Ad Banner

Førstehåndsindtryk

Indiana Jones and the Great Circle-preview – X(box) marks the spot

Foto: MachineGames / Bethesda

Af Emil Øgaard
20 august, 2024

Det kommende Indiana Jones spil er et af årets mest ventede spil. Her er vores tanker om et timelangt hands-off preview

Da da-da-daaaaaaaaa da-da-daaaaaa… Hvis du kunne nynne med i hovedet, er du helt sikkert allerede bekendt med den eventyrlige arkæolog, Henry “Indiana” Jones Jr.

Og som bekendt omhandler et af årets mest ventede spil et nyt eventyr i Indiana Jones-universet. Arkaden har fået lov til at være med til et timelangt hands-off preview, hvor vi både så en deep dive trailer til spillets forskellige mechanics og fik efterfølgende lov til at stille spørgsmål til Game Director, Jerk Gustafsson, og Creative Director, Axel Torvenius.

Her kommer en opsummering på hele previewet.

Her ses traileren, der også blev fremvist til Xbox Showcase 2024

De indledende indtryk

Jeg må blankt erkende, at jeg ikke havde set én eneste Indiana Jones-film, før jeg takkede ja til at lave dette preview. Men som en artig skoledreng, lavede jeg lektier.

Straks gik jeg i gang med både at se Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark og Indiana Jones and the Last Crusade. Efterfølgende spillede jeg MachineGames’ grotesk gode Wolfenstein: The New Order. Derfor var jeg nok én af mest velforberedte til dette preview.

Efter knap en halv times forsinkelse gik hands-off previewet i gang. Denne gang med en præ-optaget video af Jerk Gustafsson og Axel Torvenius, der varmt bød os velkommen og snakkede lidt om, hvad vi kom til at se i den efterfølgende video.

Først og fremmest er det fedt at se svenske MachineGames – et relativt lille svensk spilstudie på omkring 160 medarbejdere – få muligheden for at arbejde på denne IP. Det er godt set af Bethesda. De moderne Wolfenstein-spil er nok dem, de fleste kender dem fra. Derfor er de oplagte til at lave et periodespil med nazisterne som hovedskurken.

Gameplayet er designet rundt om pisken som redskab. Foto: MachineGames / Bethesda

Deep dive i spillets mekanikker

Settingen for Indiana Jones and the Great Circle er i USA i 1937, hvor et par forbrydere stjæler en genstand på det museum, Jones arbejder for. Dette leder til en eventyrlig jagt både på forbryderne, men også på den titulære Great Circle. Undervejs får Indiana Jones selskab af den kvindelige journalist Gina, som er ved at skrive en artikel om hans arbejde. Deres rejse tager dem bl.a. forbi Himalaya-bjergene og Vatikanstaten.

Ligeledes så vi også genkendelige ansigter, såsom Marcus Brody (oprindeligt spillet af Denholm Elliott), som også er blevet facescannet ligesom Harrison Ford. Selvom Elliot døde i 1992, så har de genskabt hans ansigt ud fra filmoptagelser og en masse billeder, de har fået udlånt af LucasFilms. Billeder som ‘ingen dødelig ellers har adgang til’.

For den skarpe fan kan man allerede regne ud, hvornår spillet kommer til at udspille sig. 1937 er nemlig årstallet mellem Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark og Indiana Jones and the Last Crusade. Gustafsson og Torvenius forklarede, at det var Todd Howard (som er executive producer på spillet), der kom med idéen om, at de skulle lave en unik historie til universet. En idé som nu bliver til virkelighed.

Efter at have sat scenen for spillet, fik vi et knap 15 minutters langt deep dive i spillets gameplay. Dette var både opdelt i lange og korte sekvenser.

Vi ser bl.a. Indy (i førsteperson) være inde i et sandet gravkammer, hvor et relikvie står på en piedestal. Da Indiana Jones fjerner relikviet i en cutscene, begynder kviksandet at storme ind fra alle sider. I gameplay-delen skal du nu løbe så stærkt du kan ud af templet, inden dit korpus synker ned. På mange måder ligner det en flugtsekvens fra Far Cry-spillene, dog med det twist, at man skal bruge sin ikoniske pisk.

Pisken er som Indiana Jones’ forlængede arm i filmene. Dette har MachineGames overført i spillet, hvor pisken både skal bruges til at løse puzzles med, undslippe forskellige farer eller til at kæmpe mod fjenderne. Fjenderne kan nemlig fanges i pisken eller skal nedkæmpes på både traditionelle og utraditionelle måder.

De traditionelle måder at kæmpe som Indiana Jones er at servere dem en omgang nævenyttig røvfuld. MachineGames har gjort meget for at håndgemænget føles fedt ved at inkorporere forskellige slagtyper og måder man skal blokere for fjendens angreb. De lidt mere utraditionelle metoder er at finde et våben blandt miljøet. Vi så, at Indiana Jones tage en stok op for at slå en fjende bevidstløs.

Og generelt ligner det, at miljøet får en stor betydning både for kampene og for de forskellige puzzles. Senere så vi Indiana Jones i et rum, som ikke lignede det store. Men et lille hul i væggen indikerede, at der var noget bag væggen, hvis man kunne slå den ned. Meget behjælpeligt lå en ryddehakke lige ved siden af.

Selvom man kunne få bange anelser om, at de forskellige puzzles vil blive for nemme, forsikrede Gustafsson og Torvenius os om, at der kom til at være store “hero-puzzles”, hvor disse små puzzles blot var en måde at komme hen til dem på. Jeg håber, at de rammer en balance omkring Uncharted-niveau ift. kompleksiteten af puzzles. Og gerne sværere, hvis man er til den slags.

Det er ikke alle steder du må fotografere. Mon ikke Indy gør det alligevel? Foto: MachineGames / Bethesda

Kamera, journaler og adventure points

Fokusset for spillet synes at være på adventure og udforskelse. Selvom banerne er forholdsvis lineære, fortalte Gustafsson og Torvenius, at de er fyldte med hemmeligheder og gåder. Derfor kan man genbesøge lokationerne, efter man har gennemført det.

Med på Indianas eventyr har han et kamera og en journal. Kameraet skal bruges til at tage billeder af lokationer, relikvier og personer som man kan bruge som spor til næste trin på rejsen. I journalen finder man både de billeder, man tager, ligesom man løbende får noter skriblet ned, man både kan bruge til at spotte et hint til næste puzzle eller bruge til at huske, hvem er hvem i det store karaktergalleri.

Når man tager et billede optjener man adventure points, der kan bruges til at opgradere Indy med forskellige evner. Hvilke evner fik vi ikke flere detaljer på, men jeg kan forestille mig, at det måder, man kan bruge sin pisk på eller bruge genstande til stealth-missionerne.

Ligesom tidligere MachineGames spil, skal man også på et par undercover-missioner, hvor man skal skal skifte forklædninger. I Wolfenstein brillierer spillet virkelig i sine mere narrative setpieces, hvor særligt møderne med Frau Engel står ud som højdepunkterne. Setpieces som disse bliver der teaset til, at vi får igen.

Hovedskurken har vi allerede mødt, hvis man har fulgt med i de forskellige trailers til spillet. Emmerich Voss er navnet på den togfløjte-imiterende nazi, der ude på en ubåd højt oppe i bjergene, udødelig gjorde sig selv i en allerede ikonisk cutscene. Det bliver spændende at følge hans dynamik med Indiana Jones gennem spillet.

Er man ikke så meget til puzzles og kamp, kan man vælge forskellige sværhedsgrader til spillet. Hvor mange der er, og hvordan de reelt påvirker gameplayet, fik vi ikke svar på. Men hvis man kigger på tidligere MachineGames-spil betyder det, at fjenderne bliver mindre aggresive, og du får flere hints til, hvad der skal ske.

I den deep dive vi så var gameplayet i 60 fps og cutscenerne i 30 fps. Forskellen var ikke mærkbar, men man kunne godt se det. Generelt var der brugt en del motion blur til muligvis at maskere frame drops. Især i større områder var der framedrops, der var ret synlige. Dette er en lille bekymring fra min side, som jeg håber de får fixet inden udgivelse.

Et metalrør lå og flød. Nu bruges det som våben. Foto: MachineGames / Bethesda

Q&A med udviklerne

Jeg har allerede taget lidt hul på vores Q&A med udviklerne Jerk Gustafsson og Axel Torvenius, hvor de åbnede op for spørgsmål fra de deltagende journalister.

Det første spørgsmål var på udgivelsesdatoen. Her lovede de os, at det ville komme i 2024, men at datoen blev offentliggjort til Gamescom ONL-showet, hvilket er live mens dette preview bliver udgivet.

Dernæst tog de hul på snakken omkring valget af førstepersonsvinklen. Hvorfor er det ikke tredjeperson ligesom Uncharted-spillene? Først og fremmest har MachineGames allerede en masse erfaring med dette spilperspektiv. Derudover er valget blevet truffet ud fra den tese, at deres puzzles vil føles mere taktile og immersive, da man har relikviet i hånden eller de breve, man finder. Dog skifter spillets til tredjeperson undervejs, når man fx skal retningsbestemme, når man svinger mellem platforme.

Man kan mixe forskellige spillestile, så man enten kan bruge stealth igennem en bane eller gå fuld Jackie Chan med forskellige redskaber som spillet ligger frem for dig. Pisken har været et gennemgående designprincip, da den er så essentiel en del af Indiana Jones’ repertoire. Derfor har de lagt meget tid i dens animationer, design og lyden den laver i forskellige scenarier. På mange måder er gameplayet designet til at understøtte brugen af pisken.

Et andet designprincip de har arbejdet med er: “Hvad vil Indy gøre?”. MachineGames har arbejdet tæt sammen med LucasFilms for at skabe et produkt, der ligger så tæt på kildematerialet som muligt. Det føles som et kærlighedsprojekt fra MachineGames’ side, og derfor er det gjort med stort respekt for kildematerialet. Dette håber jeg, man kan opleve, når man engang selv sidder med det i hænderne.

Hvis MachineGames selv skulle betegne, hvilket genre spillet er i, vil de kalde det et MachineGames-spil krydret med adventure-elementer. Det betyder altså et immersiv action-spil med solid combat krydret med udforskning og puzzles i de forskellige områder, man besøger.

Hvor lang tid kommer spillet til at tage? De betegner det selv som det største spil i scope, og dermed har det den længste spiltid fra deres hånd. Hvis man kender til deres bagkatalog, betyder det omkring 15-20 timer.

Møtrikken må passe et eller andet sted i dette tempel. Foto: MachineGames / Bethesda

De afsluttende tanker

Det var noget af en smøre fra min side. Da ugen startede, kunne jeg ikke se det store i dette spil, da jeg hverken havde spillet et Wolfenstein-spil eller, vigtigst af alt, havde set en Indiana Jones-film. Efter dette preview forstår jeg, hvor stort det er, at få et Indiana Jones-spil i denne skala. Der vil være noget til både nye og gamle fans af serien.

John Williams udødeliggjorde Indiana Jones-filmene med sin dybt charmerende score. Denne score vil komponisten Gordy Haab gøre kunsten efter, hvilket jeg har det helt trygt med. Haab komponerede også musikken til både Star Wars Jedi: Fallen Order og Survivor, hvor han også fortolkede John Williams. De spil lød så Star Wars-agtige, at det næsten kunne være komponeret af Williams selv. Derfor tror jeg, at man fra første strøg fra violinerne får den helt unikke Indiana Jones-følelse.

Når alt kommer til alt, glæder jeg mig rigtigt meget til at få spillet i hånden og udleve min indre Indiana Jones. Selvom der er få bekymringer såsom framerates, der dropper i større områder og en for simpel puzzlestruktur, så kan man mærke kærligheden, der er lagt bag dette projekt. Det kan man kun tage hatten af for.


Om skribenten:

Billede af Emil Øgaard

Emil Øgaard – Skribent & Anmelder


Emil er uddannet Cand. Mag. i Medievidenskab, hvor han specialiserede sig i spilteori og ludonarrativitet. Har tidligere været skribent hos Pixel.tv. Lige siden han spillede Kingdom Hearts for første gang på sin PS2, har han været bidt af RPG-spil. Derudover er spiludvikling i Danmark et af hans store interessefelter.





© Copyright - arkaden.dk