Mest læste
Havoc-anmeldelse – Årets skuffelse, men…
Clair Obscur: Expedition 33-anmeldelse – En døende verden, en sidste ekspedition – og et af årets mest ambitiøse spil
Bungie slår fast! Prisen for Marathon er 40 dollars!
Whiskey on the Rocks-anmeldelse – Anderledes frisk og helt igennem sort satire fra Sveriges land
Forza Horizon 5 (PS5)-anmeldelse – Raceroplevelsen som PlayStation-spillerne har hungret efter
Bionic Bay-anmeldelse – En pixel fra perfektion
Xbox-spil direkte på dit LG TV – Nu er det muligt!
Instruktøren af Kingdom Come: Deliverance 2 kommenterer på AI
Efterfølgerne vi aldrig fik!
Tempest Rising-anmeldelse – Det bedste danske RTS-spil
Skydance Interactive er kendt for det fremragende VR spil The Walking Dead: Saints & Sinners, som satte barren højt for fysik og indlevelse i VR. Senest har studiet kastet sig over et mørkt fantasy-univers i Skydance’s Behemoth, som lovede os intense nærkampe, en dyster middelalderverden og kolossale fjender så enorme, at tankerne ledes hen på klassikeren Shadow of the Colossus. Forventningerne har derfor været tårnhøje! Kan Behemoth levere den næste store VR oplevelse med sin blanding af brutal kamp og episke kæmper? Eller falder det omkuld under vægten af sine egne tekniske problemer og ambitioner?
Historie og fortælling
Historien i Behemoth udspiller sig i Forsaken Lands. Et engang blomstrende kongerige, som nu er lagt øde af en mystisk pest kaldet The Rot. Denne forbandelse har drevet indbyggerne til vanvid og forvandlet dem til frådende fjender. Midt i kaosset indtager du rollen som Wren. Wren er selv ramt af The Rot, men i stedet for at ødelægge hans sind giver forbandelsen ham overmenneskelig styrke. Drevet af et spinkelt håb om en kur og plaget af fortidens traumer begiver Wren sig dybere ind i de ødelagte landområder for at bekæmpe de kolosale “Behemoths” og afsløre sandheden bag den mørke plage.

Fortællingen præsenteres gennem dystre mellemsekvenser, hints og fundne dokumenter, mens en mystisk stemme, der hjemsøger Wrens sind, guider dig på din rejse. Historien lægger ud med lovende post apokalyptisk fantasy stemning, men ender desværre med at være relativt forudsigelig. Temaer om desperation, vanvid og heltemod berøres, men uden de store overraskelser undervejs. Historien fungerer mest som det element, som blot har til formål at sende spilleren ud i kamp mod horder af fjender og de gigantiske behemoth’er, snarere end at være spillets srivkraft i sig selv. Selvom baggrundslore og verdenen er interessant nok, savner fortællingen dybde og mindeværdige figurer. Man føler sig motiveret til at fortsætte primært for de storslåede kampe, fremfor plotudviklingen.
Grafik og visuel præsentation
Visuelt formår Behemoth at imponere med sin skala og stemning, især taget i betragtning af, at det kører på et standalone-headset som Meta Quest 3. Fra tætte tågede sumpe og snedækkede bjerge til forfaldne slotte og øde ørkenlandskaber – spillet byder på varierede miljøer, der alle emmer af undergang og mystik. Lyssætningen er stemningsfuld med imponerende brug af skygger og flakkende fakler i mørket, hvilket bidrager til den trykkende atmosfære. At stå ved foden af en gigantisk Behemoth for første gang er et syn, der virkelig tager pusten fra en. Disse væsner tårner sig op som bjerge over dig, og VR giver en enestående fornemmelse af at være lille i en stor, farlig verden. Det er i de øjeblikke, hvor du kigger op ad en kolossal pansret kæmpe, at Behemoth virkelig lever op til sit navn visuelt. Man mærker tydeligt inspirationen fra Shadow of the Colossus i brugen af skala, og det fungerer fremragende i VR.

Når det er sagt, så er grafikken på Quest 3 ikke uden kompromisser. Skydance har gjort et imponerende stykke arbejde med at presse hardwaren. Spillet ser generelt flot ud for en mobil VR platform, men man møder af og til tekniske problemer. Teksturerne på Quest 3 kan til tider være mudrede, og jeg oplevede pop-in, hvor objekter eller detaljer først dukkede op, når jeg kom meget tæt på, og fjender kunne sidde fast i vægge og lignende. Disse glitches bryder indlevelsen, når de opstår, og bryder den ellers imponerende oplevelse.
Opløsningen og skarpheden er også begrænset af Quest 3 headsettet’s ydeevne. Det er tydeligt, at PCVR udgaven af spillet kan præstere mere detaljerede omgivelser og dybere skygger end Quest versionen, så hvis du har mulighed for at spille via en PC, vil det være at anbefale. På trods af disse mangler kører spillet rimeligt stabilt det meste af tiden, og man fornemmer virkelig udviklernes kunstneriske vision skinne igennem. Den overordnede visuelle præsentation er mørk, rå og brutal, og passer perfekt til det brutale indhold.

Gameplay og mekanikker – særligt kampfølelsen
Kampfølelsen i Behemoth er uden tvivl spillets højdepunkt. Skydance har bygget videre på deres ekspertise fra The walking dead: Saints & Sinners og leverer her et nærkamp-system med fysik, tyngde og masser af action. Som spiller er du bevæbnet med et stort udvalg af brutale våben. Sværd, økser, køller og endda armbrøst eller andre langdistancevåben, samt et gribeværktøj i form af en grappling hook. Hvert våben har en mærkbar vægt i VR, så når du svinger en tohåndsøkse eller parerer et slag med dit skjold, føles det tilfredsstillende og fysisk. At plante et sværd i en fjende eller hugge en arm af en rasende bandit giver en følelse af feedback.
Spillets kernegameplay blander kampene med udforskning og lette puzzles. Du bevæger dig gennem lineære baner i de Forsaken Lands, hvor du udover at nedkæmpe fjender også skal klatre i terrænet, bruge din grappling hook til at svinge dig over afgrunde eller trække fjender og objekter til dig, for at komme videre. Klatremekanikken er veludført, og det føles nervepirrende at skulle fire sig op ad en lodret klippevæg, mens du kan høre vinden suse.
De almindelige fjender, du møder undervejs giver lidt blandede indtryk. På den ene side er de uhyggelige og brutale i deres angreb, og det er intenst at stå i nærkamp med flere modstandere på én gang. På den anden side er fjendernes kunstige intelligens ikke særlig sofistikeret. Ofte kaster de sig bare frontalt mod dig eller følger forudsigelige mønstre, og de kan lokkes i fælder eller rundbarberes en efter en uden alt for stor variation i deres taktik. Det gør, at de almindelige kampe godt kan blive lidt monotone i længden, især når man har nedkæmpet den samme type bandit for 50. gang. Heldigvis er kampmekanikken i sig selv sjov nok til, at det stadig underholder at hakke sig vej gennem disse fjender, også selvom de blot fungerer som mindre bump på vejen mod de helt store slag.

Spillets absolut mest mindeværdige øjeblikke er de episke bosskampe mod selve Behemotherne. Gigantiske væsner på størrelse med højhuse, som du møder i løbet af historien. Disse kampe er tydeligt inspireret af Shadow of the Colossus, og de formår at udnytte VR mediet til fulde. Hver Behemoth du står overfor, kræver en unik tilgang. Typisk skal du udnytte din overmenneskelige styrke og klo-redskab til at klatre op ad den kæmpemæssige skabning, finde dens svage punkter og angribe dem målrettet. Det lyder måske ligetil, men i kampens hede er det alt andet. Forestil dig at hænge klamrende til siden af et brølende monster, mens det forsøger at ryste dig af og dets kæmpe næver hamrer ned mod dig, alt imens du desperat forsøger at få placeret et slag mod et svagt punkt, et eller andet sted på dens krop.
Desværre er der også skår i gameplay oplevelsen. Spillet lider under en del tekniske problemer, som påvirker spilbarheden. Under mine spilsessioner oplevede jeg alt fra mindre glitches, til alvorligere fejl som midlertidige fald i billedhastighed, manglende lyd, og fjender som spawnede inde i omgivelserne, og som ikke kunne besejres, og derfor krævede et genstart af spillet. Når alt fungerer, føler man sig som en uovervindelig kriger i VR, men hver gang en fejl opstår, bliver man revet ud af indlevelsen.

Konklusion
Skydance’s Behemoth er en ambitiøs VR titel, der leverer nogle af de mest imponerende øjeblikke, man kan opleve i et VR-headset i dag. Følelsen af at stå ansigt til ansigt med tårnhøje monstre og svinge sit våben i desperat kamp er intet mindre end fantastisk, og spillet skal have ros for sin intense kampfølelse, atmosfæriske verden og kreative brug af VR-mekanikker som klatring og fysik. I sine bedste stunder giver Behemoth en smagsprøve på VR-mediets fulde potentiale, hvor man næsten glemmer virkeligheden omkring sig og lever sig helt ind i rollen som monsterjæger i en anden verden. De storslåede bosskampe og den tilfredsstillende nærkamp er til tider noget af det bedste du kan opleve i VR.
Desværre formår Behemoth ikke at holde det tårnhøje niveau hele vejen igennem. Spillet tynges ned af en række problemer, der ikke kan overses. Den overordnede historie er middelmådig og forudsigelig, men mere kritisk er dog de tekniske udfordringer. Bugs, grafiske fejl og små irritationsmomenter i styringen optræder hyppigere, end de burde i en så stor produktion. Jeg havde forventet en lige så poleret affære som i deres tidligere spil, men her lever Behemoth desværre ikke helt op til forventningerne på det tekniske plan.
Jeg står jeg tilbage med en todelt oplevelse: På den ene side begejstring over de elementer, som Behemoth gør rigtigt: den rå kamp, den imponerende skala og den uhyggelige stemning. På den anden side frustration over de mange småfejl og mangler, der konstant stikker en kæp i hjulet på indlevelsen. Behemoth er et spil, jeg virkelig gerne vil elske uden forbehold, fordi højdepunkterne er så utroligt fede, men jeg må også være ærlig omkring, at de lavpunkter, der er til stede, trækker helhedsindtrykket ned. For VR entusiaster og actionfans er der bestemt noget at komme efter her. Især hvis man elskede Shadow of the Colossus og vil opleve noget lignende i VR, eller hvis man værdsætter Skydance’s signatur for voldsomme, fysiske kampe. Man skal blot være parat til at se gennem fingre med, at oplevelsen til tider kan være en teknisk problemfyldt oplevelse på Meta Quest headsettet.
Udvikler/Udgiver: Skydance
Genre: Adventure, Action, Horror
Platform: PlayStation PSVR2, PCVR, Meta Quest 3 (anmeldt på)


Michael Engelbreth – Skribent & Anmelder
Michael har en solid baggrund inden for gamingmiljøet som administrator og skribent for Det Danske Gaming Forum. På hjemmefronten er Michael en ivrig Fortnite-spiller, hvor han ofte slår sig løs med familien. Men når aftenen falder på, er det tid til nervepirrende gyserspil eller actionfyldte blodbad.
Mest læste
Havoc-anmeldelse – Årets skuffelse, men…
Clair Obscur: Expedition 33-anmeldelse – En døende verden, en sidste ekspedition – og et af årets mest ambitiøse spil
Bungie slår fast! Prisen for Marathon er 40 dollars!
Whiskey on the Rocks-anmeldelse – Anderledes frisk og helt igennem sort satire fra Sveriges land
Forza Horizon 5 (PS5)-anmeldelse – Raceroplevelsen som PlayStation-spillerne har hungret efter
Bionic Bay-anmeldelse – En pixel fra perfektion
Xbox-spil direkte på dit LG TV – Nu er det muligt!
Instruktøren af Kingdom Come: Deliverance 2 kommenterer på AI
Efterfølgerne vi aldrig fik!
Tempest Rising-anmeldelse – Det bedste danske RTS-spil

