Ad Banner
Ad Banner

Anmeldelse

Under Stjernerne På Himlen-anmeldelse – Historien om den ultimative optur og nedtur

Foto: SF Studios

Af Simon Buris Klavsen
20 marts, 2025

En barsk og rørende fortælling, om en af Danmarks absolut allerstørste musiklegender.

Det er med nervepirrende skridt, jeg nærmer mig Dagmar Teateret i København. Klokken 09.30 skal jeg nemlig til min allerførste pressevisning, og det i sig selv føles ret specielt. Jeg får meldt min ankomst, til en dame der sidder i indgangen til teatret. Jeg bliver krydset af, og jeg bevæger mig ind i sal 1.

Jeg har aldrig været her før, og det er lidt et vildt syn jeg møder, da jeg træder ind i den store biografsal. Alle sæderne står på gulvet i en stor bue, de midterst sæder har endda små borde med en lille lampe på hver, og så er selve lærredet hævet nogle meter over gulvet, så man kigger op på filmen. Nærmest modsat af en “almindelig” biograf. Her er meget fancy.

Men ikke nok med at dette er min første pressevisning, så er filmen jeg skal til at se, også en film jeg har fulgt ret tæt siden den blev annonceret. Jeg er kæmpestor fan af dansk stand up! Det har jeg været lige siden starten af mine teenageår, og min interesse for comedy er bestemt ikke blevet mindre med årene. Så da jeg en skæbnesvanger dag i november 2023, ser på Instagram, at min absolutte yndlings komiker, Anders ‘Anden’ Matthesen, har takket ja til at spille Melodi Grand Prix legenden, Tommy Seebach, i en ny dansk storfilm, så havde det straks min opmærksomhed!

Anders har fortalt vidt og bredt om rollen som Tommy, i hans podcast: Den Hvide Væg. I podcasten kommer man helt tæt på. Man får bla. lov til at høre nogle scener blive optaget, og så fortæller Anders, hvilke transformationer han er gået igennem, både fysiske som mentale, for at blive til den folkekære sanger.

Så det er med kæmpe ærefrygt, jeg nu sidder blandt andre anmeldere, og venter på at lyset vil blive dæmpet og filmen vil starte.

Trailer til Under Stjernerne På Himlen.

Kuldegysninger Fra Starten

Jeg indrømmer blankt, jeg var lidt nervøs da filmen gik i gang. Det eneste jeg kunne tænke på, var: Det der, det er jo bare Anders Matthesen med en paryk. Men i det sekund, Anders i rollen som Tommy, satte sig ved klaveret, og begyndte at spille kæmpehittet Disco Tango, mærkede jeg et sug gå igennem salen! Hårene på mine arme rejste sig på stedet, et smil spredte sig på mine læber, og nervøsiteten om at det bare var Anders med en paryk, forsvandt på stedet.

Jeg havde tidligere hørt Anders udtale sig i sin podcast, at han ikke var ude på at lave en parodi af Tommy, men at han ville give sit eget autentisk take på musikeren. Man kan ikke påstå, at deres stemmer minder om hinanden, og i podcasten fortæller Anders også om, at han faktisk kunne ramme Tommys stemme ret godt, men valgte ikke at gå den vej med karakteren, da det netop ville blive for parodi-agtigt. Og nu hvor jeg sidder og ser filmen, så forstår jeg godt det valg.

I rollen som Tommys kone, Karen Seebach, har vi skuespillerinden Neel Rønholdt, og her må jeg bare sige, der er tale om en perfekt casting. Det er næsten uhyggeligt, hvor meget Neel ligner en tro kopi af Karen. Der er ingen tvivl om, at Karen var det anker som Tommy havde brug, især når han havde det allersværest. Og her levere Neel altså en virkelig elskværdig og omsorgsfuld præstation af hustroen.

(© Foto: Andreas Bastiansen / SF Studios)

I Sin Karrieres Efterår

Filmens udgangspunkt er egentlig ikke en kronologisk gennemgang, af alle de gange Tommy Seebach deltog i det danske Melodi Grand Prix, men i stedet starter fortællingen, da alle (undtagen Tommy selv), mener han for længst har toppet.

Året er 1990, og på daværende tidspunkt har Tommy har været en del af Grand Prixet 8 gange, og vundet med hitsne Disco Tango i 1979 og Krøller Eller Ej i 1981, og har virkelig gjort sig fortjent til titlen som hele Danmarks Mr. Melodi Grand Prix!

Tommy sidder i et TV program, fordi han skal til udgive et dobbelt album, med alle de største hits ham og hans gode ven og kollega, Keld Heick (spillet af vores allesammens Son Goku – Caspar Phillipson), har skrevet sammen. Og da Keld (som også er vært på programmet) fortæller, at det altså er et flot punktum for Tommys karriere, så sker der noget inde i Tommy. -Hvad mener han med punktum?

Det bliver hurtigt gjort klart, at de fleste i branchen har afskrevet Tommy. Ingen tror rigtig på, at han stadig har den. Undtagen Tommy. Ingen skal fortælle ham, hvornår han er færdig med at skrive hits! Og den gnist der bliver antændt i Tommy, skal vise sig at blive et afgørende omdrejningspunkt i hans liv. Ikke kun som musiker, men også som ægtemand og familiefar.

Derhjemme gør Tommy hvad han kan, for at være den bedste far for sine børn: Marie, Rasmus og Nicolai. Tommy var måske ikke den mest traditionelle far, og hvis det havde været min egen far, der havde lavet sandstrand inde i stuen, så havde jeg måske skulle fejre jul to forskellige steder. Men hos familien Seebach, er det ikke så ualmindeligt. Det var for at gøre børnene glade, intet andet, så skid hul i om det sviner lidt.

Det er tydeligt at mærke, at der er særligt stærkt bånd mellem far og datter, og en aften da Tommy sidder på Maries sengekant og skal putte hende godnat, slår der et lyn ned igennem ham. Sangen han desperat har søgt efter, for at finde sin vej tilbage til den danske musikbranche, har været lige for næsen af ham hele tiden.

(© Foto: Jan Pallesen / SF Studios)

Under Stjernerne På Himlen – Hædret, Latterliggjort og Hædret Igen

Jeg kan næsten ikke beskrive, hvor stor en følelsesmæssige rutchebanetur Under Stjernerne På Himlen er.

Man er med Tommy, hele vejen! Lige fra da ham og Keld sammen skriver teksten til Under Stjernerne På Himlen, til den mod alle ods vinder Melodi Grand Prixet 1993, efter Tommy forgæves har prøvet at få den med 3 gange. Det er ren EM 92, da sangen kommer med på et afbud.

Det er den sang, der katapulterer Tommy tilbage i folks bevidsthed! Mr. Melodi Grand Prix er simpelthen tilbage! Men det er desværre også den sang, der bliver Tommy og hans families største nederlag. Sangen får en bundplacering til det Internationale Grand Prix i Irland.

Pressen der ellers havde skrevet den ene pæne overskrift efter den anden, vender som på en tallerken, og ydmyger Tommy på det absolut groveste.

Det er her filmen knækker for familien Seebach. Det bliver gjort tydeligt i filmen, at Tommy er glad for at drikke, og især når det går dårligt for hans karriere, men nederlaget i Irland sender ham ud på årelang druktur, fyldt med sorg, skam og forfærdelig spillejobs.

Det er lidt et tveægget sværd. Filmen bygger jo på en sand historie, og der aldrig blevet lagt skjul på Tommys alkoholmisbrug, og jeg kan næsten ikke forestille mig, hvor forfærdeligt det må have været at leve i som pårørende, specielt da det var allerværst. Men jeg må også sige, det er i sandheden her, at Anders viser hvor dygtig en skuespiller han er.

Da Neel Rønholt i rollen som Karen Seebach, er nødt til at tænke på sig selv og ikke mindst sine børn, og tager den endelig beslutning om at bryde med Tommy, kan jeg næsten ikke holde tårerne tilbage.

Under Stjernerne På Himlen forfølger Tommy Seebach som en ond mare, nærmest til den dag han døde i 2003. I dag er sangen atter engang det store hit, det altid har fortjent at være, men det er med en bittersød følelse. Filmen minder mig om, hvor vigtigt det er, vi værdsætter folk omkring os, mens de er her.

Filmet I Min Baggård

Som en ekstra slags krølle på halen, så var der nemlig også en anden særlig grund til, at jeg så frem til at se denne film.

På den vej jeg bor på, ligger et værtshus, hvis baggård blev brugt til at filme en af scenerne til filmen.
Jeg husker meget tydeligt, at gå forbi baggården til værthuset på vej hjem fra arbejde, da jeg opdager nogle plakater der ikke har hængt der før.

Jeg elsker rap og hiphop, så da jeg ser der hænger en MC’s Fight Night Allstar plakat fra 2003, bliver jeg straks nysgerrig og stopper op for at kigge. Ved siden af Fight Night plakaten, hænger der en G-Bach plakat! Altså, fra dengang hvor Rasmus og Nicolai Seebach lavede rap musik! Jeg tager straks et billede af plakaterne, men det først da jeg får kigget på ordenligt på G-Bach plakaten, at det går op for mig: Det der er ikke Rasmus og Nicolai?! Og så faldt 10 øren! -Det er sgu da til den der Under Stjernerne På Himlen-film! Det er skuespillerne, der spiller Rasmus og Nicolai!

Privat billede – taget af Simons telefon.

Konklusion

Under Stjerner På Himlen er en stærk og rørende fortælling, om en af Danmarks største musiklegender. Anders Matthesen som Tommy Seebach er fænomenal, og er langt fra bare Anden med en paryk på. Og selvom jeg jo godt ved, hvad historien ender med, så var jeg alligevel rørt til tårer da filmen nærmede sig sin slutning.

Det er en stærk film om at gøre det umulige, og om at tro på sig selv, selvom alle andre har afskrevet en. Men det er også en film om forfald, og om at betale den ultimative pris for sin drøm.

Generelt byder filmen på nogle gode og stærke skuespilpræstationer, særligt Caspar Phillipson som Keld Heick og Neel Rønholt som Karen Seebach udgør nogle solide biroller, og har god kemi med vores hovedperson.

Jeg synes dog, at det lidt ærgerligt at Vickie Berlin som spiller Hilda Heick, nærmest kun fungerer som statist i filmen, og Anders Juul der spiller Tommy Seebachs anden ven, Ivan Pedersen, er desværre så lidt med, at jeg fuldstændig havde glemt han var på rollelisten, så man får aldrig indtrykket af, hvor gode venner de var.

Desværre må jeg også sige, at Jacob Lohmann som den “onde” Underholdningschef hos DR, bliver lige lovligt meget en karakter, som lidt bryder illusionen om, at det her faktisk skulle være sket i virkeligheden.

Det kan måske virke lidt selvsmagende, at vi endnu engang laver en film om en af Danmarks National skatte, men altså! Vi er også gode til det! Og Under Stjernerne På Himlen kommer til at stå godt sammen med filmene: Dirch, Bamse, Så Længe Jeg Lever, Den Bedste Mand og Sommeren 92.

Medie: Biograf

Instruktør: Kasper Gaardsøe

Skuespillere: Anders Matthesen, Neel Rønholt, Caspar Phillipson, Salomon Stampe Frederiksen, Vickie Berlin, Jacob Lohmann

Genre: Biografi, Drama

Premieredato: 20.03.2025

Spilletid: 106 Minutter

Selskab: SF Studios

Om skribenten:

Simon Buris Klavsen – Skribent & Anmelder


Simon elsker stort set alt, der hedder popkultur! Alt fra Marvel og DC til Transformers og Teenage Mutant Ninja Turtles. Udover at se vanvittigt mange film og serier, så elsker Simon også at spille PlayStation, særligt spil som The Last Of Us, Uncharted og Sly Cooper. Simons allerstørste flex er, at han tilbage i 2018 havde verdens mindste dubbingrolle i animationsfilmen, Spider-Man Into The Spider-Verse, som en cyklist, der vælter omkuld.





© Copyright - arkaden.dk