Anmeldelser

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name Anmeldelse – Et kærlighedsbrev til seriens fortid

Af Lau Mellemgaard Eskildsen
6 november, 2023

Den seneste episode i Kiryus saga er en vellykket og velkendt men også nedskaleret oplevelse.

Se hele anmeldelsen i vores Youtube-video

Gaiden betyder sidehistorie på japansk, og det er netop hvad Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name er – en sidehistorie og et narrativt bindeled mellem de ældre og de kommende spil. Spin-off-spillet fortæller en kortere historie end tidligere Like a Dragon– eller Yakuza-spil, som serien tidligere gik under på vores breddegrader, men det er stadig en fortælling der rummer de dramatiske og absurde narrative toner, som serien har for vane at levere. Den kortere spilletid afspejles også i prisen, da man ikke har taget fuld pris for denne 20 timer lange fortælling.

Like a Dragon-serien har set en stigende popularitet i Europa og USA i de seneste år, og mange har for alvor fået øjnene op for disse perler. Udover at tilbyde en af de mest autentiske gengivelser af japanske byer, især Kamurocho, som er en fiktiv bydel baseret på det rigtige Kabukicho-område i Tokyo, så byder serien også på dybe og dramatiske fortællinger om liv og død, det gode mod det onde og den menneskelige dualitet. Og som et lysende eksempel på denne dualitet, finder vi seriens altdominerende protagonist Kazuma Kiryu. Kiryus historik med den kriminelle underverden stikker dybt. Han startede som en simpel fodsoldat, men i løbet af serien er han avanceret til en ledende skikkelse i en af de største yakuza-fraktioner, Tojo-klanen. 

Kiryu har været grueligt meget igennem, men er aldrig gået på kompromis med sine værdier om at beskytte de svage og kæmpe for retfærdighed. Disse værdier stemmer ikke altid overens med en tilværelse som top-gangster, men Kiryu har formået at komme ud af alle situationer med sin ære i behold. Og som et hidtidigt højdepunkt i hans fortælling, ofrede Kiryu sit liv, for at beskytte sin adoptivdatter og hendes søn. 

Eller det var dét Kiryu ville have alle til at tro. 

En drage i skjul

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name udspiller sig efter Yakuza 6: Song of Life og mellem begivenhederne i Yakuza 7: Like a Dragon, som introducerede en ny hovedperson i Ichiban Kazuga, og det kommende Like a Dragon: Infinite Wealth. 

Kiryu har simuleret sin egen død og lever nu i skjul for at beskytte sine adoptivbørn, og efter at have indgået en aftale med Daidoji-fraktionen, en gruppe med dybe politiske forbindelser, fungerer Kiryu nu som en af deres hemmelige agenter under kodenavnet “Joryu”. Men en mission går galt, og han bliver derfor trukket ind i en ny konflikt, da en ukendt skikkelse tvinger ham ud af sit skjul. Nu skal Kiryu finde ud af, hvor langt han vil gå for at beskytte dem, han elsker.

Historien i Like a Dragon Gaiden er vanen tro intens og dramatisk, og fans der har hungret efter et nyt kapitel i Kiryus fortælling, vil hurtigt blive trukket ind i et narrativ om magt, vold og svigt. Det er en kortere fortælling end i tidligere titler, men indeholder den seriøsitet og den, til tider, overdramatiske tilgang til historiefortælling, som udviklerne fra Ryo Ga Gotoku har gjort til et varemærke for serien. Seriøsiteten brydes som vanligt af en afbalanceret absurditet fra de mange sidehistorier, og i Like a Dragon Gaiden har man endnu engang formået at skabe en god balance mellem det alvorlige og det fjollede.  

Lad mig slå det fast med det samme, Like a Dragon Gaiden er ikke det spil du skal begynde med, hvis du vil kaste dig over serien for første gang. Det her er et spil for fans. Dermed ikke sagt, at man som nybegynder ikke vil nyde spillet, men der er meget indhold der vil være tabt på en. Til gengæld vil erfarne Yakuza-spillere blive forkælet med stribevis af call-backs til tidlige spil. Ikoniske minigames som blandt andet Pocket Circuit vender tilbage, og lokationer med stor betydning i tidligere spil danner ofte kulisse for fortællingen. Som fan af serien føler jeg, at der bliver kræset for mig med nostalgiske gensyn, der tager mig tilbage til seriens højdepunkter, men til gengæld er der ikke meget nyt og friskt over oplevelsen. 

En velkendt oplevelse

I løbet af spillet besøger man byer, der er kendt fra seriens tidligere spil. Der er tre områder i Like a Dragon Gaiden, hvoraf to er gamle kendinge for returnerende spillere. Sotenbori i Osaka, som man kender fra Yakuza Zero, og Isezaki Ijincho i Yokohama, som er et område vi kender fra Yakuza: Like a Dragon. Som det eneste nye område introduceres et hub-område, der går under navnet The Castle, hvor man blandt andet kan deltage i moderne gladiatorkampe, hvilket samtidigt fungerer som et mini-game hvor man kan organisere sit eget hold af kæmpere. 

Der er også mange andre af de kendte minigames fra tidligere spil. Man kan besøge SEGA arkaderne og spille eksempelvis Virtua Fighter, besøge karaokebaren og cabaretklubben, prøve lykken med en hånd blackjack eller poker på kasinoet, spille pool og dart og så vender det ikoniske Pocket Circuit tilbage. 

I Like a Dragon Gaiden er der også en række Master System-spil, som Kiryu kan spille, herunder Alex Kidd in Miracle World, Alien Syndrome, Enduro Racer og Secret Command og mange flere. Som altid fungerer denne overflod af sideaktiviteter som underholdende afbræk i den overordnede historie, og det er helt op til dig, hvor meget tid du benytter på disse aktiviteter. 

De populære sidehistorier, der i tidligere titler helt organisk er dukket op i byen og har bidraget med humoristiske, gakkede og absurde menneskelige fortællinger, er blevet erstattet af en mere struktureret tilgang i Akame Network. Her påtager du dig forskellige opgaver for en ‘Information Broker’ ved navn Akame, og hjælper hende med at udvide sit netværk, hvorved du optjener point som efterfølgende kan bruges til at opgradere Kiryus evner eller til at købe genstande i en dedikeret Akame Shop. 

For at udbygge dette informationsnetværk skal Kiryu hjælpe indbyggere i Sotenbori med forskellige ting – det kan være at en dreng skal have hjælp med at finde sin yndlingsbold, eller en ældre medborger skal have beskyttelse mod nogle unge lømler, der chikanerer ham. Kiryu påtager sig igen rollen som nabolagets retfærdige vogter. Nogle af opgaverne er enkle og ligetil, mens andre kræver mere af Kiryu, men byder også på dybere fortællinger og gensyn med personer og begivenheder fra Kiryus fortid.

Som altid er det en fornøjelse at begive sig rundt i byen. Det er virtuel turisme på den fede måde, hvor man kommer til at opleve alt det, man sjældent ser på en rigtig ferie. Kiryu kommer i nærkamp konstant, men mellem kampene kan man spise lækre retter i et af byens mange spændende spisesteder, man kan gå på sightseeing og nyde de lokale seværdigheder og gå i dialog med de lokale om alt mellem himmel og jord. Her fungerer Gaiden på samme måde som forgængerne, og dét at nyde byens pulserende liv fungerer stadig godt som et afbræk fra historiens alvorlige, dystre og dramatiske temaer. 

Kiryu er denne gang den eneste spilbare karakter og har i Like a Dragon Gaiden adgang til to kampteknikker. Den ene er en velkendt brawler-stil, som har fulgt Kiryu siden det første spil, som her bliver kaldt Yakuza. Yakuza-stilen er en rigtig gadekamp-teknik, hvor Kiryu fokuserer på at benytte sin styrke til at smadre sine modstandere. 

Den anden teknik er Agent-stilen, og modsat Yakuza-stilen så bliver Kiryu mere kontrolleret i sine bevægelser, når han benytter sig af denne kampteknik. Samtidig får Kiryu med Agent-stilen også mulighed for at benytte forskellige gadgets i kamp, som for eksempel en Spider-wire han kan benytte til at fange fjender med, for derefter at kaste dem rundt i luften. Det bliver også muligt at tilkalde droner under kamp, og du får sko med indbyggede jetpacks samt eksploderende cigaretter, der alle kan opgraderes. Dette er den største fornyelse i forhold til tidligere titler, og understøtter ideen om, at Kiryu nu er hemmelig agent. 

Disse kampteknikker kan undervejs opgraderes og udbygges med nye evner og gadgets, og på den måde præsenteres der hele tiden nye lag af kampsystemer. Yakuza-veteraner vil hurtigt kunne banke rusten af sig, for at styre Kiryu i kamp er lidt ligesom at lære at cykle, når man først har lært det, så glemmer man det ikke igen. Er man ny til serien så vil man hurtigt lære systemet, og spillet evner desuden at guide dig og lære dig de fundamentale teknikker. Systemet er ikke super komplekst, men med forskellige kombinationer og Heat-moves er det nøjagtig lige så badass som i de forgangne spil. Dog kunne jeg godt have ønsket mere end to kampteknikker, hvilket er en nedskalering i forhold til nogle af de tidligere titler. 

Grafisk og lydmæssigt er Like a Dragon Gaiden, som man kan forvente af et spil i denne serie. Visuelt er det måske ikke det smukkeste spil du kommer til at spille i år, men det gør tilstrækkeligt til at du kan indleve dig i byens pulserende liv. Serien har altid været garant for virtuel turisme i særklasse, og ej heller denne gang skuffer Ryo Ga Gotoku med deres gengivelse af den japanske storbys stemning og atmosfære. Det er imponerende hvor meget der er kræset for detaljerne, og man får det indtryk, at man er midt i en levende by, hvor der hele tiden er nye indtryk at forholde sig til. Vanen tro har de vigtigste karakterer fået mere kærlighed, og derfor ser nogle af spillets karakterer lidt flade ud, mens andre er utroligt detaljerede, og kontrasten er til tider ret mærkbar. 

Det er, som tidligere beskrevet, ikke nye lokationer spillet benytter, så for erfarne Like a Dragon-spillere vil meget fremstå særdeles velkendt omend en smule trivielt. Der er ikke meget nyt at opdage, men hvis dette er dit første spil i serien, så vil du med sikkerhed blive imponeret over denne neonoplyste kulisse. 

For tilbagevendende “turister” gør Like a Dragon Gaiden en dyd ud af, at besøge lokationer der har været betydningsfulde i tidligere spil, og spiller dermed på vores nostalgiske forhold til lokationerne, og det lykkes i et rimeligt omfang. Derfor bliver det, når alt kommer til alt, også mere et kærlighedsbrev til fortiden, end en ny og frisk oplevelse. 

Lydmæssigt spiller Like a Dragon Gaiden også på mange af de samme tangenter, som de tidligere spil benyttede. Igen vil tilbagevendende spillere hurtigt føle sig tilpas i selskab med kendte baggrundsmelodier, samt de lydeffekter vi har lært at kende gennem årene. Der er ikke meget innovativt over oplevelsen, men det bliver nærmere et ‘trip down memory lane’. Stemmeskuespillet fungerer som altid godt, med solide præstationer der formår at rumme både det dybt alvorlige og det fjollede. Det er en hårfin balancegang, men Rya Ga Gotoku har en evne til at få både det visuelle og det auditive til at komplementere narrativet. 

Konklusion

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name fremstår som en hyldest til en veletableret serie og dens udødelige hovedperson, Kazuma Kiryu. Spillet formår at væve en kompakt og intens fortælling, der krydser det dramatiske med det absurde. Gennem genkendelige gader og minispil skabes en følelse af hjemkomst for seriens veteraner, mens Kiryus nye hemmelige agent rolle giver et nyt lag til gameplayet, selvom et større udbud af kampteknikker kunne være ønskværdigt.

Det er ikke en fornyelse af serien, men det er heller ikke spillets ambition. Det er en intermission, et narrativt bindeled, der uddyber det eksisterende univers og giver fans et nyt kig ind i Kiryus komplekse verden, samtidig med at det sætter scenen for fremtidige spil. Som en sidehistorie er det måske ikke startpunktet for nye spillere, men som en fortsættelse af et elsket univers, er det en veludført fejring af både fortid og nutid, et spil der forstår at ære sine rødder, samtidig med at det holder flammen tændt for seriens fremtid.

I Like a Dragon Gaiden bliver man ikke kun mindet om seriens storhed – man bliver en del af den. Det er nostalgi og det appellerer til min kærlighed for både Kiryu og den virtuelle udgave af Japan, som Ryo Ga Gotoku har perfektioneret gennem årene. I sidste ende er Like a Dragon Gaiden et eksempel på, hvordan selv de mindre fortællinger i en større saga kan bære væsentlig vægt og formidle et budskab, der resonerer dybt.

Udvikler/Udgiver: Ryo Ga Gotoku Studios

Genre: Action RPG

Platform: Xbox Series S|X (anmeldt på), PlayStation 5 og PC

Lau Mellemgaard Eskildsen – Skribent & Anmelder


Lau er uddannet skolelærer med speciale i kulturfag, og er skribent på et af Danmarks største gaming-communities, Det Danske Gaming Forum. Fallout 3 ændrede hans liv, og lige siden har han haft en forkærlighed for action-RPG spil. Dystopiske narrativer har desuden hans store interesse, og han nyder at nørde rundt i gaming-verdenens eksistentialistiske fortællinger


8/10



© Copyright - arkaden.dk