Ad Banner
Ad Banner

Feature

Hils på Spilprisen 2025’s JURY- Anahid Attaran, Game Designer hos Funday Games 

Foto: Anahid Attaran

Af Kasper Pedersen
13 februar, 2025

Den store danske prisoverrækkelse, "Spilprisen 2025", kommer til at foregå i Bella Center Copenhagen d. 14 februar, hvor Arkaden har den store ære at være medarrangør. I den sammenhæng har vi taget en snak med de talentfulde mennesker, der sidder i dette års dommerkomitee'

Vi nærmer os den store hyldest til spilprisen 2025, og er næsten igennem alle de spændende mennesker fra dommerkomiteen’. Til at slutte af med, har vi fået en snak med Anahid Attaran, der er Game Designer hos et studie, der for nyligt var hos Arkaden podcast, det Århusianske Funday Games.

Anahid kommer oprindeligt fra Iran, men har taget uddannelse i Danmark og virkelig formået at præstere mange spændende ting, såsom at være en vigtig spiller til at lave spillet Gerda: A Flame in Winter, der bar klarer præg af den danske kultur.

Foto: Anahid Attaran

Hvordan kom du ind i spilbranchen? 

– Jeg startede faktisk en bachelorgrad indenfor arkitektur tilbage i mit hjemland, Iran, så man må at jeg har en lidt anderledes baggrund fra videospilsindustrien. Men så flyttede jeg til Danmark for at studere spildesign på “Det Kongelige akademi”, og gjorde langsomt min entre i spilproduktion med visuelt design-klasser. 

Vi skulle have mange forskellige hatte på i skolen, så jeg fik oplevet lidt af alle de forskellige discipliner. Til mit speciale lavede jeg et spil om mit liv i Iran og immigrationsoplevelse, hvor jeg forsøgte at udtrykke mine følelser gennem spilmekanik, og det var der, at jeg indså, det er det, jeg vil lave resten af ​​mit liv 

Derefter tog jeg et praktikforløb hos danske “Portaplay”, som nu hedder Bird Island, samtidig med de arbejdede på Gerda: A Flame in Winter i dens alpha-fase, hvor jeg var Game-designer der arbejdede med balancering –og spildesign. Gerda var faktisk et rimelig anerkendt spil i 2022, som vandt flere internationale priser og Spilprisen for “Best Narrative”.  

Jeg er også en af de medansvarlige for Nordic Game Jam i København, hvor vi oplever mere end 500 deltagere årligt. Det er faktisk en af de største “On Site” Game Jams i verdenen, så det er jeg ret stolt over at være en del af.  

Hvordan var det at gå fra uddannelse til praksis hos Bird Island? 

– Der var en del komplikationer til at starte med, da vi var mange designere og kunstnere, men ikke særligt mange programmører til at løfte opgaven. Men til gengæld var der masser af muligheder for kreativ udfoldelse, hvor vi kunne eksperimentere med mange ting. 

Når man kommer fra teori, er der naturligvis også en masse, der skal læres at bruges i praksis. Det varierer nok fra virksomhed til virksomhed, men der er mange strukturer at overholde, og deadlines som kommer ind løbende. Overordnet set var det en rigtig krævende, men samtidig lærerig proces at være igennem. 

Som Spil-designer fik Anahid mulighed for at arbejde på det æstetiske Gerda a Flame in Winter. Foto: Bird Island

Hvordan foregik din rejse fra Portaplay til Funday Games? 

– Skiftet mellem de to var en meget interessant oplevelse for mig. Man får virkelig øjnene op for forskelle mellem virksomheder, selvom de er i samme branche. Funday har mange flere ansatte end Bird Island, men består af mindre hold, der arbejder med specifikke spil, hvilket skaber en anderledes dynamik både på designtilgange og inden for teamdynamikken. 

Også efter at have udgivet Gerda og dets DLC, gik vi over til at arbejde på et par forskellige projekter på samme tid, og jeg arbejdede nogle gange på parralelt på 4 forskellige spil i forskellige genrer. Så at gå tilbage til at fokusere på 1 spil er også en anderledes oplevelse.  

Hver virksomhed har også en anden tilgang til deres designproces og vision for deres spil, hvilket er virkelig interessant at lære. Selvom de to firmaer for det meste laver forskellige typer spil, var der lidt af et genreoverlap mellem det sidste spil, jeg arbejdede på hos Bird Island, og det spil, jeg arbejder på lige nu. Det har virkelig hjulpet mig med at overføre en del god viden. 

Jeg skulle også være ret omstillingsparat, da Funday Games ligger i Aarhus, og jeg selv bor i København. Virksomheden har et meget fleksibelt hybrid set-up, som fungerer rigtig godt, men jeg skulle vænne mig til at arbejde eksternt mere, end jeg gjorde før. Jeg nyder dog i fulde drag at arbejde sammen med holdet. 

Lad os rykke videre til Spilprisen. Nu er du del af jury’en for første gang – Har du nogle favorit kategori og nemt ved at vælge en vinder til? 

– Det, der ligger mit hjerte nærmest, er nok Spildesign, da det er hvad jeg arbejder med, og narrativ er virkelig også en af mine favoritter. Visuelt-design er også noget der ligger mig nær, da jeg oprindelig havde drømme om at blive en grafisk designer før i tiden. 

Der var nogle kategorier, hvor jeg havde ret nemt ved at vælge en vinder fra starten af processen – såsom visuelt design. Når det kommer til en kategori som “Best Narrative”, er det lidt sværere, da vi har begrænset tid til at komme igennem et spil, og slutningen kan virkelig bære en titel på mange måder. 

Behind The Seas var Anahids tese-projekt, der viser en klar Designer-tankegang. Foto: Anahid Attaran

Havde du noget fokus punkt, fra det tidspunkt du startede et spil, når det kom til at skulle finde vindere for kategorierne? 

– Ikke synderligt. Jeg har mine stærke sider, når det kommer til at skulle bedømme et spil, og nogle sider der er knap så stærke grundet manglende erfaring. Baseret på de sider, er jeg ret sikker på mine valg, og hvordan jeg skal forsvare dem til vores store jury-debat. 

Jeg vil dog stadig have et passende fokus på alle kategorierne, så jeg kan deltage i en diskussion omkring dem alle, fremfor bare at være passiv på nogle. Jeg betragter mig selv som en utraditionel spiller, der lægger meget vægt på fortællestrukturer samt kulturel, kreativ og kunstnerisk tilgang i spil. Så der vil være en del diskussion om “unikke spilleroplevelser”. 

Har du noget indtryk af om Danmark er bedre til at fremme spilbranchen og den kunstneriske frihed, der kan findes i dem? 

Mine indtryk bygger meget på, hvad jeg hører rundt omkring, da jeg endnu ikke har nogle erfaringer med at lave mit eget spil. Dog synes jeg at en af de bedste ting, som Danmark har haft, er DFI (Dansk Filminstitut), der har været med til at skabe mindre kommercielle spil, der er svære at finde en udgiver til. 

Der har selvfølgelig også været problemet med at skulle deles om penge med filmbranchen, og der er jeg meget positiv over at Nimbi er kommet til. 

Jeg er håbefuld, at spilbranchen bliver endnu større i fremtiden. Danmark er et lille land, men der sker så mange events med fokus på branchen i øjeblikket til mindre udvikleres fordel, så det er kun fedt at se. 

Gerda: A Flame in Winter DLC’en bød på nogle dramatiske valg i en af Danmarks mørkeste tider. Foto: Anahid Attaran/ Bird Island

Tror du at denne positive udvikling kommer til at fortsætte? 

– Jeg håber på at 2025 eller 2026 bliver et lyspunkt for spilbranchen, i forhold til hvad vi har set de seneste par år. Der var så mange selskaber, der måtte lukke, men jeg håber at vi er kommet igennem det værste mørke, og der kun er lys i fremtiden. 

Hvad synes du et event som Spilprisen kan gøre for udviklere, som må tage hjem uden en præmie? 

Der er stadig stor værdi i at have været med blandt de nominerede, selv uden at have vundet. Det er jo et tegn på anerkendelse, og et solidt skulderklap om at man ens spil har klaret det godt. 

Det skaber også opmærksomhed på dit spil. Der kommer artikler eller andet dækning med fokus på de mange titler, og så er det også en glimrende mulighed for at skabe netværker inden for den samme branche.  

Til slut vil jeg gerne pointere, at den danske spilbranche ser ud til at bevæge sig i en god retning. Der er så mange mennesker, der tager store skridt for mod at ændre på den nuværende situation. Der er flere uddannelser indenfor branchen, organisationer der laver events og passioneret udviklere der laver mange forskellige slags spil. 

Jeg er virkelig stolt over at være en del af den danske spilindustri, og jeg håber, den fortsat vil blive ved med at vokse.   

Kasper Pedersen – Skribent & Anmelder


Kasper har en kandidatgrad i Corporate Communication, hvor han specialiserede sig inden for tekstforfatning og hjemmesidedesign. Har tidligere været anmelder og skribent hos Pixel.tv i to år. Har en stor kærlighed for alt japansk underholdningskultur, såsom anime og JRPG. Nyder også et godt Survival Horror-spil, der bygger på atmosfæriske gys fremfor tarvelige jump scares.





© Copyright - arkaden.dk