmelighed, at hvis man har læst mine tidligere anmeldelser af danske film, har jeg generelt ikke været oppe at køre over dem – som jeg ved, mange andre anmeldere er. Jeg synes ikke, vi har været særlig gode i Danmark til at slå igennem med vores film i længere tid, og især ikke med vores krimi- og dramaproduktioner. 

Men hver gang jeg ser, der kommer en ny dansk film, krydser jeg altid fingre og håber på det bedste, for jeg ønsker inderligt, at vi laver gode film. 

Det kan lyde hårdt, det jeg siger, men det er også sagt med meget kærlighed. Vi kan jo godt lave gode film, hvis vi vil – og derfor var jeg spændt på at se, om Det Andet Offer blev endnu en klichéfyldt dansk film, eller om den faktisk har noget på hjerte. 

Foto af: Meta Film / SF Studios

Endelig en velfungerende dramafilm, som holder pulsen oppe og hverken trækker ud eller føles forhastet 

Det Andet Offer starter hurtigt og effektivt, da vi følger vores hovedkarakter Alexandra gøre sig klar til arbejde – som var det en helt normal dag. En medarbejder har meldt sig syg, og Alexandra tager den ekstra arbejdsopgave, som ender med at blive en byrde for hende. Den stress og mangel på overblik skinner igennem hos Özlem Saglanmak, og hun er fremragende gennem hele filmen, hvor hendes indre konflikt og skyldfølelse bare vokser og vokser – men aldrig til et niveau, der føles urealistisk. 

Denne film er hundrede procent et signal til hospitalerne og politikerne om, hvor farligt det er, når der er underbemanding på hospitalerne. Det er desværre ikke en overraskelse, at rigtig mange patienter sidder og venter i timevis på hjælp, mens lægerne er maks pressede, fordi de skal tage sig af for mange og nærmest være alle steder på én gang. Det budskab kommer stærkt igennem – og det var dejligt endelig at se en dansk film, hvor budskabet er pakket ind i en rigtig god fortælling samtidig. 

Foto af: Meta Film / SF Studios

Der er meget af filmen, som faktisk er blevet filmet i one-takes. One-takes, for dem der ikke ved det, er scener, hvor der ikke bliver klippet et eneste sekund – de fortsætter bare i flere minutter. I en film, hvor man følger en læge, der løber rundt, bliver ringet op og distraheret flere gange, er det ekstremt effektivt at lade seeren føle og være med, mens man observerer og prøver at finde ud af, hvad der kunne have været gjort anderledes i de forskellige situationer. 

Trine Dyrholm spiller også med i filmen og ender med at få en ret stor betydning for historien. Jeg vil ikke nævne præcis, hvad hendes karakter er eller gør, da man får en langt bedre oplevelse ved at vide så lidt som muligt. Dog synes jeg, at Anders Matthesen kommer ind uden rigtig at gøre noget særligt. Han er bare sig selv og løfter ikke rigtigt filmen – han var måske lidt distraherende – men i det store hele forstår jeg godt hans karakters betydning og rolle i handlingen. 

Mathilde Arcel spiller en mere uerfaren, ny læge, og hendes konflikt og frustrationer kommer til udtryk på en overbevisende måde. Man kan helt sikkert relatere til følelsen af frustration på sit arbejde, hvor man nærmest står hjælpeløs, fordi ingen rigtig gider tage ens betragtninger seriøst. Der var en scene, hvor hun og Saglanmak havde en samtale, som var så rørende, at jeg var tæt på at få en tåre i øjenkrogen. Mathilde har helt klart en lys fremtid som skuespiller, og jeg håber at se hende i mange flere film fremover. 

Foto af: Meta Film / SF Studios

Pacing’en i filmen er også glimrende, og det er kun lidt til sidst, at jeg synes, den bliver trukket en smule for langt. Men man er grebet fra starten – og så kører den ellers bare derudad på skinner. 

Konklusion 

Det Andet Offer er en god og vellykket dansk hospitalsdrama om skyld og evnen til at tilgive sig selv. Budskabet, som filmen bringer på bordet omkring underbemanding på hospitalerne, og hvordan det kan ende katastrofalt, er desværre en realitet – og det budskab rammer filmen i den grad plet med. 

Özlem Saglanmak spiller fremragende som en læge, der har alt for mange opgaver at se til og må ende med at leve med konsekvenserne af sine hurtige beslutninger. Mathilde Arcel er ligeledes god, men Matthesen kunne godt være blevet klippet ud, da han ikke rigtig bringer noget til bordet – og han spiller faktisk heller ikke særlig godt. 

Med et stærkt budskab og solide præstationer, giver Zinnini os ikke bare hendes bedste film, men også den bedste danske drama film i langtid. Spørgsmålet om hvordan passer vi på dem der passer på os er stærkt visueliseret, og jeg glæder mig til at se hvad Zinnini har til os i fremtiden.

Jeg har ofte været kritisk over for danske film, men denne er jeg glad for at kunne sige er værd at se. Den gør ikke noget skelsættende, men sammenlignet med mange andre danske dramafilm, så vil jeg helt klart anbefale denne frem for mange andre.

Medie: Biograf

Skuespillere: Özlem Saglanmak, Trine Dyrholm, Mathilde Arcel, Anne Sofie Wanstrup, Olaf Johannessen, Anders Matthesen.

Instruktør: Zinnini Elkington

Genre: Drama

Premieredato: 10.04.2025

Spilletid: 90 minutter

Selskab: Meta Film

Lasse Bjørnsten Rasmussen – Skribent & Anmelder


Lasse lever og ånder film, spil og tv-serier og elsker at formidle det. Siden han startede en PlayStation 2 op og så den originale Star Wars-trilogi, har han været fascineret af begge verdener lige siden. Han har taget sine første store skridt ind i formidlingens verden og har fået nok blod på tanden til at blive ved med at formidle om de største og fedeste ting i film- og spilverdenen.





© Copyright - arkaden.dk