Ad Banner

Feature

En gennemgang af alle film i Dune universet 

Foto: Shutterstock

Af Lasse Bjørnsten Rasmussen
1 juni, 2024

Dune: Part Two har været en af 2024 største begivenheder i populærkultur og jeg har derfor kigget tilbage på de film der kom før

Inden vi begynder at kigge på filmene, så er det vigtigt at vide hvor Dune faktisk stammer fra. Tilbage i 1960erne, sad der en amerikansk forfatter og skrev historien til den første bog i Dune franchisen- på dansk kendt som Klit. Ja… det danske navn lyder ikke særlig episk. Forfatteren hed Frank Herbert. Frank stoppede ikke efter den første bog, han forfattede hele seks bøger, sat i Dune universet. Bøgerne hedder følgende, Dune, Dune Messiah, Children of Dune, God Emperor of Dune, Heretics of Dune og Chapterhouse: Dune.  

Nu hvor vi ved hvor det hele stammer fra, så lad os kigge lidt på filmene som der er blevet udgivet. 

Dune (1984) 

Foto af: Universal Pictures

Dune eller Dune – Ørkenplaneten på dansk er en action, adventure og Sci-Fi film fra 1984. Instrueret af ingen ringere end David Lynch, som er bedst kendt for at have skrevet Twin Peaks serien og efterfølgeren Twin Peaks – Laura Palmers sidste dag, Inland Empire og Mulholland Drive.  

Dune fra 1984 forgår i år 10191 hvor alle planeter i det kendte univers er under kontrol af kejseren over Padishah, Kejser Shaddam den fjerde. Han har også magten over den mest værdifulde handelsvare kaldet spice. Det siges at spice kan forlænge et menneskes livstid og give mulighed for at rejse til et hvilket som helst sted uden fysisk at bevæge sig. Denne spice bliver produceret i ørkenen på planten Arrakis, hvor vi finder Frem folket som har en profeti om en mand der vil lede dem til frihed. Her følger vi Paul Atreides, spillet af Kyle MacLachlan. Der kommer stridigheder mellem de forskellige grupperinger der ledder dem i kamp om magt og frihed.  

Mange fans af Dune universet er ikke særlig tilfredse med hvordan filmen endte ud. Mangel på gode effekter og set design, en underforståelse af kildematerialet og andre faktorer var medårsag til at den endte med at få ret lave anmeldelser tilbage i 1984. 

Selv instruktøren har kaldt den her film hans eneste rigtige fiasko i hans karriere. Stadig i dag har han ikke lyst til at udtale sig omkring produktionen af filmen og han har også flere gange sagt nej til at arbejde på en Special Edition af filmen på DVD. Lynch har flere gange sagt at et genbesøg med filmen vil være for smertefuld en oplevelse at skulle overkomme.  

Dune (2021) 

Foto af: Warner Bros. Pictures

I 2021 kom den længe ventet nyfortolkning af Dune, noget mange fans havde håbet ville komme efter den originale fra 1984. Denne gang med Timothée Chalamet som Paul Atreides og Zendaya som Chani. Filmen er instrueret af Denis Villeneive som har stået bag Arrival, Blade Runner 2049, Sicario og de to nyeste Dune film. 

Dune fortæller historien om Paul Atreides som rejser rundt på den farligste planet i universet, for at sikre fremtiden for hans familie og de mennesker han har kær. Alt imens bryder der en konflikt ud på planeten, omkring et helt specifikt krydderi, som er det mest værdifulde i hele universet.  

Filmen blev modtaget rigtig pænt af anmeldere verden over og fans tog imod denne nyfortolkning med åbne arme. Men det gjorde David Lynch ikke, som var instruktøren på den originale Dune fra 1984. Han har udtalt flere gange at han ingen interesse har i denne nye film. Han har slået fast at det intet har med Denis Villeneuve at gøre, men hans forfærdelige oplevelse med 1984 produktionen af filmen. Han har sagt følgende omkring hans minde med den originale film:  

“Because it was a heartache for me. It was a failure and I didn’t have final cut. I’ve told this story a billion times. It’s not the film I wanted to make. I like certain parts of it very much – but it was a total failure for me.” 

Det var en gennemgang af oprindelsen fra bøgerne til den originale filmatisering fra 1984 og den nye fra 2021. Hvis du er interesseret i at læse mere omkring Dune eller Dune: Part Two, så har Arkaden en artikel der omhandler seks fascinerende ting som du ikke vidste omkring Dune: Part Two

Dune: Part Two kan købes nu på Blu-Ray og 4K. 

Traileren til filmen kan ses her: 

Lasse Bjørnsten Rasmussen – Skribent & Anmelder


Lasse lever og ånder for film, spil og tv-serier, og elsker at formidle det. Han er en ung purk, der har taget sine første skridt ind i medieverdenen, som har fascineret ham siden han for første gang fik en PlayStation 2-kontroller i hånden og en Nintendo DS ved siden af sig.

© Copyright - arkaden.dk