Ad Banner

Film og serier

Sandheden om Imperials lydproblem – det ser ikke godt ud for biografen

Foto: Nordisk Film Biografer

Af Natasha Jensen
14 maj, 2024

Hos Arkaden har vi i flere artikler kommet ind på det virkelig skuffende lydsystem, som Imperial har kørt med de sidste par måneder. Nu er sandheden endelig kommet frem. Imperial har bevidst skruet markant ned for deres lyd grundet en sag mellem dem og Hotel Imperial.

Imperial er en biograf, som er kendt for at have det fantastiske Dolby Atmos lydsystem, og biografen er også THX- certificeret. THX står for International Cinema Technology Association, og uddeles til biografer, som lever op til nogle meget strenge krav i forhold til lyd og billede. Hvis man har været i Imperial de sidste par måneder, så har man nok, ligesom jeg, bemærket at THX-traileren ikke har været vist på det seneste. Jeg bed mærke i dette, og spurgte ind til det hos en medarbejder i biografen, som sagde, det nok var en fejl. Yeah right… Det hænger meget godt sammen med, at traileren blev fjernet på samme tid, som at lydsystemet blev nedjusteret i biografen. Til trods for dette, så reklamerer Nordisk Film Biografer stadig med, at Imperial er THX-certificeret og har Dolby Atmos.

Lyden i Imperial har i tilfælde sænket lyden med hele 30 decibel, og det betyder blandet andet, at alt den dybe bas og de frekvenser er helt skåret væk. Som udgangspunkt er en lydniveauet på 85 decibel i en normal biografsal, og IMAX har som regel 120 decibel. Har man har været inde i Imperial og se Dune: Part II eller Civil War, så har man meget tydeligt kunne mærke det på action scenerne i disse film. Lyden er en stor del af billedet på film, og det ødelægger desværre en stor del af biografoplevelsen, når Imperial ikke kan levere deres fulde Dolby Atmos lyd. 

Foto: biografinfo.dk

En sag mellem Imperial biograf og Hotel Imperial 

Hotel Imperial har førhen haft kontorpladser, som lå oppe over biografen. Det har aldrig været et problem, men det er det nu blevet, da man valgte at lukke kontoret, og lave det om til hotelværelser. De nye hotelværelser gør, at der nu befinder sig folk oven over biografen, og de har altså klaget over larmen fra den store sal. Gæsterne på hotellet vil gerne hvile sig og sove, og det kan de så ikke få lov til på grund af ”larmen”.  

Vi kender ikke dybden af sagen mellem Imperial biograf og hotellet, men det virker jo lidt dumt at bygge nogle nye hotelværelser ovenpå en biograf, som har været der i utrolig mange år. Der burde man i så fald have undersøgt hvor meget lydisolation, der er at snakke om. Nu er problemet blevet til biografens, som ellers blev totalrenoveret i 2013. Hvis der skal noget lydisolation ind, så vil det være inde fra biografen af.  Er det dog virkelig biografen, som skal betale for at hotellet har valgt at bygge nogle værelser oven over dem? 

Biografgæster går frustreret ud af biografen

Til trods for denne situation har stået på i snart 6 måneder, så har biografgæsterne stadig betalt fuld pris. En biografbillet er ikke så billig nu om dage, og hos en biograf som Imperial, kan du godt ende med at skulle slippe 170-180 kroner for en billet. Det er mange penge at betale, for en oplevelse som slet ikke leverer den fulde oplevelse. 

En del gæster (inklusiv mig selv) har forladt biografen midt under filmene, fordi lydniveauet har været så dårlig at høre på. Hvor meget medarbejderne har vidst om selve situationen er ikke til at vide, men de har nok vidst, at der har været noget galt. Alligevel er biografgæsterne blev mødt med et ”Det er vi virkelige kede af, og det skal vi nok sige videre” eller, ”Det ved vi ikke noget om”.

Med det sagt er det også utrolig synd for personalet, at det er dem, som skal stå for skud. Man må gå ud fra, at dem længere oppe i ledelsen har hørt, at der har været mange klager, og folk som er gået fra biografen under filmene. Alligevel har de valgt at ignorere det hele, og lade os alle sammen betale fuld pris. At sige at det er en utrolig dårlig måde at håndtere denne situation på, er meget mildt. Det er bare en kæmpe stor fiasko! 

Hvad er fremtiden så for Imperial nu? 

Den mørke hemmelighed om Imperial er ude, og spørgsmålet er hvor mange af de trofaste biografgængere, som biografen nu vil miste efter dette ’tillidsbrud’. Hvad vil biografen gøre, hvis de taber den sag, som der står på mellem biografen og hotellet? Skal den renoveres endnu engang, og kan det betale sig for Nordisk Film? Imperial vil i hvert fald nok mærke et markant fald af biografgæster det næste stykke tid, når deres lydproblem nu er blevet offentliggjort i så stor en grad. 

Med det sagt, så har jeg altid været en stor tilhænger af Imperial, og jeg håber virkelig at biografen får lov til at gå tilbage til at blive en rigtig THX-biograf og ikke mindst køre Dolby Atmos på fuld smæk igen. Men situationen er virkelig dårligt håndteret af Nordisk Film. 

Om skribenten:

Natasha Jensen – Skribent & Anmelder

Når Natasha ikke ser film, så vejleder hun folk i løb og triatlon. Hun er også kendt som ‘Løber Natasha’, fordi der skal løbes lidt for at forbrænde alle popcornene. Hvis du tager et kig på hendes YouTube historik, så vil den bestå af en stor nysgerrighed om, hvordan Hans Zimmer og Ludwig Göransson laver deres musik, og hvordan Christopher Nolan arbejder med IMAX.
© Copyright - arkaden.dk