Ad Banner

Anmeldelse

Football Manager 24 anmeldelse – Nye tiltag pynter, mens ældre mekanikker stadig halter

Af Kasper Hansen
6 november, 2023

Når vi, fodboldentusiaster, højlydt hepper og raser foran tv-skærmen, overbeviste om, at vi kunne klare opgaven bedre end Jurgen Klopp fra Liverpool eller Xabi Alonso fra Bayern Leverkusen, er der en årsag til, at vi sidder på sidelinjen, mens de står på banen. Her hjælper Football Manager os med at bevise vores værd, som træner. Men er trænerrollen virkelig så fantastisk, som vi forestiller os? Det finder vi ud af lige her.

I de seneste mange år har vi set, at alle Football Manager-spil næsten har set ens ud. Det skyldes, at de har anvendt den samme spilmotor i en del år efterhånden. De har selvfølgelig altid smidt nye tiltag ind. Til gengæld markerer Football Manager 24 afslutningen på æraen med den nuværende spilmotor.

Når Sports Interactive skifter til den populære Unity-spilmotor til Football Manager 25, forventer vi at se betydelige ændringer. Men selvom de stadig bruger den samme spilmotor lige nu, betyder det ikke, at vi skal snydes for visuelle forbedringer.

Hvert år opstår det samme spørgsmål: hvorfor skal vi købe det nye spil i år i stedet for blot at spille det samme som sidste år? Tidligere har der sjældent været et klart svar udover, at det naturligvis er et nyt spil med få justeringer.

Men i år står svaret lysende klart. En fantastisk opdatering, der er blevet tilføjet i årets Football Manager, er muligheden for at overføre gemt data fra sidste års titel til den nye.

Hvis du har en gemt fil med 100 timers spilletid, kan du nu fortsætte din rejse i den nye titel med de forbedringer, spillet nu bringer med sig. På min PC har jeg dog valgt, at tage det kedelige valg, men samtidig min absolutte drøm, hvis man skulle få opkaldet. Jeg påtog mig rollen som træner i min elskede klub Liverpool.

De nye tiltag er ikke bare fylde, men faktisk gennemtænkt gode forbedringer

I FM24 har der været små, men afgørende justeringer, som samlet set har haft en markant og positiv effekt på spillets grundlæggende motor. De små forbedringer omfatter animationer, der skaber bedre positionering af spillere uden bolden samt mere effektive rotationer. Forskellen fra sidste års spil er tydelig, og selvom der stadig kan opstå mindre fejl fra spillerne, er det langt fra det omfang, vi tidligere har oplevet.

I mange af de tidligere spil var det frustrerende at se ens forsvarsspillere stå stille på banen, mens modstanderholdet synes at være nærmest uovervindeligt i angrebet.

Dette er blevet markant forbedret i år. Nu ser man hele tiden på banen, hvordan holdet opsnapper bolden og straks udfører et smukt kontraangreb, eller ens eget hold udfører en imponerende tiki-taka-stil og scorer et flot opbygget mål. Denne forbedring er meget mærkbar i årets udgave.

Endvidere har boldens fysik også fået en markant opgradering. Nu kan man tydeligt se, hvordan spillerne får bolden til at skrue, og det er noget, jeg tidligere ikke har set så detaljeret. Der er også observeret tilfælde, hvor bolden rettes af, især når en forsvarsspiller forsøger at blokere et skud.

Dette kan ende med at føre bolden mod målet, og i bedste fald ende med en scoring. Denne ekstra detalje er en fed forbedring.

Endelig er der også gjort fremskridt i den visuelle oplevelse under kampene. Der er blevet tilføjet bedre belysning og mere realistiske vejrforhold.

Ændringerne på banen er tydelige fra kamp til kamp, uanset om man spiller på et stort og præsentabelt stadion eller på et mindre anlæg. Kontrasten i banens farver er også blevet forbedret, hvilket forstærker den totale oplevelse, når man følger kampene.

Regn og den smukke grønsvær.

Den vigtigste og sjoveste nye mekanik, skaber mere dybde og dynamik

Nu har de tilføjet en ny funktion, der bringer endnu mere dynamik og taktik ind i spillet. I tidligere udgaver af Football Manager kunne du altid styre, hvilke spillere der skulle tage dødbolde, herunder hjørnespark, frispark og straffespark. Du havde også mulighed for at konfigurere forskellige dødboldssituationer, så du kunne bestemme, hvilke spillere der skulle løbe til forreste stolpe osv.

Men hvis du skiftede spillere ud og den nye spillere, der kom ind, måske var dårligere i hovedstød, skulle du selv ind og ændre igen. Det ville være en endeløs kamp, som du på sigt ville blive meget træt af.

I år har de introduceret en dedikeret dødboldstræner. Nu kan du skabe dine egne unikke rutiner og virkelig narre dine modstandere, samtidig med at du kan analysere deres svagheder, når det kommer til dødbolde. Du kan endda oprette flere forskellige rutiner, så du nemt kan tilgå og vælge dem fra kamp til kamp.

Det nye dødboldsystem.


På den måde kan du konstant skabe den fordel, der vil gavne dig mod det specifikke hold, du skal møde.

Nu er fokus rettet mod spillerne med de mest egnede færdigheder i enhver rutine og situation, i stedet for deres placering i din taktik. Disse vurderinger opdateres automatisk, når du ændrer holdet, formationen eller foretager udskiftninger. Det betyder, at du ikke længere behøver at finjustere detaljerne hver gang der sker ændringer.

Vurderingerne af spillerne følges af en ny prioriteringsliste, der giver dig og din dødboldstræner mulighed for at bestemme, hvilke roller I anser for at være mest afgørende i forbindelse med hver dødbold. Hvis en af dine spillere, baseret på deres færdigheder, rangeres som nummer ét i mere end én rolle, vil de blive tildelt den rolle, der har højere prioritet på listen. 

Det mest afgørende i alt dette er, at det virker! Jeg har gentagne gange set mit hold udføre de præcise hjørnesparkskombinationer, jeg ønsker, eller frispark, der overrasker modstanderen med en hurtig aflevering, efterfulgt af et kraftfuldt spark i det fjerneste hjørne.

Det, der gør det endnu mere imponerende, er, at du også kan støde på modstandere, der bruger disse teknikker mod dig selv. For eksempel stod jeg overfor Arsenal, der totalt narrede mig og scorede på en fantastisk udført frisparkskombination.

Her ser vi Arsenals brillante kombination, som tog mig fuldstændig på sengen.

Den evige strid mod transfers

Når du begynder din karriere, sker det typisk om sommeren, hvor de store transfers normalt finder sted. Dog er der stadig et forstyrrende element, som kan være irriterende. Ofte modtager du tilbud på dine spillere til latterligt lave beløb, som slet ikke giver nogen mening. Jeg ved ikke, om de gør det med vilje for at drille mig.

Beløbene giver simpelthen ingen mening. For eksempel kan en af mine forsvarsspillere, som vurderes til omkring 150 millioner kr., modtage et bud på 95.000 kr.

Hvor latterligt er det ikke?

Men når jeg selv byder på spillere med et par millioner under deres markedsværdi, får jeg straks besked om, at det er uacceptabelt, og de vil ikke fortsætte forhandlingerne med mig. Desværre sker denne type situation alt for ofte, både i forbindelse med leje og køb af spillere.

De gængse fejl som går igen år efter år

Ofte ser man spillere med en latterligt høj markedsværdi, hvor det virker som om, tallene bare bliver kastet ud, uden tanke eller begrundelse. Det afhænger også af hvilken liga de spiller i eller om de har haft en vis succes i virkeligheden.

Det kan være næsten umuligt at have råd til spillere som José Giménez fra Atletico Madrid til 900 millioner kr, selvom han er 28 år gammel og på papiret ikke er en verdensklasse spiller. Samtidig ser man spillere som Nicolás González, der kan købes til halvdelen af prisen, selvom han egentlig er bedre. Denne problematik opstår desværre alt for tit og er ikke kun et problem i år, men er en vedvarende kilde til irritation.

José Gimenez’ vanvittige prisskilt.
Nicolás González’ knap så høje prisskilt.

Som nævnt tidligere har de gjort fine justeringer i det grafiske design under kampene. Alligevel er der stadig småting, der irriterer mig. Noget, jeg har bemærket de seneste år, er de chancer, der opstår på banen. Mine spillere brænder 8 ud af 10 chancer, når min angriber er alene med målmanden.

Nogle vil måske sige, at det kan trænes væk, men jeg føler, at det sker år efter år. Der er også de vanvittige driblinger, der ender med et mål, og her føler jeg, at der mangler en balance i spillet i forhold til, hvor ofte disse chancer opstår.

Dog vil jeg hurtigt tilføje, at den samlede oplevelse er blevet forbedret, når man betragter de mange detaljer, der nu er blevet endnu mere fremtrædende.

Konklusion

I Football Manager 24 har små, men betydningsfulde justeringer haft en markant og positiv effekt på spillets kerneelementer. Forbedringerne omfatter mere præcis positionering af spillere uden bolden, mere effektive rotationer og en tydelig forskel fra tidligere års spil, hvor ens forsvarsspillere ofte stod stille og modstanderholdet synes uovervindeligt i angrebssituationer.

Den visuelle oplevelse er også blevet forbedret med bedre belysning, realistiske vejrforhold og tydelige ændringer på banen fra kamp til kamp. En af de mest spændende nye funktioner er introduktionen af en dedikeret dødboldstræner.

Nu kan spillere skabe deres egne unikke dødboldrutiner, analysere modstandernes svagheder og tilpasse taktikken kamp for kamp. Dette tilføjer dybde og dynamik til spillet, da fokus nu er på spillernes færdigheder i forskellige situationer, ikke blot deres placering i formationen.

Selvom der stadig er små irritationer, som absurd lave transferbud og uforklarlige spillermarkedsværdier, samt udfordringer som brændte chancer og mærkelige driblinger, har FM24 formået at forbedre den samlede spiloplevelse. De mange detaljer, der er blevet finpudset, gør spillet mere autentisk og engagerende for alle fans af serien.


Udvikler/Udgiver: Sports Interactive / SEGA, SEGA of America

Genre: Sportspil, Simulation, strategi

Platform: PC (anmeldt på), MAC OS, PlayStation, Xbox og Nintendo Switch


Om skribenten:

Kasper Hansen – Skribent & Anmelder


Kasper har tidligere været skribent og anmelder for GamersLounge. De kompetitive spil som FIFA, Hearthstone og Call Of Duty-serien er nogle, han bruger mange timer på. men via en voksende passion har han også skabt en stor kærlighed til historiedrevne spil – særligt AAA-spil.

© Copyright - arkaden.dk