Ad Banner

Anmeldelse

Razer BlackWidow V4 Pro 75%-anmeldelse – Omstændig software mudrer et sublimt tastatur

Af Emil Øgaard
1 december, 2024

Razer har med BlackWidow V4 Pro 75% lavet et keyboard, som har taget alt det gode fra tidligere Razer-keyboards og tilføjet mere finesse og komfort. Det elegante RGB-belysning, de responsive knapper og den bløde håndledspude gør det til en fornøjelse at bruge – både til gaming og arbejde.

Men Synapse-softwaren er begrænset og omstændig, og det kommer til at mudre helhedsoplevelsen af produktet. Desuden kunne den indbyggede OLED-skærmen godt være udnyttet til mere. Og spørgsmålet er, om det er sin pris på knap 2500 kroner værd?

Det elegante tastatur giver dig fx plads til en større mussemåtte. Foto: Razer

Elegant design og fornuftige features

Pro-opgraderingen af BlackWidow V4 75% tilføjer en bl.a. en OLED-skærm, der bliver styret af den såkaldte Command Dial. Her kan man skrue op for volumen, skifte sange og regulere lysstyrken på sit tastatur. Derudover kan man bruge skærmen til at se ens ydeevne og temperaturer på sin CPU og GPU eller blot have en GIF til at køre, mens man spiller.

Den mest synlige forskel på BlackWidow V4 Pro og 75%-modellen er størrelsen. Tenkeyless-designet – også kendt som TKL – har fjernet number padden på højre side af keyboardet og fjernet luftrummet over piletasterne – heraf navnet 75%. Det giver et dejligt kompakt tastatur, som giver et mere stilrent look til dit skrivebord.

Tastaturet er i den tungere ende. Med en ramme bygget af aluminium sniger vægten sig på 901 gram, som også betyder, at det ikke lige rykker sig rundt under de mest intense spilsessioner. Men det robuste skelet gør også, at tastaturet er ret højt. Derfor er det behageligt at kunne hvile sine håndled på den medfølgende pude, som magnetisk kan tilkobles tastaturet. Puden er hverken for hård eller for blød, men giver en tilpas støtte, men man taster igennem.

Normalt er jeg ikke den største fan af RGB-belysning. Det kan nemt gå hen at ligne Palles Tivoli, hvor man havde savnet de brugte lidt mere tid på kvaliteten. Ved BlackWidow V4 Pro 75% er RGB-belysningen meget elegant udført. Det er ikke så prangende som andre keyboards, men er mere stilrent og funktionelt at kigge på. Knapperne får en fin baggrundsbelysning og underkanten af stellet giver det sidste touch. Dog er det ikke helt så ligetil at customize – mere om det senere.

Dette tastatur fås endnu ikke med et nordisk tastatur-layout. Derfor er der nogle knapper, der reelt set står forkert. Tastaturet kommer med Razer Orange Tactile Gen-3-knapper, der dog kan udskiftes til nordiske knapper, hvis man har investeret i det ved siden af. Knapperne er hot-swappable, hvilket betyder, at man ikke skal slukke tastaturet, mens man skifter knapper.

Frustrerende UI giver en dårlig brugeroplevelse af Synapse-softwaren. Foto: Razer / Emil Øgaard

Kompleks software

Hvert brand som har sit eget gamingudstyr har hver sin egen software, hvor man kan tilgå en masse ekstra features på. Razer har Synapse, som er et utrolig kompliceret system at sætte sig ind i og lære at forstå.

Ud af boksen skinner tastaturet i alle regnbuens farver og OLED-displayet går også amok med sine funktioner. Det er den Palles Tivoli-effekt, jeg hurtigst muligt vil have elimineret, så jeg kan få mit simple, men stilfulde udtryk i stedet. Altså en midnatsblå baggrundsbelysning i en solid farve.

Før har jeg brugt Logitechs G-Hub og Steelseries’ Engine, der har været ret simple sat op uden for meget gøgl. Første gang man henter Synapse, skal man hente en masse andre Apps såsom Chroma bare for at skifte farve på tastaturet. Det er omstændigt og frustrerende, at man ikke bare får det hele på én gang. At skifte farve på sit tastatur bør ikke tage mere en 30 sekunder.

UI’en og UX’en på Synapse er ret så forvirrende. Knappen hvor man kan skifte farve er så forvirrende lille, og man skal scrolle ned under folden for overhovedet at finde den. Den burde ligge øverst som en stor, tydelig knap, da jeg tænker at man hellere vil ændre, hvornår tastaturet går i dvale.

OLED-displayet er desværre monokromt, hvilket er lidt en misbrugt mulighed for, at tastaturet virkelig kunne skille sig ud fra konkurrenterne. Desuden er det i et helt bestemt format, hvilket gør det svært at finde GIFs og billeder, der passer til. Derfor nøjes man med det, der nu er, da det føles ret begrænset, hvad man som almen gamer kan bruge det til.

Jeg synes, det er rart at tjekke mine temperaturer på min CPU og grafikkort, mens jeg spiller. Derfor har jeg valgt den tilstand på min OLED display. Men kunne jeg have valgt en sej idle GIF fra et af mine yndlingsspil fra et af deres biblioteker, havde jeg gjort det. Men dette er indtil videre blot en utopi.

Et andet minus er, at batteritiden er på kun omkring 18 timer. Det er ret lavt for et tastur med det prismærke. Selvom jeg har skruet ned for lysstyrken for både RGB-belysngen og OLED-skærmen, så kan batteriet nemt falde med 10% efter blot en times brug.

Den subtile OLED-skærmen kan ændres efter behov. Foto: Razer

Mindre responsiv – men det gør ikke noget

BlackWidow V4 Pro 75% har en max polling rate på 4000 Hz, hvilket er en halvering ift. ikke-Pro-udgaven. Men for de fleste gamere betyder denne halvering intet. En polling rate er, hvor mange gange i sekundet din computer tjekker for inputs på dit tastatur. For eksemplets skyld: En polling rate på 1000 Hz betyder, at der bliver tjekket for et input 1000 gange i sekundet – altså én gang pr. milisekund.

Hvis man skal mærke forskellen på 4000 Hz og 8000 Hz skal man spille spil, hvor hvert milisekund tæller såsom visse FPS-spil og MOBA’er. Det er få procenter som nærmest kun de professionelle kan mærke. Derfor gør det ikke noget, at man har sparet på den del, for at man kan producere et trådløst tastatur, der er smækfyldt med andre behagelige features.

Razer har også deres eget Snap Tap-system, hvor forskellige knapper ikke kan overrule hinanden, mens man spiller. For Counter-Strike-spillere kommer man tit til at overrule A- og D-knappen, når man skal skifte retning. Dette resulterer ofte i, at ens karakter kommer til at stå stille. Ved at slå Snap Tap til, ændrer karakteren retning, så snart man trykker på D-knappen – alt imens man stadig har A-knappen i bund.

Derfor får man et af de bedst performende tastaturer på markedet med BlackWidow V4 Pro 75%. Men det kommer også med en pris. Retail-prisen er endnu ukendt for danske forhandlere, men hvis man bestiller fra Razers egen hjemmeside, koster den normalt 349$, hvilket svarer til knap 2500 kroner.

Det er ret mange penge at smide på et tastatur, hvilket kan få en del forbrugere til at kigge på alternativer, som fx de modeller som dette tastatur er bygget ud fra som ikke-Pro-modellen og ikke-75%-modellen. Disse tastaturerer kan fås for omkring 1000 kroner mindre. Det er værd at tage med.

Du kan kan hurtigt skifte USB-C-kablet mellem donglen og tastaturet. Foto: Razer

Konklusion

Razer BlackWidow V4 Pro 75% er et af de mest stilrene og komfortable tastaturer på markedet. Men Synapse-softwaren og den høje pris, gør det til en svær anbefaling til dem, der blot søger et godt tastatur. Dette tastatur er til de personer, der gerne vil give dét ekstra for et produkt i høj kvalitet.

Den elegante RGB-belysning gør, at selv RGB-haderne vil have en god oplevelse med produktet. Dog kun, hvis klarer den boss-kamp, der hedder Razer Synapse. Brugeroplevelsen på Razers egen software er frustrerende, hvor essentielle knapper er gemt væk under ligegyldige ting. Derudover er det også svært at få det maksimale ud af OLED-skærmen på tastaturet.

Den behagelige pude til håndleddene og de meget responsive og taktile knapper, gør oplevelsen med tasturet meget komfortabel. Hvis man er typen, der gerne vil customize sit tastatur med egne knapper, er der rig mulighed for det. Det er utroligt nemt at pille dem ud og sætte nye i, og med sit hot-swappable design, kan du gøre det, når det passer dig.


Produkt: Razer BlackWidow V4 Pro 75% Gaming Tastatur

Produkttype: 2.4 GHz Wireless (via dongle), kablet tilslutning og Bluetooth 5.1

Unikke features: Hot-swappable Razer Orange Tactile Mechanical Key Switch Gen-3-knapper, OLED-skærm og magnetisk, aftagelig pude til håndled


Om skribenten:

Billede af Emil Øgaard

Emil Øgaard – Skribent & Anmelder


Emil er uddannet Cand. Mag. i Medievidenskab, hvor han specialiserede sig i spilteori og ludonarrativitet. Har tidligere været skribent hos Pixel.tv. Lige siden han spillede Kingdom Hearts for første gang på sin PS2, har han været bidt af RPG-spil. Derudover er spiludvikling i Danmark et af hans store interessefelter.





© Copyright - arkaden.dk