Ad Banner

Film og serier

Tom Bombadil træder endelig frem i rampelyset i The Rings of Power

Foto: Ross Ferguson / Prime Video

Af Tobias Gilbert
30 maj, 2024

J.R.R. Tolkiens særprægede karakter fra Ringenes Herre, som andre adaptioner har udeladt, kommer til live i Amazon-serien.

J.R.R. Tolkiens Ringenes Herre-univers har altid været fyldt med så mange rige detaljer, at ikke alle altid har kunnet passe ind i de velkendte filmadaptioner gennem tiderne. En af disse detaljer fra bøgerne er den mere specielle og mystiske karakter i Tolkiens Ringenes Herre-saga: Tom Bombadil.

En skovboende mand med en æterisk tilstedeværelse og en forkærlighed for nonsenssange og farvestrålende tøj, som hjælper med at redde hobbitterne fra fare tidligt i den første bog, Eventyret om Ringen.

Selvom han skiller sig ud, vil hans navn sandsynligvis ikke ringe en klokke hos dem, der ikke har læst romanerne, da karakteren ikke medvirker i Peter Jacksons velkendte Oscar-vindende filmtrilogi. Men nu er Tom Bombadil endelig blevet inviteret med på rejsen gennem Middle-Earth og får sin tid i rampelyset!

Amazon Prime-serien The Rings of Power, som er baseret på Tolkiens gamle historie om Middle-Earth, vil nu endelig tilføje den mystiske karakter til historien, når anden sæson af tv-serien ruller over skærmen d. 29. august. Og via Vanity Fair har vi nu det første glimt af Gamle Tom, som bøgerne kalder ham:

© Ross Ferguson / Prime Video

Karakteren vil blive legemliggjort af skuespiller Rory Kinnear (Skyfall)

Tom Bombadil blev i Tolkiens bøger beskrevet som “ældre end de gamle,” en velvillig skikkelse, der har eksisteret siden livets begyndelse. Så hans tilstedeværelse i denne tidligere tid, tusinder af år før begivenhederne i Ringenes Herre, kan passe godt ind i universet som tv-serien vælger at fortælle.

The Rings of Power-serieskaberne J.D. Payne & Patrick McKay havde dette at fortælle til Vanity Fair om inkluderingen af Bombadil:

”Der er en grund til, at han ikke har været med i tidligere adaptioner, fordi han på nogle måder er en slags anti-dramatisk karakter,” (…) ”Han er ikke en karakter, der har en særlig stærk dagsorden. Han observerer drama, men deltager stort set ikke i det. I Eventyret om Ringen tager karaktererne derhen og hænger ud i et stykke tid, og Tom giver dem noget viden. Viden, der ikke er særlig relevant for noget, de laver eller er ved at gøre.”

“Han kan være en kraft for det gode, men han er udfordrende at integrere dramatisk, da han ikke har en dagsorden. Han driver ikke handlingen frem og skubber ikke folk til at nå frem til noget bestemt.”

J.D. Payne & Patrick McKay

Mystikken og passiviteten i karakteren gjorde ham desto mere fascinerende for serieskaberne, hvilket gjorde ham til en narrativ gåde at løse:

“Han har ingen klar dramatisk funktion, der ville retfærdiggøre hans inkludering i en virkelig god filmadaption. Han er lunefuld og magisk og næsten på grænsen til det fjollede. Men han har også alders visdom og sfærernes musik og dybe følelsesmæssige brønde af gammel historie og myte, og hans koncept og funktion er knyttet til nordiske myter og har dybe rødder i europæiske eventyr.”

“Så underligt nok er han på en måde den mest Ringenes Herre-agtige ting i Ringenes Herre, og også den første ting, du ville skære væk, hvis du tilpassede det som en film.

Men vi har fordelen af en tv-serie, og derfor vil vi finde en måde at udnytte det på”

J.D. Payne & Patrick McKay

Det er en interessant dynamik, de to serieskabere bringer op, at Tom Bombadil teknisk set ikke har en dramatisk agenda, hvilket gør ham svær til film, og selvfølgelig er den selvsamme grund til, at Peter Jackson udelod karakteren i sine filmadaptioner.

Det bliver derfor spændende at følge tv-seriens inkludering af den mystiske Tom Bombadil, på baggrund af at serieskaberne mener at kunne udnytte ham grundet tv-serieformatet.

© Ben Rothstein / Prime Video

Vi ser frem til premieren af sæson to af The Rings of Power (dansk: Magtringene) og introduktionen af den mystiske fan-favoritkarakter, Tom Bombadil, når serien ankommer på Amazon Prime d. 29. august.

Læs mere om forventningerne til anden sæson af serien, samt se traileren her.

Om skribenten:

Tobias Gilbert – Skribent & Anmelder

Tobias er uddannet skuespiller fra Det Danske Filmskuespillerakademi i 2017. I sit arbejde som skuespiller har han både stået foran og bag kameraet ved bl.a. at producere egne kortfilm. For tiden læser han Dansk på Københavns Universitet for at skærpe sine skriveevner, hvor han også arbejder som skribent for Filmmagasinet Nosferatu. Når der skal slappes af, er det ofte med et PS5-joystick i hånden og en hjemmelavet bolognese på tallerkenen.
© Copyright - arkaden.dk