Ad Banner
Ad Banner

Anmeldelse

ReSetna-anmeldelse – Metroidvania i ubalance

Foto: Today's Games

Af Kasper Hansen
12 februar, 2025

Det kroatiske studie Today’s Games kommer med deres bud på et klassisk metroidvania.

I lang tid var metroidvania-genren ny for mig, men inden for de sidste par år har jeg trods alt fået spillet en del. Alligevel føler jeg stadig, at jeg kun er i min spæde begyndelse med genren, som jeg finder utrolig interessant. Det var også netop derfor, jeg gerne ville begive mig ud i ReSetna.

Om det var en god idé, kan du læse mere om her:

ReSetna in the making. Foto: ReSetnat/Kasper Hansen

En simpel præmis

I sci-fi action-eventyret ReSetna vågner man som den titulære karakter i en post-human verden, hvor APEX AI hersker med jernhånd. Mens det gådefulde Signal spreder kaos, begynder ReSetna at afdække sin egen rolle og hemmelighederne bag det mislykkede Project Ascendance.

Præmissen er sat, og nu er det op til dig at få bugt med denne AI. Spillet starter med, at man ser ReSetna blive konstrueret, hvorefter en kort tutorial introducerer de basale mekanikker. Herfra møder man F.R.E.D., som har brug for assistance. Alt dette foregår i en lille HUB, hvor du kan købe opgraderinger og våben – og derfra begynder metroidvania-eventyret.

Syre området. Foto: ReSetna/Kasper Hansen

Diversitet i banerne

ReSetna er en 2D-platformer i klassisk metroidvania-stil, hvor en vis procentdel af kortet er farvekodet for at indikere de forskellige områder. Det er her, spillet står stærkest. Hvert område har en markant æstetisk identitet, hvilket sikrer, at ingen steder føles ens. Du ved, når du befinder dig i det golde stenområde, og du ved, når du er i mellemlandet, der oser af syre – og så fremdeles.

Jeg kan virkelig godt lide de forskellige bane-designs, og fjenderne er også varierede. Hver fjende føles unik, og de har sjældent det samme angrebsmønster. Dog er der én fjende, som føles fuldstændig unfair at kæmpe mod – en flyvende drone, der konstant skyder laser med nærmest aimbot-præcision. På grund af ReSetnas ustabile bevægelser kan den være frustrerende svær at nedlægge.

Det tetris inspireret opgraderingssystem. Foto: ReSetna/Kasper Hansen

Et anderledes opgraderingssystem

De klassiske metroidvania-elementer er naturligvis til stede. Som altid starter man “bare” med at kunne hoppe, og hen ad vejen lærer man de velkendte mekanikker som double jump, dash og warp – sidstnævnte lader dig suse mod en kugle og flyve i en bestemt retning.

Men fordi spillet foregår i en sci-fi-setting, og du spiller som en robot, har du også mulighed for at hacke fjender. Det føles ikke specielt stærkt, men det kan gøre fjenderne sårbare og dermed lettere at nedlægge.

Derudover har du adgang til ét ud af tre våben fra start, men de sidste to kan nemt købes. Hvert våben har sin egen spillestil og egner sig bedre mod bestemte fjender, hvilket gør kampene en smule sjovere – dog ikke helt så meget, men den del kommer vi til senere. Du kan vælge mellem to hurtige dobbeltsværd, et tungt sværd og et spyd.

Det mest spændende element ved opgraderingerne er dog det Tetris-inspirerede system. Undervejs samler man dele op, der minder om Tetris-klodser, som man skal placere strategisk. Hver kategori har sin egen farve, og hvis man får dem til at ligge op ad hinanden, bliver de stærkere. Det var et sjovt lille twist, og jeg kunne tydeligt mærke forskellen, når flere farver blev kombineret.

Her var jeg på grænsen til at smadre noget i nærheden af mit gamersetup… Magen til leveldesign. Foto: ReSetna/Kasper Hansen

Desværre alt for ustabilt

Indtil nu har jeg været ret positiv, men desværre stopper det her. Det mest frustrerende ved ReSetna er, at det grundlæggende er et godt spil med masser af potentiale – men det lider af alvorlig ustabilitet på stort set alle fronter.

Combat er særligt problematisk. Våbnene giver variation, men hitboxene er inkonsekvente, fjender kan slå dig omkuld uden mulighed for recovery, og flyvende fjender er næsten umulige at ramme. Controls halter også, med bugs som at min markør, ikke kunne flyttes når jeg var inde på kortet. Der kom en opdatering undervejs, som rettede enkelte fejl, men langt fra nok. De mange små problemer underminerer oplevelsen.

Leveldesignet har også sine svagheder, især i en bestemt bosskamp. Men selve bosskampene er egentlig fine, men hitboxene er upræcise, og afslutningerne føles flade – når bossen dør, fortsætter spillet, som om intet var sket. Den værste del er dog en flugtsekvens, hvor man skal navigere hurtigt gennem en uoverskuelig bane.

De warp-kugler, der skal hjælpe én frem, fungerer ikke optimalt, hvilket gør sekvensen unødigt frustrerende. Jeg brugte over 50 forsøg, og selv efter at have lært banen udenad blev jeg bremset af kluntede mekanikker, ikke min egen fejl.

Jeg forstår, at en sådan sekvens skal være svær, når selve bosskampen, bliver lavet om til en form for flugt sekvens, men her var det simpelthen for absurd.

Tid til en bosskamp! Foto: ReSetna/Kasper Hansen

Et flow der bliver brudt

Og hvis alt det ovenstående ikke var nok, så er der endnu flere irritationsmomenter. Spillet indeholder en masse små genstande, man kan samle op, men halvdelen af dem har ingen beskrivelse – jeg aner simpelthen ikke, hvad jeg samler op.

De små kasser, der giver valuta, kræver fire slag for at gå i stykker. Det er frustrerende, at man ikke bare kan åbne dem med en knap eller et enkelt slag – det ville gøre flowet meget bedre. Flere gange sad jeg fast på små, ujævne kanter, hvilket er ekstra irriterende, fordi gameplayet ellers føles flydende. Især slide og dash giver en følelse af at være en mægtig robot, indtil disse små fejl ødelægger momentum.

Og så er der slutningen… Efter det sidste slag på den sidste boss gik skærmen bare i sort, hvorefter rulleteksterne dukkede op. Det føltes virkelig fladt – som en prut under vand.

Kortet. Foto: ReSetna/Kasper Hansen

Konklusion

Jeg er en smule irriteret på ReSetna, og det er egentlig ikke, fordi det er et dårligt spil – tværtimod. Det frustrerer mig netop, fordi spillet tydeligt har masser af potentiale. Problemet er, at de mange små fejl gør oplevelsen undervældende og underminerer potentialet på den lange bane.

Det vigtigste er dog, at stort set alt kan fikses med opdateringer, og spillet har allerede modtaget små forbedringer. Men det ændrer ikke på den oplevelse, jeg havde, da jeg spillede det. ReSetna har et spændende opgraderingssystem, tydelige visuelle kontraster mellem områderne og dybdegående combat – når det fungerer.

Derfor vil jeg give en forsigtig anbefaling til metroidvania-fans. Spillet varer omkring 8-10 timer, endnu mere hvis man vil gennemføre alt sideindholdet. Dog vil jeg anbefale at vente nogle måneder – måske et halvt år – til udviklerne har finpudset de mange skarpe kanter, spillet i sin nuværende tilstand lider under.

ReSetna er på nuværende tidspunkt kun tilgængeligt via PC, men kommer på sigt til konsoller.


Udvikler/Udgiver: Today’s Games

Genre: Action adventure, 2D platformer, Metroidvania

Platform: PC


Om skribenten:

Kasper Hansen – Skribent & Anmelder


Kasper har tidligere været skribent og anmelder for GamersLounge. De kompetitive spil som FIFA, Hearthstone og Call Of Duty-serien er nogle, han bruger mange timer på, men via en voksende passion har han også skabt en stor kærlighed til historiedrevne spil – særligt AAA-spil.





© Copyright - arkaden.dk