Anmeldelse

Detective Pikachu Returns Anmeldelse

Af Daniel Kaae
1 november, 2023

Tilbage i 2016 fik vi en helt ny måde at opleve Pokémon med spillet 'Detective Pikachu'. Her var tale om et detektiv spil, med en talende Pikachu i hovedrollen. Sidenhen er der også kommet en film med samme udgangspunkt, og i år har vi så fået et nyt spil i serien. Men kan den lille, gule hårbold levere et godt og medrivende mysterie?

De fleste mennesker har et forhold til Pokémon. Måske har man spillet de gamle spil til Game Boy, fulgt med i anime serien eller været ude og gå 10.000 km med øjnene fikseret på sin mobiltelefon – for der er rigtig mange måder at opleve (og samle) på Pokémoner.

En af de allermest ikoniske karakterer fra Pokémon-universet er Pikachu. Den nuttede tordenmus er mest kendt for blot at kunne ytre ‘pika pika’, da langt de fleste Pokémoner jo kun kan sige deres eget navn. Sådan er det bare ikke med Detective Pikachu – han kan lidt ekstra.

Vi skal lige slå én ting fast med det samme. Pikachu fra Detective Pikachu-serien og så den vi kender fra den klassiske anime serie, er ikke den samme karakter. Den Pikachu, vi møder i spillet her, er en kaffedrikkende mysterieknuser, som kan tale. Eller i hvert fald kan han tale med spillets anden hovedperson, Tim, som af en eller årsag forstår, hvad Pikachu siger til ham (med den mest dybe stemme ever).

Med en god kop mokka kan enhver sag opklares.

Var det butleren, der gjorde det?

Som spiller tager du primært kontrol over Tim, som har søgt efter sin forsvundne far i to år sammen med Pikachu. Du bliver hurtigt kastet ud på din første opgave – en juvel er blevet stjålet fra et palæ i byen, og nogen blandt de ansatte har ikke rent mel i posen. For at løse mysteriet skal Pikachu og Tim afhøre forskellige karakterer, samt alliere sig med pokémoner og låne deres evner for at komme videre til det næste spor.

Når du har indsamlet nok spor og beviser, vil Pikachu give dig besked på, at det er tid til at foretage en såkaldt ‘deduction’. Her tager du et kig på de informationer du har indsamlet, og herefter har du så nogle forskellige valgmuligheder over, hvad du tror der har fundet sted. I alt sin enkelthed går det ud på at træffe det rigtige valg, så Tim og Pikachu kan overkomme den udfordring, de står overfor. I denne del af spillet minder det en lille smule om Phoenix Wright: Ace Attourney-spilserien, da måden indsamling af beviser og mysterieløsning fungerer på, til dels kan sammenlignes.

Hvis du læser dine beviser fejlagtigt, og kommer frem til den forkerte konklusion, straffes du ikke. Du får bare lov til at prøve igen indtil du finder det korrekte svar. Dermed er der aldrig rigtigt noget på spil, og det er på den måde ikke spillets mysterier, som er kilden til frustration. Det er der dog visse andre aspekter, som i dén grad er.

Spillet giver også mere personlighed til de mange pokémoner, som du møder undervejs. Gennem Pikachu, som forstår hvad de siger, får vi et indblik i deres liv og tanker, som jeg personligt ikke har oplevet før. Det giver noget dybde, som de stakkels væsener ikke får særlig ofte. da mange andre Pokémon spil på sin vis kan kategorises som dyrekamps-simulatorer.

I spillet skal du slå dig sammen med forskellige pokémoner for at løse opgaver.

Et fint spil til børn og Pokémon fans – tempoet mangler bare

Det største problem, som Detective Pikachu Returns har, er tempo. Spillet går simpelthen for langsomt. Store portioner af spillet serveres som en såkaldt ‘visual novel’, og her er der simpelthen for mange intetsigende replikker. Spillet tager omkring 12 timer at gennemføre, men det føles som det dobbelte, for spillet har alt for meget ligegyldigt fyld. Selvom historien tager en mørk drejning ca. halvejs igennem spillet, der gør det hele lidt mere interessant, så er det altså ikke nok til at få mine hænder i vejret.

Da spillet primært henvender sig til børn, besluttede jeg for at hive min 9-årige søn med på mit playthrough. Jeg tænkte, at han måske ville være mere begejstret for spillet end jeg, men sådan gik det dog ikke. Min søns kritikpunkter var meget lig mine egne: for meget kedelig dialog, og en historie der bevæger sig fremad alt for langsomt. Til gengæld syntes han, at grafikken var flot og spillet fungerede allerbedst, når Pikachu skulle arbejde sammen med andre Pokémoner, for det giver et frisk pust i et spil, der godt kan blive ensformigt.

Til gengæld har vi nydt at grine sammen undervejs, for spillet har bestemt humor. Og så er det en god måde at samarbejde på, for vi var ikke altid enige, når vi skulle drage konklusioner ud fra vores indsamlede beviser.

Jeg kan forestille mig, at fans af Pokémon-universet måske kan få noget mere ud af spillet. Detective Pikachu-serien er trods alt noget helt unikt, og det gælder ikke om at blive Pokémon mester eller kæmpe mod alverdens trænere. Der er nogle andre ting på spil, og spilserien har skam en del hardcore fans, som er meget dedikerede til Detective Pikachu, Tim og de mange andre karakterer.

Det er smart at gå med hat i denne ende af Pokémon verdenen.

Er det et must have eller kan man springe over her?

Detective Pikachu er et sjovt take på Pokémon-universet, som bl.a. har givet os en af de fedeste Pokémon film, jeg nogensinde har set. Desværre er spillet her bare ikke nær så godt. Selvom historien tager en interessant drejning, så bliver den leveret på en så langtrukken måde, at både børn og voksne kan ende med at kede sig.

Havde der været lidt mere tempo, så tror jeg spillet havde føltes helt anderledes. For der findes masser af eksempler på spil, som bruger samme mekanismer, der leverer et bedre produkt. Er du fan af serien, og vil du virkelig gerne vide, hvad der er sket med Tims far og høre Pikachus dybe stemme, så kast dig ud i det – det tager alligevel kun 12 timer at gennemføre.

Men hvis du leder efter spændende og hjernevridende mysterier, så er dette ikke et spil for dig.

Udvikler/Udgiver: Creatures/Nintendo + The Pokémon Company

Genre: Adventure game, Puzzle, Visual Novel

Platform: Nintendo Switch



Detective Pikachu Returns Anmeldelse
5/10



© Copyright - arkaden.dk