Nyheder

DOOM er gjort ‘spilbart’ på… tarmbakterier

Foto: id Software | Microsoft

Af Mark Elsberg
30 januar, 2024

Som man kan se her fra titelskærmen, skal man ikke forvente nogen grafisk prangende oplevelse, når man spiller DOOM på tarmbakterier. Foto: Lauren “Ren” Ramlan.

Det er lykkedes den amerikanske forsker- og Ph.d.-studerende Lauren “Ren” Ramlan at gøre id Softwares legendariske skydespil DOOM fra 1993 ‘spilbart’ på… tarmbakterier.

Det skriver spilmediet RockPaperShotgun.

Nærmere bestemt har Ramlan udviklet et unikt display bestående af e.coli-bakterier, der blandt andet findes i tyktarmen på pattedyr, herunder mennesker.

Displayet måler 32×48 ‘pixels’ (celler) og har en farvedybde på 1 bit (sort/hvid). Hver celle består af en e.coli-bakterie, der bliver lyst op ved hjælp af et fluorescerende protein.

Resultatet er måske ikke den grafisk mest imponerende version af DOOM på markedet (th.), men taget displayets ‘teknologi’ i betragtning, er det alligevel imponerende.

Tager 599 år at gennemføre

Derudover skal man væbne sig med en del tålmodighed, hvis man rent faktisk har tænkt sig at spille Ramlans udgave af DOOM. Hver displaycelle er nemlig 70 minutter om at lyse op (hvid), mens det tager 8 timer og 20 minutter for cellen af vende tilbage til sort.

Det betyder i praksis, at spillet, i gennemsnit, er 8,5 timer om at danne ét enkelt billede. Til sammenligning blev den oprindelige version af DOOM afviklet ved 35 billeder i sekundet.

Ifølge Ramlans egne beregninger vil det altså tage cirka 599 år at gennemføre hendes version af DOOM, der i originalversionen er en typisk fem timer lang affære. Så det er bare om at komme i gang!

Utrolige DOOM-udgaver er blevet en sport

Men hvorfor lige DOOM?

Jo, der er for længst gået sport i for ingeniører verden over at konvertere DOOM til teknisk begrænsede platforme. Det har resulteret i de mest besynderlige versioner af spillet, herunder eksempelvis til tekst-tv, lommeregnere eller sågar graviditetstests.

Alligevel tager Lauren “Ren” Ramlan med sin sort/hvide tarmbakterieudgave måske prisen for den mest utrolige hidtil.

Du kan høre hende forklare yderligere i videoen nedenfor:

Mark Elsberg – Skribent

Når ikke Mark lapper gamle mainframe-systemer hos et dansk forsikrings-konglomerat, bliver tiden brugt på at forstå, hvorfor computerspil er så pisse fede. Eurogamer-alumne, der fortærer alt fra AAA over indies til shovelware fra nederste hylde. Især sidstnævnte. Nogen skal jo spillet det lort.
© Copyright - arkaden.dk