Ad Banner
Ad Banner

Anmeldelse

Dødskægs Forbandelse-anmeldelse – Aarrgghh! Sikke en Smart Book

Foto: Peasout/Lau Eskildsen

Af Lau Mellemgaard Eskildsen
10 februar, 2025

Hvordan i alverden får jeg mit barn til at læse?

Det spørgsmål er jeg sikker på, at mange forældre stiller sig selv. Det er selvfølgelig bedst, når lysten driver værket – men hvordan vækker man motivationen, når så meget andet kæmper om børns opmærksomhed?

Fra et professionelt perspektiv er det også et spørgsmål, jeg har beskæftiget mig med utallige gange. Jeg er uddannet dansklærer og har i mine 15 år i den danske folkeskole mødt et hav af elever, der ikke syntes, at læsning var det fedeste i verden. Man kan prøve forskellige strategier: Lad os finde en bog om noget, du synes er spændende. Læs i 20 minutter, og så kan du gå ud og spille fodbold. Læs et kapitel, og så må du spille på din tablet.

Jeg er stadig ikke overbevist om, at den tilgang er den rigtige. Det er nemlig ydre motivation – og hvis vi skal skabe reel læselyst, skal motivationen komme indefra. Det skal være noget, barnet eller den unge selv har lyst til. Men hvordan skaber vi så den lyst? Hmm – godt spørgsmål!

Foto: Peasoup/Lau Eskildsen

Hvad nu hvis vi blander læsning med interaktive elementer, som børn kender fra de spiluniverser, de allerede fra en tidlig alder er blevet introduceret til? Det har Peasoup forsøgt med deres serie af Smart Books, hvor læsning kombineres med spilelementer.

Jeg har sammen med min datter, der begyndte i skole sidste sommer, læst og spillet os igennem Dødskægs Forbandelse. Bogen udkom sidste år, men er igen aktuel i år efter at være blevet nomineret til flere priser ved dette års Spilprisen.

Hvem er Peasoup?

I 2019 grundlagde Søren Jønsson Peasoup ApS med en klar mission: at gøre læsning sjovere for børn. Løsningen? Smart Books – interaktive bøger, hvor augmented reality kombinerer den fysiske bog med en mobilapp og skaber en mere levende læseoplevelse.

Søren Jønsson er langt fra ny i børneuniverset. Han står bag Pixeline og over 100 børnespil, heriblandt Silke, Flunkerne og Kaj og Andrea – spil, der i sin tid dominerede bestsellerlisterne.

Med i ejerkredsen er også Rasmus Kolbe, der også er bedre kendt som Lakserytteren. Som influencer, tegner og forfatter bidrager han med sin indsigt i digitale medier og målgruppen.

Foto: Peasoup/Lau Eskildsen

Du er helten i dit eget pirateventyr

Som barn havde jeg en god stak Vælg dit eget eventyr-bøger, som jeg læste så meget, at de blev helt tyndslidte. Måske kan du også huske den type bøger, hvor man hoppede frem og tilbage i historien og traf valg, der kunne føre til vidt forskellige slutninger – lidt som et godt RPG-spil.

Den samme tilgang finder man i Dødskægs Forbandelse, hvor du eller dit barn er hovedpersonen i et vaskeægte pirateventyr. Du er i familie med Kaptajn Dødskæg, der engang var verdens bedste pirat. Nu er han død, men manifesterer sig foran dig, da han har brug for hjælp til at finde sin forsvundne skat. Du overtager rollen som kaptajn på Dødskægs skib, Søpølsen, og begiver dig ud på en farefuld færd for at finde skatten – og måske et svar på, hvorfor Dødskæg har måttet stille træskoene. Eller nok nærmere træbenet.

Foto: Peasoup/Lau Eskildsen

For at komme i gang med bogen starter du med at scanne en QR-kode, som giver adgang til en app på din mobiltelefon eller tablet – og med den i hånden er du nu klar til eventyret.

Du læser den første side og bliver herefter guidet videre til et andet kapitel i bogen – og sådan fortsætter du med at træffe valg, der former din rejse. Undervejs støder du på udfordringer, hvor du skal scanne et billede i bogen med dit device. Pludselig dukker et spil op på skærmen, eller måske skal du løse en gåde eller en opgave i augmented reality.

Et pirat-eventyr med humor, valg og masser af charme

Det er en ting at lave en bog med valgfrie veje og en anden at integrere spilelementer, så de ikke føles som en gimmick, men som en naturlig del af oplevelsen. Dødskægs Forbandelse lykkes med begge dele.

Opgaverne og spillene i Dødskægs Forbandelse er simple og lette at forstå, men samtidig overraskende underholdende. Bogen henvender sig primært til børn fra 9 år og opefter, men jeg læste den sammen med min 6-årige datter, der – selvom hun endnu ikke kan læse selv – var dybt optaget af fortællingen. Hun blev motiveret af at begynde at genkende flere ord undervejs, og de mange spil og flotte illustrationer, der er lavet af Brian Bak Jensen, skabte naturlige pauser i læsningen, som holdt hendes interesse fanget. Samtidig hjælper det, at teksten er både velskrevet og humoristisk. Flere gange måtte vi holde en pause, simpelthen fordi vi lige skulle grine færdig. Fortællingen er fuld af komiske episoder og karakterer, der er i øjenhøjde med børn, hvilket skaber et sjovt og levende piratunivers, hvor man hele tiden er spændt på, hvad der vil ske næste gang.

Det kræver et imponerende overblik at skrive en bog, hvor læseren selv har indflydelse på historiens gang, samtidig med at fortællingen stadig føles sammenhængende og engagerende. Derfor er jeg også imponeret over, hvor vellykket narrativet i Dødskægs Forbandelse er – det fungerer virkelig godt. Tegningerne og illustrationerne er også med til at opbygge en troværdig atmosfære, der gør oplevelsen endnu mere levende.

Foto: Peasoup/Lau Eskildsen

Når læsning bliver til leg

Spilelementerne består af flere forskellige små spil og opgaver, hvor man blandt andet sejler rundt i Sydhavet, hvor fortællingen udspiller sig. Her kan man samle skatte, møde fjendtlige pirater, som man må udkæmpe slag med, eller forsøge at fjerne en forbandelse, hvis man har dummet sig undervejs. Når man besøger de forskellige øer i Sydhavet, byder de på unikke opgaver, der alle passer godt ind i historien.

Alle spil er simple i deres styring, og min 6-årige datter kunne hurtigt afkode, hvad der skulle gøres. Derfor vil børn, der passer bedre til målgruppen på 9 år og opefter, sagtens kunne læse og spille på egen hånd. Men voksne kan også sagtens være med. Der var flere af spilsystemerne, jeg satte pris på undervejs – særligt terningesystemet, som bruges i kampe mod andre pirater. Godt, simpelt spildesign går man aldrig galt i byen med.

Samtidig er det en bog, der lægger op til at blive læst sammen. Vi havde nogle virkelig hyggelige timer med vores gennemspilning, og man kan sagtens læse og spille den flere gange for at træffe nye valg og opleve forskellige slutninger.

Foto: Peasoup/Lau Eskildsen

Når skatten gemmer sig lidt for godt

Selvom Dødskægs Forbandelse er en helstøbt og velfungerende oplevelse, stødte vi undervejs på et par små udfordringer.

Nogle få gange endte vi med at gå en forkert vej i bogen og blev mødt af et stort knoglet X, da vi skulle scanne et billede. Det betød, at vi måtte spore vores skridt tilbage for at finde ud af, hvor vi var kommet på afveje. Oftest var det vores egen skyld – ikke mindst fordi husets 3-årige også ville være med i legen – men en enkelt gang skyldtes det ikke en fejl fra vores side. Her måtte vi bruge lidt ekstra tid på at finde en vej videre, men det blev heldigvis hurtigt løst, så vi kunne fortsætte vores færd ud i Sydhavet.

Foto: Peasoup/Lau Eskildsen

Konklusion

Dødskægs Forbandelse er en rigtig vellykket Smart Book, der formår at gøre læsning til en aktiv og sjov oplevelse. Historien er både humoristisk og velskrevet, og den interaktive tilgang gør det let for børn at engagere sig i fortællingen. Spilelementerne er simple, men underholdende, og bidrager til en dynamisk oplevelse, der føles som en naturlig forlængelse af bogen – ikke bare en gimmick.

Samtidig er det en bog, der fungerer både alene og sammen. Som en hyggelig oplevelse mellem barn og voksen er den oplagt, men større børn vil også sagtens kunne gå på eventyr i Sydhavet på egen hånd. Tekst, illustrationer og de små spil skaber tilsammen et piratunivers, der er lige dele spændende og charmerende.

Der var nogle få bump på vejen, hvor vi endte i blindgyder og måtte finde tilbage til den rigtige vej, men det var aldrig noget, der ødelagde oplevelsen. I sidste ende var Dødskægs Forbandelse en fornøjelig rejse, hvor læsning og leg smeltede sammen på en måde, der gør det let at se potentialet i Smart Books som et koncept. Hvis målet er at vække læselyst, er det her et virkelig stærkt bud på, hvordan det kan gøres.

Udvikler/Udgiver: Peasoup Aps

Genre: Smart Book, Augmentet reality

Platform: iOS (anmeldt på), Android

Lau Mellemgaard Eskildsen – Chefredaktør


Lau er uddannet skolelærer med speciale i kulturfag, og er skribent på et af Danmarks største gaming-communities, Det Danske Gaming Forum. Fallout 3 ændrede hans liv, og lige siden har han haft en forkærlighed for action-RPG spil. Dystopiske narrativer har desuden hans store interesse, og han nyder at nørde rundt i gaming-verdenens eksistentialistiske fortællinger





© Copyright - arkaden.dk