Mest læste
Counter Strike Legacy annonceret!
Assassins Creed Shadows-anmeldelse – Ubisoft leverer et mesterværk
Assassin’s Creed Shadows rundede én million spillere på bare ét døgn
Snehvide-anmeldelse – Et dejligt (nyt) gensyn af Disneys vigtigste film
Atomfall-anmeldelse – Den britiske vinkel på en atomkatastrofe
Xbox lækker ny “Steam”-funktion ved en fejl i blogindlæg
De 31 bedste gyserfilm tilgængelige på streaming lige nu
I hvilken rækkefølge skal du se Abernes Planet-filmene?
Under Stjernerne På Himlen-anmeldelse – Historien om den ultimative optur og nedtur
EU vil beskytte gamere mod vildledende in-game-valutaer
"Min onkel, der arbejder hos Nintendo, siger at..." Asmus kigger på diverse spilmyter, der måske/måske ikke var rigtige.
Året er 2000 og jeg sidder i skolens såkaldte Datalokale, et dunkelt kælderrum hvor CRT-skærme brummer og flimrer, og alskens (for sin tid) ret moderne grej inviterer til en verden af information. Nåhja, der var naturligvis information på internettet allerede dengang, men langt de fleste af mine jævnaldrende var enten på Jubii-chatten (Piratbaren var et godt sted at hænge ud), eller spillede Mujaffa-spillet. Dette skete alt imens vores forskellige lærere prøvede at holde vores unge tankespor på rette vej. Jeg havde dog en anden agenda. Jeg var på GameFAQ, for at finde snydekoder til mine spil. En maskinkanon til dine skibe i Wipeout 2097? Jo tak! Alle køretøjer i Vigilante 8? Jeg siger ikke nej. Hjælp til Croc: Legend of the Gobbos? Du har ingen anelse om hvor meget det ville betyde!
Men der var også andre ting på GameFAQs. Koder der ikke virkede, men som brugere svor virkede. Små hemmeligheder eller ting du kunne gøre, der ville åbne nye eller hemmelige ting. En gang i mellem var der endda nogen, hvis onkel der arbejdede for Nintendo(!), der kunne bekræfte rigtigheden af disse hemmeligheder. Og hvem vover at beklikke en der arbejder (eller har arbejdet) hos Nintendo? Ingen!
Spil har, med deres mange kringelkroge og hemmeligheder, altid haft myter omkring sig. De første gange nogen fortalte om det første Easter Egg i Adventure på Atari, blev de med garanti opfattet som galninge. Nogle myter var vitterligt blot myter, historier opfundet på diverse internet fora og spredt for alle internettets vinde, en art moderne digital folklore. Andre viste sig at have en krumme af sandhed i sig, og andre igen viste sig at være rigtige.
Her er et udvalg af myter og legender. Nogle af dem var blot myter, andre viste sig at være sande.
Mew Under Lastbilen

En af de mest kendte myter stammer fra Pokémon Red og Blue. Ifølge rygtet kunne man finde den mytiske Pokémon Mew gemt under en lastbil i spillets havneby, Vermilion City. Hvordan dette skete afhang meget af hvem der fortalte historien. I nogle tilfælde skulle spilleren undgå at bruge deres HM02 (FLY) og i stedet tage en alternativ rute. Eller du skulle lære alle dine Pokémons STRENGTH. Eller du skulle trykke på A 1000 gange, og lastbilen ville rulle væk.
Mange spillere brugte timer på at forsøge at flytte lastbilen eller finde skjulte kommandoer – kun for at indse, at det hele var en løgn. Og alligevel var der et eller andet besnærende over ideen om den skjulte Pokémon, så mange prøvede igen og igen, metode efter metode. Myten blev så populær, at den blev genoplivet som en sand feature i senere spil (dog uden Mew).
Genoplivning af Aeris

Final Fantasy VII er et spil fyldt med ikoniske øjeblikke, men få er så mindeværdige som da Aeris Gainsborough dør (Hey, spolier alligevel!?). Mange fans nægtede at acceptere hendes skæbne og begyndte at spekulere i, hvordan hun kunne bringes tilbage til livet. Diverse rygter cirkulerede om hemmelige objekter, komplekse sidequests og skjulte scener, der kunne vende tragedien. Nogle spillere troede, at hvis man samlede alle Phoenix Downs i spillet, kunne man bruge dem til at bringe hende tilbage. Andre forsøgte at maxe alle karakterernes levels eller gennemføre bestemte sekvenser i spillet uden fejl i håb om at låse op for en hemmelig slutning. En populær myte hævdede, at man skulle finde og bruge en særlig genstand kaldet “Earth Harp” i kombination med et besøg i City of the Ancients. Var der ikke en dør dér, der ikke blev brugt? Måske den er nøglen til mysteriet!?
Selvom Square Enix aldrig inkluderede en mulighed for at genoplive Aeris, fortsatte myten med at leve i fans’ bevidsthed og blev en del af spillets mytologi.
GTA: San Andreas og Bigfoot

Grand Theft Auto: San Andreas blev kendt for sit enorme og detaljerede spilverden, men også for de mange rygter, der omgav spillet. Udover den berygtede Bigfoot-myte – hvor spillere påstod, at den legendariske skabning kunne findes i de tætte skove omkring Mount Chiliad – florerede historier om alt fra UFO’er til seriemorderen Leatherface, der angiveligt skulle hjemsøge spillets øde områder. Der var også rygter om spøgelsesbiler, der kørte rundt om natten uden chauffører, og mystiske skikkelser, der kunne observeres i det fjerne.
Spillere udforskede hver afkrog af San Andreas’ åbne verden i jagten på beviser, og mange delte “fund” i form af uskarpe billeder og videoer. Rockstar benægtede Bigfoots eksistens, men de mange rygter blev en del af spillets mytologi. Senere refererede Rockstar til disse myter i GTA V, hvor spillere faktisk kunne finde og jage Bigfoot, hvilket blev set som et kærlig nik til de dedikerede fans, der havde holdt myterne i live.
Herobrine i Minecraft

En af de mest vedholdende myter inden for moderne spil er historien om Herobrine i Minecraft. Ifølge rygterne er Herobrine en mystisk NPC, der ligner spillets hovedkarakter Steve, men med hvide øjne. Han skulle angiveligt hjemsøge spillernes verdener, bygge mystiske strukturer og iagttage spilleren fra skyggerne. Teorierne var mange. Det var Minecrafts skaber, Notchs afdøde bror? Det var blot en bug i koden? Eller det var en skjult feature? Spillets udvikler Mojang pustede selv til ilden ved flere lejligheder, blandt andet ved at inkludere linjen “Removed Herobrine” i flere patchnoter, selvom karakteren aldrig officielt har eksisteret.
Golden Cloud i Final Fantasy VIII
Final Fantasy VIII har sin egen myte om den såkaldte “Golden Cloud” – en angiveligt skjult karakter eller form for Squall, som skulle kunne opnås ved at udføre ekstremt komplekse handlinger i spillet. Rygterne om Golden Cloud blev spredt på tidlige internetfora og fanzines, men ingen har nogensinde kunnet bevise dens eksistens, hvilket kun har styrket dens mystik.
Nude Raider

I 1990’erne florerede rygter om, at der fandtes en hemmelig kode, som kunne lade spilleren fjerne Laras tøj i Tomb Raider-spillene. Myten, kendt som “Nude Raider”, blev udbredt via tidlige internetfora og spilanmeldelser. Selvom nogle uofficielle mods forsøgte at realisere ideen, eksisterede der aldrig en officiel funktion til dette, og udviklerne hos Core Design tog klart afstand fra rygterne
Killswitch – Spillet du kun spiller én gang
Killswitch er en dyster legende om et arkadespil fra 1980’erne, der angiveligt slettede sig selv, når det blev gennemført. Spilleren kunne vælge mellem to figurer, og derfor ville spilleren aldrig opleve mere end halvdelen af spillet. Den eneste mulighed for at prøve den anden halvdel, ville have været ved at købe endnu en kopi af spillet, men der blev kun udgivet forsvindende små eksemplarer. Dette spil er dog (desværre?) en 100% fabrikation, og kan spores tilbage til Catherynne M. Valente’s bog The Melancholy of Mechagirl. Ikke desto mindre har konceptet inspireret fans til at genskabe spillet.
GM Island i World of Warcraft

World of Warcraft er fyldt med mystiske steder og hemmelige områder, men få er så berygtede som GM Island. Myten begyndte som rygter blandt spillere, der hævdede, at der eksisterede en skjult ø, kun tilgængelig for spillets Game Masters. Selvom mange troede, det var pure opspind, viste det sig, at GM Island faktisk eksisterede. Øen var designet som et privat område for Blizzard-medarbejdere og var utilgængelig for almindelige spillere. Alligevel fandt nogle spillere kreative måder at glitche sig derhen, hvilket kun styrkede mystikken. Blizzard lukkede senere adgangen fuldstændigt, men GM Island lever videre som et af spillets mest fascinerende hemmeligheder.
Polybius: Det Forbandede Arkadespil
En af de mest dystre legender handler om et arkadespil ved navn Polybius, som angiveligt skulle have eksisteret i 1980’erne. Spillet siges at have forårsaget mareridt, blackouts og endda hjernevaske spillere, før det mystisk forsvandt. Ifølge myten blev spillet placeret i få udvalgte arkadehaller i Portland, Oregon, og blev overvåget af mystiske mænd i sorte jakkesæt. Nogle hævder, at spillet blev brugt som et eksperiment for at teste psykologi eller hjernepåvirkning, mens andre mener, det var en CIA-operation. Selvom der aldrig er blevet fundet konkrete beviser på spillets eksistens, lever historien videre som en del af internetkulturens mytologi og har inspireret adskillige dokumentarer, bøger og spil.
E.T. i ørkenen

Historien om det berygtede E.T. the Extra-Terrestrial til Atari 2600 er blevet en legende i sig selv. Spillet, der blev udviklet på rekordtid for at nå julehandlen i 1982, blev hurtigt betragtet som et af de værste spil nogensinde og et symbol på videospilsindustriens kollaps i 1983. Atari valgte derfor at skille sig af med alskens usolgte kassetter og hardware, og de begravede det på en losseplads i New Mexicos Alamagordo-ørken. Avisartikler dengang beskrev processen, og det burde egentlig ikke have været mere til den historie.
Men som Galadriel sagde i Lord of the Rings: ”Historie blev myte, og myte blev legende”. Folk der havde arbejdet for Atari, E.T programmøren Howard Scott Warshaw selv, og andre begyndte at udtrykke mistro til historien. Det var bare for usandsynligt.
I mange år blev denne historie betragtet som en moderne myte, et art monument for Ataris nær Ikaros-agtige rejse tilbage i 80’erne.
Dette var lige indtil at et canadisk produktionsselskab ville producere en dokumentar om Atari, Atari: Game Over. Med finansiering fra Microsoft i ryggen, fik et hold arkæologer og spilentusiaster lov til at grave i Alamagordo-ørkenen, og de fandt faktisk tusindvis af begravede E.T.-kassetter, sammen med andre Atari-produkter. Fundet blev en sensation og cementerede historien som en af de mest bizarre og fascinerende kapitler i spilhistorien.
Gandhis Atomvåben i Civilization

Og som prikken over I’et: En af de mest kendte spilmyter handler om Mahatma Gandhi i Civilization-serien. Ifølge myten opstod der en fejl i det oprindelige Civilization fra 1991, hvor Gandhis fredelige natur var sat til den lavest mulige aggressionsværdi (1). Når spilleren valgte demokrati, skulle aggressionsværdien falde med 2, men på grund af en teknisk fejl underløb værdien nul og sprang tilbage til 255 – den højest mulige aggressionsværdi. Dette resulterede i en hyperaggressiv Gandhi, der bombarderede sine fjender med atomvåben. Selvom myten ikke helt stemmer overens med virkeligheden, Civilizations skaber Cid Meier skrev om det i sin memoir, blev ideen så populær, at udviklerne hos Firaxis har valgt at lade en krigerisk Gandhi være en fast del af Civilization-seriens mytologi.
Om skribenten:

Asmus Neergaard – Skribent & Anmelder
Asmus er en spilveteran med 20 år på bagen både bag kamera, tastatur og skærm. Han har en kandidat i spildesign, har arbejdet for Nintendo i Frankfurt, og ejer stort set alle spillemaskiner og konsoller under solen.
Mest læste
Counter Strike Legacy annonceret!
Assassins Creed Shadows-anmeldelse – Ubisoft leverer et mesterværk
Assassin’s Creed Shadows rundede én million spillere på bare ét døgn
Snehvide-anmeldelse – Et dejligt (nyt) gensyn af Disneys vigtigste film
Atomfall-anmeldelse – Den britiske vinkel på en atomkatastrofe
Xbox lækker ny “Steam”-funktion ved en fejl i blogindlæg
De 31 bedste gyserfilm tilgængelige på streaming lige nu
I hvilken rækkefølge skal du se Abernes Planet-filmene?
Under Stjernerne På Himlen-anmeldelse – Historien om den ultimative optur og nedtur
EU vil beskytte gamere mod vildledende in-game-valutaer

