Ad Banner

Anmeldelse

Warcraft Remastered Battle Chest-anmeldelse -Fin genudgivelse der dog aldrig rigtigt imponerer

Foto: Activision Blizzard / Xbox Game Studios

Af Anders Isaksen
30 november, 2024

Lækker genudgivelse eller blot et sminket lig?

Blizzards genudgivelser af deres gamle RTS-titler har været en noget blandet succes. StarCraft Remastered var en relativt simpel HD-opgradering af den oprindelige 2D-grafik med nye muligheder for at spille rangeret online. Den originale følelse og det originale gameplay blev bevaret, og derfor endte det med at blive en succes.

Den helt store opgradering skulle komme med Warcraft 3. Her var der tale om et remake i form af Warcraft 3: Reforged. Tidligt i udviklingen blev der delt screenshots af de nye omgivelser og enheder, hvilket gjorde fans begejstrede. Indtil spillet udkom. Det viste sig, at disse screenshots ikke levede op til den endelige udgave. Samtidig var brugergrænsefladen forværret i forhold til originalen, modding-mulighederne var begrænsede, og flere andre elementer resulterede i, at man reelt stod med et ringere spil end originalen.

Årsagen til dette skal uden tvivl findes i, at Blizzards RTS-udviklerhold er meget lille, samtidig med at Activision lagde et stort pres på dem for at blive hurtigere færdige. Derfor gik jeg også til Warcraft Remastered Battle Chest med en vis skepsis.

Med Warcraft Remastered Battle Chest får du et HD-remaster af både Warcraft 1 og 2 samt Warcraft 3: Reforged. Prisen for dette er 40 euro, men hvis du allerede ejer Warcraft 3: Reforged, kan Warcraft Remastered Battle Chest købes billigere. Hvorvidt prisen er fair, kommer vi ind på lidt senere, men lad os tage spillene et ad gangen.

Foto: Activision Blizzard / Xbox Game Studios

Warcraft Remastered

Oprindeligt kaldet Warcraft: Orcs vs Humans, dækker dette spil begyndelsen på Warcrafts historie. Groft fortalt åbner en magiker en stor portal, der lukker orkerne ind i Azeroth, hvorefter de påbegynder deres togt mod menneskene. Det hele kulminerer i, at Stormwind, menneskenes hovedstad, bliver brændt ned, og menneskene må flygte til Lordaeron. Historien er meget simpel og fortælles primært gennem lange tekstafsnit inden hver mission i kampagnerne. Der er to kampagner at gennemføre, nemlig orkernes og menneskenes. Når begge kampagner er gennemført, har man gennemført historien.

Udover kampagnen er der mulighed for at spille custom games mod den kunstige intelligens. Der er dog ingen mulighed for at spille mod andre spillere i Warcraft Remastered.

I forhold til originalen er ændringerne primært kosmetiske, dog er der enkelte små ændringer, der påvirker spiloplevelsen. Grafikken har fået en HD-opgradering, og brugergrænsefladen er blevet reduceret en smule, så man kan se mere af kortet, mens man spiller. Historien bliver stadig primært fortalt gennem lange tekster, læst op af en stemmeskuespiller, med en baggrund af enten to orker eller to mennesker afhængigt af, hvilken kampagne man spiller.

Selv om baggrundene nu er i HD, havde de gamle faktisk små animationer, hvilket ikke er til stede i genudgivelsen. Mellemsekvenserne i 3D, der viser spillets større begivenheder, er de originale fra 1994, men de er blevet trukket igennem et mærkeligt AI-filter, der får dem til at se forvaskede ud. Hvis man ikke havde tænkt sig at lave nye mellemsekvenser, ville det have været bedre blot at lade de originale være som de var, ligesom det blev gjort i StarCraft Remastered.

Den grafiske HD-opgradering i selve kampene er også meget simpel, men den fungerer ret godt, og det er nu meget tydeligt, hvad de forskellige bygninger skal forestille. En sjov mulighed, der også findes i Warcraft 2 Remastered, er, at man kan trykke F5 og ændre grafikken og grænsefladen til den originale. Det er lidt en gimmick, men det er rart, at muligheden er der for purister, der vil genopleve spillet så tæt på det oprindelige som muligt.

Af gameplay-forandringer kan man nu markere og bevæge flere figurer ad gangen end i originalen, og man kan se figurerens resterende liv over deres hoveder, når de er i kamp.

Hvis vi skal vurdere spillet isoleret, har jeg svært ved at se, hvem denne titel gavner, udover de spillere, der savner at spille det originale. Det er et meget gammelt spil, og det føles meget langsomt og tungt. For eksempel er ressourceindsamling langsom, ting er dyre, og da guldreserverne er meget begrænsede, skal man ofte være meget påpasselig med at sætte bygninger og enheder i kø, da man pludselig kan løbe tør. Ressourceindsamling og planlægning er en hjørnesten i RTS-genren, men her føles det både langsomt og banalt. Samtidig skal man bygge veje til alle sine bygninger, så spillet på mange måder føles mere som en ultra simpel city builder.

Historien er også så simpel, at jeg næsten føler, man får mere ud af blot at læse bøgerne, der er udgivet. Det er dejligt for veteraner, at de kan genopleve Warcraft: Orcs & Humans igen, men der er ikke rigtig noget at komme efter for andre.

Foto: Blizzard Entertainment / Xbox Game Studios

Warcraft 2 Remastered

Dette er dog ikke tilfældet med efterfølgeren.

Faktisk vil jeg gå så vidt som at sige, at dette er et fint spil at bruge som springbræt til RTS-genren. Vejene er fjernet, og spillet er generelt lidt hurtigere, men kampagnen har stadig en progression, der stille og roligt lærer nye spillere, hvordan byggeri og kamp fungerer, uden at overvælde dem. Historien er også markant mere interessant, og vi bliver introduceret til flere racer, såsom elvere og trolde.

Historien bliver stadig leveret på samme måde som i Warcraft 1, men her er den meget mere kompleks, og vi begynder at få nuancer på de to fraktioner, hvor Warcraft 1 meget er det gode mod det onde. Faktisk danner slutningen en ret god begrundelse for, hvorfor der opstår en voldsom mistro mellem de to fraktioner.

Kampagnen er også markant længere, da man her får både det originale Warcraft 2: Tides of Darkness og udvidelsen Warcraft 2: Beyond the Dark Portal. Mellemsekvenserne er blevet mere interessante, selvom de stadig lider under det førnævnte AI-filter. Udover kampagnen har man også mulighed for at spille custom games, men introduktionen af flere racer og et væld af nye bygninger og figurer giver disse kampe meget mere at byde på.

Som om det ikke var nok, er der også mulighed for at spille online mod andre spillere. Dog er der et aber dabei: Der er ingen matchmaking eller rangerede spil. Du kan lave en lobby eller tilgå en lobby fra nogen, du kender, men det er ikke muligt bare at stille sig i en online kø og blive matchet mod tilfældige spillere. Du kan tilgå andres spil, hvis deres lobby er åben, men det er endnu ikke lykkedes mig at finde nogen aktive.

Det er heller ikke muligt at vælge tilfældige kort – man er nødt til at bruge de forhåndsdefinerede kort, og startpositionerne i en-mod-en er altid låste. Hele den del af RTS-genren, der handler om at spejde efter modstanderens placering, er derfor mere eller mindre tabt, og kampene ender med at blive et kapløb om, hvem der kan stable den største hær på benene hurtigst.

Derfor er det svært at anbefale Warcraft 2 Remastered til dem, der søger en robust online-oplevelse. Men er man ny i genren og vil gerne lære RTS at kende, er det et glimrende sted at begynde. Derefter kan man kaste sig over tredje titel i serien.

Foto: Blizzard Entertainment / Xbox Game Studios

Warcraft 3 Reforged (2.0)

Med Warcraft Battle Chest følger også Warcraft 3: Reforged. I den forbindelse har Blizzard arbejdet på mange af de ting, der gjorde Reforged til en skuffelse ved udgivelsen. Denne 2.0-opdatering følger med både Battle Chest og den oprindelige udgave af Warcraft 3: Reforged.

Grafikken har fået en lille opgradering, uden at det dog ændrer det store, men det er nu muligt frit at skifte mellem de nye og de originale teksturer. Brugergrænsefladen har til gengæld fået en ordentlig overhaling og fylder nu ikke nær så meget på skærmen.

Online-delen er også blevet forbedret. Det er blevet nemmere at bruge og skabe mods, og du har nu mulighed for at chatte i online-lobbyen mellem kampene. Dette gør det lettere at skabe et community i spillet, som det oprindeligt var kendt for.

Der er et væld af små forbedringer hist og her, og jeg føler, man nu godt kan sige, at Warcraft 3: Reforged er en god titel. Vi er dog stadig langt fra, hvad der oprindeligt blev lovet, da dette remake blev annonceret.

Age of Empires 2: Definitive Edition og Age of Mythology: Retold er begge fremragende genudgivelser, og nu hvor Microsoft ejer Blizzard, havde jeg håbet, at de ville yde en hjælpende hånd til Blizzards lille RTS-studie. Warcraft 3 fortjener en genudgivelse på niveau med de førnævnte.

Det er nemlig stadig et helt fantastisk strategispil. Historien om Arthas, der i sin ærgerrighed og sit ønske om at redde verden langsomt bliver korrumperet og ender som The Lich King, er måske den bedste historie i noget RTS-spil nogensinde. Det er i høj grad en oplevelse, der er værd at få.

Den nye 2.0-opdatering retter tilpas meget op på problemerne, til at jeg nu godt kan anbefale Warcraft 3: Reforged til alle, der ikke har prøvet det før. De veteraner, der elsker at spille Warcraft 3 online, kan endelig få den oplevelse, de fortjener.

Foto: Blizzard Entertainment / Xbox Game Studios

Konklusion

Alt i alt er Warcraft Battle Chest en fin udgivelse og en god mulighed for at opleve eller genopleve nogle af de spil, der for alvor har præget ikke bare RTS-genren, men spilmediet som helhed. Man må ikke glemme, at det var i det originale Warcraft 3, at Dota – og dermed MOBA-genren – så dagens lys for første gang.

Samtidig holder historierne i Warcraft 2 og 3 stadig i dag, og begge titler er glimrende indgange til RTS-genren for nye spillere.

Når det er sagt, er jeg ærgerlig over, at vi stadig ikke har det Warcraft 3-remake, der oprindeligt blev lovet. Forbedringerne til Warcraft 1 og 2 er temmelig basale, og den store brug af AI-opskalering er skuffende.

Dette kunne have været et must-have for alle RTS-fans. I stedet står vi med et produkt, der er godt, uden at være decideret prangende.

Udvikler/Udgiver: Blizzard Entertainment / Xbox Game Studios

Genre: Realtime Strategi

Platform: PC

Anders Isaksen – Skribent & Anmelder


Selvom de grå hår for længst har vundet kampen, så er Anders’ begejstring for spil akkurat lige så stor, som da han var barn. Især japanske rollespil og obskure indie-titler kan gøre ham helt varm indeni.





© Copyright - arkaden.dk