Ad Banner
Ad Banner

Anmeldelse

Steelseries QcK Performance-anmeldelse – Musemåtter løftet til nye højder!

Foto: Steelseries

Af Anders Isaksen
10 april, 2025

Vi anmelder både QcK Performance: Speed, Control og Balance!

Denne artikel indeholder affiliate-links. Læs mere her, hvad det betyder.

Den største udfordring ved at skulle formulere denne anmeldelse har klart været, hvor ofte beskrivelserne af mine oplevelser med musemåtterne snildt kunne forveksles med en passage i en erotisk roman.
“Mine hænder gled let hen over begge to, og selv om den ene var mere glat, var de begge meget behagelige at røre ved…”
Ikke desto mindre var det lidt af en øjenåbner at få lov til at arbejde med tre forskellige musemåtter på samme tid og på den måde blive eksponeret for, hvor stor forskel der rent faktisk er på dem – og hvor meget det betyder at have en musemåtte, der matcher dine behov.

Kvadratisk, praktisk, god!

De tre musemåtter, vi modtog til anmeldelse, er alle fra SteelSeries QcK Performance-serien.
Fælles for alle tre er deres overordnede design og udseende. De er 490 x 420 mm, så næsten kvadratiske, og har et klassisk sort design, kun brudt af et SteelSeries-logo nederst i højre hjørne.
Det er et enkelt design, som jeg personligt klart foretrækker. Jeg vil gerne have, at mit skrivebord er relativt ryddeligt og præget af en vis orden, da jeg slapper bedst af i sådanne omgivelser.
Samtidig passer størrelsen perfekt: Et moderne mekanisk keyboard og en mus kan sagtens begge være på måtten på samme tid – og dermed holdes alt kompakt og inden for rækkevidde.

Måtterne er af kraftig og stærk kvalitet, og den 3,5 mm tykke base er med til at gøre måtten ekstra modstandsdygtig, samtidig med at den er blød og behagelig at hvile armene på.
Kanterne er syet sammen, og syningerne sidder så tæt, at kanterne virker både meget stærke og tilpas pressede til, at de ikke giver unødig friktion mod armen, når man kører hen over dem.

Undersiden er lavet af neopren, hvilket hjælper med, at måtten ligger fast og ikke glider rundt på bordet – selv ved meget aktive bevægelser.
Jeg prøvede at være ekstra hård og presse lidt mere, mens jeg flåede musen hen over måtten, men måtten blev liggende uden at rykke sig.

Hvis man ønsker sig en bredere måtte – måske fordi man har et stort tastatur eller godt kan lide, at måtten dækker mere af bordet – kan alle tre måtter også fås i et mere rektangulært design på 900 x 400 mm. Bortset fra størrelsen er der ingen forskel.

Men her slutter sammenligningen også, for selvom de tre musemåtter ligner hinanden, så er oplevelsen med dem helt forskellig.

Foto: Steelseries / Anders Isaksen

Balance

Den store forskel i de tre varianter skal findes i, hvor meget modstand stoffet på overfladen giver, når du kører musen hen over det – altså friktionen.
Jeg testede i et par forskellige online-shootere, MOBA, action-RPG og et turbaseret kortspil, for at kunne danne mig et så præcist billede som muligt af forskellene mellem måtterne og i forhold til den, jeg bruger i forvejen.

Balance var den, jeg begyndte med at teste, og bortset fra at den var lidt tykkere end min sædvanlige musemåtte og lå mere fast, mærkede jeg som sådan ingen forskel i de spil, jeg prøvede.
Når jeg med en lup kiggede på teksturen kontra min normale måtte, var det også svært for alvor at finde forskelle.

Selvom måtten var mere behagelig at hvile armen på, og størrelsen passede mig bedre end min normale måtte, så føler jeg ikke, at det ville være nok forandring for mig til at kaste 349 kr. efter en ny musemåtte.

Men det ændrede sig, da jeg prøvede de to andre!

Foto: Steelseries / Anders Isaksen

Control

Control har en markant grovere tekstur i overfladen, og jeg kunne klart mærke, hvordan den gav langt mere friktion til min mus. Jeg var chokeret over den effekt, det havde på mit gameplay – især i online-shootere.

Jeg kører i forvejen med en meget lav sensitivitet på min mus, fordi jeg har en tendens til at lave lidt for store ryk og dermed ryge forbi det, jeg egentlig sigtede på. Med en tilpas lav sensitivitet har jeg lært at kompensere, men der er en grund til, at jeg ofte holder mig langt fra online-shootere.

Den ekstra friktion, jeg får på Control-måtten, har gjort en kæmpe forskel. Når jeg brugte den akkurat som min almindelige musemåtte, kompenserede den ekstra modstand for mit lidt kraftigere ryk – og dermed sad sigtekornet faktisk der, hvor jeg havde forventet, det skulle.

Havde du, inden jeg gik i gang med denne test, fortalt mig, at en musemåtte var dét, der skulle gøre forskellen for mig i forhold til, hvor meget tid jeg bruger på shooter-genren, havde jeg nok troet, du var tosset. Men ikke desto mindre er det tilfældet.
Jeg har ikke haft det så sjovt med online-shootere i mange år. Det siger sig selv, at når man rent faktisk rammer noget, bliver det hele en anelse sjovere.

Det er vigtigt at påpege, at den ekstra friktion ikke var et problem i andre genrer. Det var ikke så voldsomt, at jeg følte, det var en belastning i turbaserede spil – men lige tilpas nok til at gøre en stor forskel i spil, hvor hurtig og præcis bevægelse med musen er et must.

Ikke overraskende er QcK Performance: Control blevet min nye daglige musemåtte.

Foto: Steelseries / Anders Isaksen

Speed

I den helt anden grøft har vi QcK Performance: Speed. Og når jeg siger “modsatte grøft”, så mener jeg det.
Jeg fik plantet måtten og kunne da godt mærke, at den var glat og stram i overfladen. (Ja, jeg ved det godt).

Min første fejl var, at jeg var inde i et spil, da jeg skiftede måtte – og dermed var min første musebevægelse med Speed midt i et spil.
Anden fejl var at gå direkte fra Control til Speed.

Jeg var så vænnet til mine bevægelser på Control og forestillede mig ikke, at der ville være så stor forskel, at jeg ikke var forberedt på, at min mus nu nærmest befandt sig på en skøjtebane.
Hvad jeg troede var et let og præcist ryk til siden, blev et lynhurtigt og meget længere – og på ingen måde præcist – sving med armen. Resultatet blev en kaffekop på gulvet.

Hvis du er i modsatte situation af mig og er rigtig god til små præcise bevægelser med din mus – og måske endda har skruet din sensitivitet markant op for hurtigere at kunne komme derhen, hvor du vil – så tror jeg, Speed er et fremragende valg.

For selvom det føles som om, der absolut ingen friktion er, så kører musen præcist hen over skærmen. Jeg testede det ved at sætte min sensitivitet helt i bund og køre meget forsigtigt hen over måtten – og ganske rigtigt, fulgte min mus præcis de baner, den skulle, uden mærkelige udsving eller mistet forbindelse.

Hvis man i forvejen er en dygtig spiller, som virkelig har sin mus under kontrol og føler, man lige mangler det sidste, der kan hæve ens game, så er Speed virkelig et godt valg.
Det er selvsagt ikke en musemåtte, jeg kommer til at bruge i dagligdagen – men det ændrer ikke på, at den formår at levere det, den lover.

Foto: Steelseries / Anders Isaksen

Konklusion

At teste QcK Performance-musemåtterne har været en sand øjenåbner for mig i forhold til, hvor stor forskel der er på at have den helt rigtige måtte eller ej.

Forskellen fra en almindelig måtte til Control og Speed er imponerende stor, og jeg kan ikke længere forestille mig at skulle bruge en anden måtte end QcK Performance: Control.

Selvom en pris på 349 kr. per styk kan virke høj, så mener jeg, at den er fuldt retfærdiggjort, når man mærker, hvor godt de her måtter er produceret.
De er behagelige at bruge og leverer præcis det, de lover.

Med Balance er produktionskvaliteten lige så høj som de andre, men tekstur og friktion ligger så tæt på en standardmusemåtte, at jeg har sværere ved at anbefale den til den pris.

Produkt: QcK Performance: Control / Speed / Balance

Producent: Steelseries

Produkttype: Gaming musemåtter

Anders Isaksen – Skribent & Anmelder


Selvom de grå hår for længst har vundet kampen, så er Anders’ begejstring for spil akkurat lige så stor, som da han var barn. Især japanske rollespil og obskure indie-titler kan gøre ham helt varm indeni.






© Copyright - arkaden.dk