Ad Banner
Ad Banner

Nyheder

EU vil beskytte gamere mod vildledende in-game-valutaer

Foto: WES-MED.EU/Rock Paper Shotgun

Af Lau Mellemgaard Eskildsen
22 marts, 2025

EU har fået øje på den måde, spil håndterer in-game-valutaer – og det kan få store konsekvenser

I en ny vejledning fra The Consumer Protection Cooperation Network, der er et samarbejde mellem europæiske forbrugerbeskyttelsesmyndigheder, lægges der op til strammere krav til, hvordan spil må præsentere og bruge deres digitale mønter og krystaller. Det er ikke lov endnu – men det er ret tydeligt, hvilken retning vi bevæger os i.

Alle os, der har siddet og købt “mønter”, “krystaller” eller “diamonds” i et spil uden helt at vide, hvad vi egentlig betaler for, vil nok kunne nikke genkendende til problematikken. Derfor giver mange af de nye retningslinjer ret god mening. Men for spiludviklere og udgivere, der har bygget deres forretningsmodel på netop den form for økonomisk tågeslør, kan det komme til at kræve markante ændringer.

Hvad vil EU egentlig?

Kernen i det nye udspil er ønsket om gennemsigtighed og beskyttelse af især unge og sårbare spillere. I sin nuværende form opfordrer vejledningen blandt andet til:

– At priser på digitale varer altid skal vises i rigtig valuta – ikke kun i spillets egen valuta.

– At spil ikke må tilbyde valuta-pakker, hvor der med vilje er rester tilbage efter køb.

– At spillere ikke skal tvinges til at købe mere, end de har brug for.

– At spil ikke må sløre prisen gennem flere lag af forskellige valutaer.

– At forbrugerne skal have en reel fortrydelsesret – også hvis de har købt digitale varer med in-game-valuta.

– At kontraktvilkår skal være klare, og spiludviklere ikke ensidigt må ændre i det, folk har betalt for.

– Og vigtigst af alt: At spil ikke må udnytte sårbare spillere – hverken børn eller voksne med afhængighedstendenser.

Sagt med andre ord – Modellen, hvor du køber 500 diamanter for 39 kr., og derefter bruger 450 på et skin – men efterlades med 50 du ikke kan bruge til noget – er præcis den slags adfærd, EU ønsker at komme til livs.

Her netop et tænkt eksempel på det, man gerne vil undgå. Foto: commission.europa.eu

Hvad betyder det for spillene?

Hvis retningslinjerne følges op med reel lovgivning og håndhævelse, vil det kunne ændre grundlæggende ved, hvordan mange free-to-play-spil tjener deres penge. Det gælder alt fra mobilspil til de store GaaS-titler (games as a service) som Fortnite, Genshin Impact, EA FC, Call of Duty og Diablo IV.

Et af de centrale problemer i dag er, at in-game-økonomier ofte er designet til at få spilleren til at miste fornemmelsen for, hvad noget koster i virkeligheden. Når valutaen ikke længere er kroner, men “platinum” eller “V-Bucks”, og når prisen på en genstand ikke vises i kroner, men i et restbeløb af en valuta du købte i en pakke, bliver det svært at regne ud, hvad du egentlig bruger. Det er præcis denne adfærdspsykologi, EU nu tager op til revision.

Vi har også set eksempler på, at særligt børn og unge er blevet lokket til at bruge store beløb på kosmetiske genstande, og at forældre først opdager det, når kontoudtoget tikker ind. Derfor er der i retningslinjerne også et klart fokus på sårbare brugere og ansvarligt design.

Det næste skridt

Selvom der endnu er tale om vejledende principper og ikke bindende lovgivning, kan det meget vel være første skridt mod regulering. I sidste ende kan det betyde, at spillere fremover vil få en mere gennemskuelig købsoplevelse – og måske endda undgå at ende med ubrugelige rest-valutaer og utilsigtede køb.

Arkaden følger naturligvis udviklingen – og vender tilbage, når der kommer noget mere konkret på bordet i form af eventuel reel lovgivning.

Lau Mellemgaard Eskildsen – Chefredaktør


Lau er uddannet skolelærer med speciale i kulturfag, og er skribent på et af Danmarks største gaming-communities, Det Danske Gaming Forum. Fallout 3 ændrede hans liv, og lige siden har han haft en forkærlighed for action-RPG spil. Dystopiske narrativer har desuden hans store interesse, og han nyder at nørde rundt i gaming-verdenens eksistentialistiske fortællinger





© Copyright - arkaden.dk