Ad Banner

Anmeldelse

Tchia-anmeldelse – En hjertevarm fortælling

Foto: Awaceb

Af Kasper Hansen
4 juli, 2024

Tchia har været tilgængelig på PlayStation siden 21 marts 2023. Nu er det landet på Nintendo Switch og jeg har sprunget med på rejsen sammen med Tchia

Awaceb, en videospiludvikler baseret i Bordeaux, Frankrig, blev grundlagt i 2016 af Phil Crifo og Thierry Boura, som begge stammer fra den lille ø, Ny Kaledonien. Navnet på deres studie er nykaledonsk slang, der omtrent oversættes til “Det er helt fint” eller “Ingen bekymringer”.

Verdenen i deres spil, Tchia, er dybt inspireret af Ny Kaledoniens unikke charme. Denne ø i Stillehavet, hjemsted for Awacebs medstiftere, byder på mangfoldige landskaber, rige kulturer, musik, sprog, folkesagn og traditioner. Udviklerne har taget disse elementer og vævet en fiktiv verden, der fortæller en universel historie, som appellerer til alle.

På sin 12-års fødselsdag er Tchia vidne til en tragedie – hendes far bliver kidnappet for øjnene af hende. Hun opdager snart, at den onde hersker Meavora står bag, og beslutter sig for at begive sig ud på en modig og farefuld rejse. Tchia kæmper ikke kun for at redde sin far, men også for at beskytte sit elskede hjemland mod mørket.

Om aftenen der også har sin charme. Foto: Kasper Hansen/Tchia

Gameplay

Nogle af de evner, du låser op for, virker måske ikke så mærkværdige ved første øjekast, men de er afgørende for din rejse gennem spillet. Tchia kan for eksempel skære totemmer, der giver hende adgang til helligdomsdøre, hvis hun kan gengive ansigtet på døren præcist.

Et andet spændende element er stenbalanceringsspillet, som belønner Tchia med ‘Soul Melodies’. Disse magiske melodier, spillet på hendes ukulele, kan ændre tidspunktet på dagen eller tilkalde krabber og fugle, som hun kan besætte med sin sjæl.

Spillet udnytter realistisk fysik for at skabe en autentisk og medrivende oplevelse. Forestil dig Tchia suse ned ad stejle skråninger, hvor hun bruger farten til et mægtigt hop og derefter svæver elegant med sin faldskærm.

Udforskningen byder på mange muligheder. Sejl ud på åbent hav med din trofaste båd og naviger rundt i de vidtstrakte vande.

Øen er fuld af oplevelser, og det kan føles overvældende med de mange aktiviteter og ting at opdage. Der er en næsten Ubisoft-agtig overflod af fetch quests og andre opgaver, som både viser udviklernes passion – og kan være lidt for meget.

Øens skønhed og æstetik er dog ikke til at tage fejl af. Fast travel er begrænset til spredte havne, så der vil være en del vandring. Her bliver “soul jumping” nøglen til at gøre rejserne mindre trivielle. At springe ind i en fugl eller en hjort gør rejsen hurtigere og mere spændende.

Selvom der er mange dyr at besætte, kan de endeløse fetch quests føles lidt monotone i længden. Men med soul jumping bliver turene mindre kedelige.

Mig der lige nupper en flyvetur. Foto: Kasper Hansen/Tchia

En Switch der er på overarbejde

Som en konsol, der blev udgivet for 7 år siden, har Nintendo Switch klaret sig imponerende godt med sin beskedne størrelse og hardware. Alligevel er det klart, at behovet for en opgraderet Switch 2 er presserende, især når man spiller nyere spil som Tchia. Under min tid med Tchia blev det tydeligt, at konsollen kæmpede med at håndtere spillets krav.

Især ved hurtige bevægelser, som når man sejler eller svæver med sin glider, falder frameraten drastisk til et absolut minimum. Dette resulterer i en meget pixeleret grafik og en følelse af, at spillet kører ujævnt i de fleste situationer. Det er vanskeligt at bebrejde spillet for disse problemer, da det er begrænset af konsollens aldrende hardware.

Derfor vil jeg faktisk anbefale at spille Tchia på en stærkere konsol for at få den fulde oplevelse. På en kraftigere enhed kan du nyde de smukke billeder uden forvrængning af framerate og uden de tekniske problemer, som Switch lider under. Det vil give en langt mere glat og visuelt tilfredsstillende oplevelse, hvor både grafik og gameplay kan skinne igennem uden hindringer.

Et lille overblik over fremdrops, når der er mange ting og bygninger så er Switchen presset. Foto: Kasper Hansen/Tchia

New Caledonia er smuk

Ser man bort fra de mange framedrops, står spillet stadig som et æstetisk mesterværk. Tchia udstråler en utrolig skønhed, der tydeligt afspejler den kærlighed og dedikation, udviklerne har lagt i det. Denne kærlighed mærkes fra begyndelsen, hvor man sidder med sin far og synger og spiller musik. Musikken er et gennemgående tema i hele spillet og skaber en følelse af fællesskab og autenticitet, der føles tro mod folkets ånd.

Disse musikalske øjeblikke er ikke blot pynt, men en integreret del af spillets atmosfære og historie. De binder Tchia til hendes kultur og rødder, og som spiller føler man sig trukket ind i denne verden. Man kan næsten mærke den varme og samhørighed, der kommer fra de enkle handlinger som at synge og spille sammen.

Selv når tekniske problemer som framedrops truer med at distrahere, formår spillets æstetik og stemning at trække en tilbage. Tchia formår at levere en oplevelse, der er både smuk og meningsfuld, og som indfanger essensen af det folk og de traditioner, spillet er inspireret af. Det er denne dybe forbindelse til kultur og fællesskab, der gør Tchia til noget særligt, og som får spillet til at stråle på trods af sine tekniske udfordringer.

Ser man bort fra de framedrops, så er verdenen stadig æstetisk og smuk på sin egen måde. Foto: Kasper Hansen/Tchia

Konklusion

Tchia er ikke blot et spil, men en poetisk coming-of-age-fortælling, dybt inspireret af Ny Kaledoniens rige kultur. Det er en rejse gennem en verden fyldt med både skønhed og fare, hvor hver eneste oplevelse former Tchia og væver en historie, der resonerer med spillere verden over.

Mens nogle få aspekter trækker oplevelsen ned, skyldes det måske ikke så meget selve spillet, men mere de begrænsninger, som den aldrende Nintendo-konsol har. Nintendo Switch, med sine syv år på bagen, kæmper for at holde spillet flydende og flot. Derfor vil jeg anbefale at give Tchia en chance på en stærkere konsol som PlayStation eller vente, indtil det lander på Game Pass.

Trods de tekniske udfordringer ændrer det ikke på, at fortællingen i Tchia er både smuk og fængslende. Spillet formår at levere en dybtfølt og autentisk oplevelse, der skinner igennem og efterlader et varigt indtryk.


Udvikler/Udgiver: Awaceb / Keplar Interactive

Genre: Action adventure, indie

Platform: Nintendo Switch (Anmeldt på) PS4/5 og pc


Om skribenten:

Kasper Hansen – Skribent & Anmelder


Kasper har tidligere været skribent og anmelder for GamersLounge. De kompetitive spil som FIFA, Hearthstone og Call Of Duty-serien er nogle, han bruger mange timer på. men via en voksende passion har han også skabt en stor kærlighed til historiedrevne spil – særligt AAA-spil.

© Copyright - arkaden.dk