Nyheder

Ingen ved reelt hvor stort spilmarkedet er i Danmark

Af Anders Friis
15 november, 2023

Når politikerne uddeler støttekroner til kulturen, så sker det uden kendskab til hvor stort spilmarkedet er.

På en dag, hvor en ny filmaftale blev offentliggjort, så er der fortsat ikke nogen officielle tal, der viser, hvor meget større spilmarkedet er i forhold til filmmarkedet i Danmark.

Til gengæld fremgår det af dagens filmaftale, at den danske filmbranche kommer til at modtage 622 mio. kr. om året i perioden 2024 til 2027.

Til sammenligning er det minimalt, hvad den danske spilbranche modtager i støtte. I august offentliggjorde regeringen, at der over de næste fire år er afsat 34 mio. kr. til et nyt spilinstitut. Som det ser ud i dag, så er det Filminstituttet, der årligt uddeler 10-12. mio. kr. i støtte til spilbranchen.

Spilbranchen er den største

På trods af mere end en halv milliard i årlig statsstøtte, så omsætter de danske filmproducenter for 1,98 mia. kr. om året, hvorimod spilbranchen, der modtager væsentligt mindre statsstøtte, omsætter for 3,15 mia. kr. ifølge Producentforeningen.

Danske indholdsproducenters omsætning og eksport 2020. Kilde: Danske Indholdsproducenter.

Tallet dækker kun over danske producenters omsætning, og Arkaden har derfor rettet henvendelse til Danmarks Statistik for at få oplyst, hvor stor den samlede omsætning i spilbranchen er i forhold til filmbranchen.

I en kort mail fra Danmarks Statistik oplyses det:

“Vi har desværre ikke information om indtægter for gamingområdet. Det er dog noget, vi arbejder på at få.”

På globalt plan har spilbranchen for længst overhalet filmbranchen målt på omsætning. Ifølge revisionshuset PWC, så forventes spilbranchen at omsætte for 321 mia. USD i 2026, imod filmbranchens 167 mia. USD.

Anders Friis – Skribent & Anmelder


Halvgammel og halvsur gamer med en stor svaghed for PC-, strategi- og RPG-spil. Er af den klare overbevisning der ikke er lavet god musik, film eller serier siden 2004, og der generelt er et overdrevent forbrug af farver og larm i alt for mange af nutidens spil

© Copyright - arkaden.dk