Ad Banner

Anmeldelse

Frækkere end politiet tillader: Axel F-anmeldelse – 80’er franchise optøet til udkogt fanservice

Foto: Netflix

Af Kasper Rasmussen
5 juli, 2024

Eddie Murphy vender efter 30 år tilbage til sin mest slidstærke rolle. Men hvor er hans signatur-grin, og tror vi på ham som familiefar?

Vi har i særdeleshed set det med film som Top Gun: Maverick og Mad Max: Fury Road. Klassiske 80´er-hits får en overhaling og genopstår stærkere end nogensinde.

Det kan dog også gå i den modsatte retning. Mon ikke vi er nogle stykker, der gerne vil glemme Ghostbusters-udgaven fra 2016 eller Conan the Barbarian-versionen fra 2011?

Nu vender Axel Foley tilbage, og han rammer lidt over middel i denne sammenligning.

Axels voksne advokatdatter, Jane (Taylour Paige), er i Beverly Hills og trues af en sammensværgelse blandt korrupte betjente, hvor den jakkesætsklædte kaptajn Grant (Kevin Bacon) muligvis er involveret. Endnu en gang støder Axel på sine gamle BHPD-politivenner, Billy (Dommer Reinhold) og John Taggart (John Ashton), der angiveligt ellers var gået på pension, men som alligevel vender tilbage som chefer. Sammen går de mod et korrupt Beverly Hills, men mon ikke Axel også kan forsones med sin datter?

Foto: Netflix

Man skal passe på, hvad man ønsker sig

Vi så med en film som Star Wars: The Rise of Skywalker, hvor fanservicen var så høj, og historiens fortælling så lav, at den ellers så ikoniske franchise faldt direkte til jorden. Med et BRAG, som en The Mandalorian stadig kæmper med.

Helt så galt står det ikke til med Frækkere end politiet tillader: Axel F. Men det er helt tydeligt, at filmens kageform stammer fra den originale og nu 40 år gamle klassiker; Frækkere end politiet tillader.

Lige fra filmens start, hvor Glenn Freys The Heat is On tørner igennem højtalerne i en scene, der minder forbavsende meget om introen til den første film. Senere dukker The Pointer Sisters’ sang Neutron Dance selvfølgelig også op. Vi skulle jo nødig overraskes. Sådan går det slag-i-slag, selv originalhuset fra slutscenen har man fundet frem igen.

Overbevisende er heller ikke historien omkring Axels datter Jane. Selvfølgelig skal Axel have svigtet hende fra barnsben, så de begge kan forenes ved filmens slutning. Hvor ORIGINALT!

De nødvendige skuespillere dukker naturligvis også op igen. Men hvem har Netflix lavet filmen for?

Af de cirka 207 millioner brugere er cirka 61 % af Netflix-brugerne i alderen 18-34 år, hvilket nok ikke er målgruppen for en film som denne. Det er nok snarere målgruppen 45-54 år, filmen vil appellere til, og denne målgruppe ligger kun på 19 %.

what gives?

Frækkere end politiet tillader: Axel F er sommerens helt store Netflix-satsning. Men er den sat i produktion, fordi de mangler flere kunder i gruppen midaldrende?

Eddie Murphy er ikke færdig endnu – hvilket han beviste med sin præstation som Blaxploitation-pioneren Rudy Ray Moore i den tæt på fremragende Dolemite Is My Name. Men der er noget lidt træt og formelagtigt over denne yderligere go-around for hans ikoniske Detroit-betjent Axel Foley fra Beverly Hills Cop action-komediefranchise, der for 40 år siden gjorde Murphy til en eksplosiv Hollywood-stjerne – og hvis iørefaldende Axel F-tema blev en 80’er-hymne, behørigt genoplivet her.

Murphy leverer heller ikke længere den karakteristiske latter. Og hvorfor er han lige pludselig gået i cølibat? Svarene får vi ikke.

80’erne, i hvert fald i populærkulturen, var definitionen på et ubekymret årti. Beverly Hills Cop: Axel F er konstrueret til at få os til at føle os lige så ubekymrede nu, som vi gjorde dengang, i et par timer. Dette er faktisk en del af pakken.

Bad Boys: Ride or Die demonstrerer, hvor meget fart, flair og endda overraskelser der stadig kan anvendes på action-komedie. Det er en langt bedre tur end Axel F.

Men selvfølgelig er det, vi er her for at se, Eddie Murphy, den stadig gadesmarte Axel.

Medie: Netflix

Instruktør: Mark Molloy

Skuespillere: Eddie Murphy, Joseph Gordon-Levitt, Judge Reinhold

Genre: Action, komedie

Premieredato: 3/7-2024

Spilletid: 118 minutter

Selskab: Netflix

Om skribenten:

Kasper Rasmussen – Skribent & Anmelder

Filmnørd med interesse i alt mellem himmel og jord – både det guddommelige og jordnære. Er det godt er det godt; Skidt er det skidt. Har tidligere skrevet for Citylights, Pixel.tv og The Movser. Kan opleves som statist i bl.a. Druk og Klovn Forever og har b.la. interviewet Luigi Cozzi, Thomas Robsahm og Christopher Lambert. Indehaver af Danmarks bedste filmsamling med et hav af minder og autografer.

© Copyright - arkaden.dk