Mest læste
KRITIKERENS KLAGESANG: MÅ VI FÅ LOV TIL AT ANMELDE?
Counter Strike Legacy annonceret!
Arkaden til Bodil-fest
EA fjerner 6 spil fra Steam
Er Starfield på vej til PlayStation?
Holder rygterne? Oblivion Remake kommer i april?
Rygter: Ny trailer til GTA VI i april
Blandt de bedste i Danmark – Nicklas har spillet sig på eLandsholdet i EA Sports FC
Røvtur, bankekød og danske spiltitler
Dollhouse: Behind the Broken Mirror-preview – dukker og dystre hemmeligheder
Venskab, vand og vikinger
Nogle gange synes jeg, det er sjovt at sætte mig ned og fundere over, hvad der præcist gjorde, at jeg følte mig tiltrukket af et bestemt spil eller en given genre.
Med rollespil – og måske især J-RPG – var det længslen efter et eventyr. Lige siden jeg var ganske lille, har jeg holdt meget af eventyr, og derfor har fantasygenren altid haft en enorm tiltrækning for mig.
Hvis jeg skal finde begyndelsen, må det være, da jeg som otteårig læste Hobbitten for første gang. I modsætning til Ringenes Herre er Hobbitten decideret en børnebog, og historien om Bilbo, der drager ud i den ukendte verden sammen med dværgene, fodrede min fantasi på en måde, jeg ikke havde oplevet før.
Den samme følelse oplevede jeg igen som barn i to spil: Chrono Trigger og Star Ocean: The Second Story. I modsætning til vestlige RPG’er, som allerede dengang havde en mørkere tone, var disse spil ikke bange for at vælte sig i farverig mangfoldighed og en lettere “barnlig” fantasi.
Som jeg er blevet ældre, indrømmer jeg blankt, at jeg mere tendenserer mod den mørkere fantasy, men et klassisk, farverigt eventyr med helte og monstre kan stadig vække min appetit – hvis det er lavet ordentligt.
Ys-serien er netop denne følelse kondenseret ned i spilform.
Hele serien handler i bund og grund om den rødhårede helt Adol Christins eventyr. I modsætning til andre J-RPG’er, hvor det ofte handler om, at en gruppe af helte skal redde verden, er Adols motivation altid at komme ud og opleve eventyr. Derfor begynder langt de fleste af spillene i serien også med, at Adol er ombord på et skib.
Alle spillene er en del af en lang fortælling, men de er ikke udkommet i kronologisk rækkefølge. Hvert spil er dog et selvstændigt eventyr med sin egen begyndelse og slutning, så man kan sagtens starte med en hvilken som helst titel uden at føle sig tabt.

Bundet til en brutal og blodig badass ved navn Balta!
Historien begynder med, at det skib, Adol og hans rejsefælle og ven Dogi befinder sig på, bliver angrebet af en slags vikinger på togt. Lederen af togtet henretter koldblodigt skibets kaptajn, og så er vi ligesom i gang. Det er en noget mere blodig og mørk begyndelse på et Ys-spil end de fleste andre titler i serien – bortset fra Ys IX, som også havde en mere dyster tone. Netop Ys IX havde jeg svært ved for alvor at blive glad for, fordi det lå så langt fra det, Ys ellers står for. Der findes masser af rollespil med brutale og mørke historier, men den klassiske eventyrlyst er blevet mere sjælden i dag.
Heldigvis skulle det vise sig ikke at være tilfældet med Ys X: Nordics.
Efter overfaldet når man frem til den by, der oprindeligt var målet, og her opdager man, at der eksisterer en aftale mellem vikingerne og byen. Eller rettere sagt: Byens borgmester har “solgt” byen til vikingerne mod, at de beskytter den og kun stjæler – ikke myrder – beboerne. Hvad kaptajnen præcist havde gjort for at bryde aftalen, bliver dog kun vag forklaret.
Kaptajnens banemand viser sig at være vikingernes jarls datter, Karja Balta. Og uden at ville spoile for meget bliver Karja og Adol pludselig bundet til hinanden gennem et magisk bånd, der tvinger dem til at holde sig tæt på hinanden.
Senere bliver byen angrebet af monstre ved navn Griegr, som kidnapper alle indbyggerne – undtagen borgmesterens søn, der undslipper sammen med Karja og Adol. Nu må Karja og Adol rejse ud for at finde årsagen til monstrenes angreb, stoppe dem og forhåbentlig redde indbyggerne, samtidig med at de forsøger at bryde den forbandelse, der binder dem sammen.
Det faktum, at Adol og Karja – som ikke kunne være mere forskellige – bliver tvunget til at samarbejde, skaber en spændende dynamik, og begge karakterer udvikler sig gennem historien.
Deres rejse for at redde indbyggerne bringer os tilbage til det klassiske eventyr, som Ys-serien er så kendt for, men denne gang blandet med mere seriøse og tunge undertoner. Det løfter historien uden at få den til at føles som en helt anden genre.
Jeg endte med virkelig at nyde fortællingen i Ys X: Nordics, og den har stille og roligt listet sig op som en af mine favoritter i serien.

Partnerskabet er den røde tråd
Det er ikke kun i historien, at Adol og Karjas binding er det bærende tema – det afspejles også i spillets gameplay.
I tidligere titler har man typisk enten kunnet styre Adol alene eller haft en hel række karakterer i sin gruppe, som man frit kunne skifte mellem under kamp og udforskning. I Ys X: Nordics kan man derimod kun styre enten Adol eller Karja.
Begge angriber med nærkampsvåben og har adgang til specielle evner baseret på mana – og netop mana er årsagen til, at de er bundet sammen. Endnu en fin rød tråd mellem historie og gameplay.
Ud over deres individuelle angreb kan de også udføre fælles angreb og evner, og det er her, kampsystemet for alvor kommer til sin ret.
Almindelige monstre er relativt lette at besejre, men bosserne kræver, at man bruger de to figurer og deres fælles evner korrekt – i hvert fald på de højere sværhedsgrader.
Hvis man blot ønsker at opleve eventyret uden en større udfordring, kan man sænke sværhedsgraden til easy, hvor man stort set aldrig bliver presset. Der er et rigtig fint spænd mellem de forskellige sværhedsgrader, så man kan finde et niveau, der passer til ens præferencer.
Selvom bosskampene og kampsystemet generelt er veludført, føles Adol og Karjas kampstil ret ensartet, og jeg savnede derfor lidt mere variation. Dog kan spillet gennemføres på omkring 25 timer, så det nåede aldrig at blive et større problem for mig – men det er nok ikke et spil, jeg kommer til at spille igennem igen.
En ting der var rigtig veludført var såkaldte “mana actions”. Her skal man bruge mana til at klare forskellige forhindringer, dette kan være alt fra at stå glide på en line til at svinge sig mellem punkter ved hjælp af mana. Det var sjovt at bruge disse evner til at udforske og løse gåder, og igen blev tematikken om Adol og Karjas samarbejde, genspejlet i gameplay.

Skibskampe blev hurtigt en dødsejler
Ud over kamp og udforskning til fods får man også sit eget skib, som bruges til at rejse mellem forskellige landsdele og øer. Undervejs kan man finde skatte og støde på fjendtlige monstre eller endda andre skibe.
Skibskampene fungerer ved, at man har almindelige angreb samt specialangreb, der skal lades op mellem brug. Kampene er dog så simple i deres opbygning, at jeg hurtigt gik død i dem, og da de ikke har nogen afgørende betydning for spillets gennemførelse, endte jeg med at forsøge at undgå møder med fjendtlige skibe.
Den manglende variation i kampsystemet på land blev desværre ikke opvejet af kampene til søs. Samtidig var udforskning til vands ikke noget, jeg så frem til, da skibet sejler ufatteligt langsomt og kun har mulighed for korte hastighedsforøgelser, der efterfølgende skal genoplades – akkurat som skibets specialangreb.

Studiets størrelse kan ses på billedsiden
Falcom, udviklerne bag Ys-serien, er et relativt lille studie med begrænsede ressourcer, og det kan ses på grafikken. Visuelt er spillet ikke videre imponerende, men i modsætning til Ys IX, der var domineret af en grå og kedelig by, har man denne gang skruet op for farvepaletten, hvilket i høj grad bidrager til eventyrfølelsen.
Jeg nød at besøge forskellige øer og byer, og selvom omgivelserne grafisk var noget daterede, var karaktermodellerne detaljerede nok til, at det ikke ødelagde min oplevelse.
Til gengæld er lydsiden fremragende. Der er en overraskende stor mængde stemmeskuespil – også uden for de mest centrale mellemsekvenser. At man ofte hører figurerne tale, gør det lettere at forestille sig deres stemmer i de sekvenser, hvor der ikke er stemmeskuespil.
Soundtracket er også en sand fornøjelse, med varierede temaer, der fint understøtter både stemningen og omgivelserne.

Konklusion
Ys X: Nordics har samlet set været et fornøjeligt gensyn med Ys-serien for mig, og jeg kan varmt anbefale det til både nye spillere og dem, der savner et klassisk eventyr. Spillet når dog aldrig op på niveau med for eksempel Ys VIII, men det føles som om, Falcom har fundet den rette retning for serien fremover.
Kampsystemet, især til vands, blev en smule ensformigt, og jeg savnede muligheden for at spille flere karakterer med større variation. Sammenholdt med en til tider forældet billedside blev det en lidt ujævn oplevelse.
En spændende historie og en fabelagtig lydside trækker dog klart op, og jeg ser frem til flere eventyr med Adol i fremtiden.
Udvikler/Udgiver: Falcom / NIS
Genre: Japansk rollespil
Platform: Playstation 4 & 5, Nintendo Switch, Xbox One og Series X & S, PC


Anders Isaksen – Skribent & Anmelder
Selvom de grå hår for længst har vundet kampen, så er Anders’ begejstring for spil akkurat lige så stor, som da han var barn. Især japanske rollespil og obskure indie-titler kan gøre ham helt varm indeni.
- Er Starfield på vej til PlayStation?
- Counter Strike Legacy annonceret!
- Dollhouse: Behind the Broken Mirror-preview – dukker og dystre hemmeligheder
- Holder rygterne? Oblivion Remake kommer i april?
- EA fjerner 6 spil fra Steam
- Arkaden Podcast Anmelder – Split Fiction
- Arkaden til Bodil-fest
- KRITIKERENS KLAGESANG: MÅ VI FÅ LOV TIL AT ANMELDE?
- Blandt de bedste i Danmark – Nicklas har spillet sig på eLandsholdet i EA Sports FC
- Wanderstop-anmeldelse – Terapeutisk, tankevækkende og tilforladeligt
- Rygter: Ny trailer til GTA VI i april
- Røvtur, bankekød og danske spiltitler
- David Cronenberg klar med ny vanvittig trailer!
- Ny Starship Troopers på vej
- Tid til at hoppe i gryden med Atelier Yumia – udkommer d. 21 marts
- Danske Escape the Boardgame har fået en udgivelsesdato
- Star Wars: Hunters lukker og slukker knap et år efter lancering
- Sony eksperimenterer med AI udgave af Aloy!
- Fanatisk tilhænger sender mail til anmeldere af Xenoblade Chronicles X!
- Konami fremviser første trailer til Silent Hill F
- Phantom Brave: Lost Hero-anmeldelse – Taktisk JRPG med sjæl og splid
- Utilfreds Ubisoft-aktionær opfordrer til protest foran hovedkvarter
- Rainbow Six Siege X introducerer Free-to-play
- Endnu et PS5 live service-spil laver en Concord – lukker få uger efter lancering
- Marvel Rivals-læk afslører udgivelsesdato for sæson 2
- Ny episode af Betacritic Podcast – Mickey 17, Fremmed – Det første opgør, Nickel Boys og Severance S2 E7-8
- Ny trailer om Gustave i Clair Obscur: Expedition 33
- Warhammer 40.000: Space Marine 3 annonceret
- Xbox og ASUS udvikler en håndholdt konsol med Xbox-features
- Første trailer til Disneys live-action Lilo & Stitch
- Kilder bekræfter: Oblivion-remake er lige om hjørnet
- Iskold overlevelse kræver varmt fællesskab: Permafrosts nye co-op trailer er her
- Vibrant Venture: Et dansk indie-projekt, der nægter at give op
- 40 år efter: ‘This Is Spinal Tap 2’ lander i biograferne til september
- Ny Episode af Arkaden Podcast – Ikke mere The Last of Us!?
- Arkadens LAN-event rykkes til uge 33
- Historien om solospiludvikleren bag Godstone: en 8-årig djævelsk pagt med kreativ frihed
- BlizzCon vender tilbage i 2026
- Indiana Jones and The Great Circle: PS5 udgivelsesdato leaked?
- Atelier Ryza’s famøse frodige lår var et resultat af økonomisk nedgang i Japan?!
- Lin Tao bliver CFO for Sony Group
- FragPunk-anmeldelse – En FPS-romkugle uden krymmel
- Danske Forgotlings har fået en udgivelsesdato
- Tidligere Xbox chef: Microsoft ville droppe Xbox, hvis de kunne
- The Witcher 4 lover et nyt og agilt gameplay!
- Fyringsrunde hos PlayStation studie!
- Split Fiction slår rekord!
- To Filmfreaks på Eventyr – Februar, 2025
- Killing Floor 3 udskydes til senere i 2025
- Death Stranding 2 kommer til sommer!
- Drømmer du om en karriere i spilbranchen? Så er det nu, du skal søge!
- Den næste Xbox bliver mere PC end konsol
- God of War remake annoncering falder fra hinanden
- Arkaden Podcast Anmelder – Monster Hunter Wilds
- Ny Trailer Til The Last Of Us Sæson 2 Er Landet!
- Kingdom Come: Deliverance 2 har gjort Luke Dale til en streamingstjerne
- Arkaden interviewer ‘Far til fire’s Mie: “Jeg blev bestemt ikke rig på rollen”
- Split Fiction-anmeldelse – Et kooperativt mesterværk
- Over 80 timers indhold og skarpt gameplay afsløret til Shadows
- Hvad så nu, Bond?
- Dino Patti: Jeg vil aldrig slette min egen historie – !Opdateret!
- Efter årelang kamp mod Proshop: Nicklas får pengene tilbage
- Xbox opdatering kan nulstille din konsol
- PowerWash Simulator sender højtryksrenseren efter Wallace & Gromit
- Void Crew: Det har aldrig været billigere at tage på rumrejse med vennerne
- PlayStation annoncerer nyt Beta program for brugere
- GTA V slår vild Steam-rekord
- Marvel 1943: Rise of Hydra-skuespiller afslører udgivelsesvindue
- Tony Hawk’s Pro Skater 3+4 Remaster annonceret med en udgivelsesdato
- Games Denmark klipper snoren til HUB42 – den danske spilbranches nye hjem
- FragPunk udskyder i sidste øjeblik – spillerne får kompensation
- PS3 får en ny systemopdatering
- Druckmann: Måske kommer der aldrig et The Last of Us Part 3
- Ballistic Moon lukker – Until Dawn Remake blev deres første og sidste spil
- Presence-anmeldelse – En spøgelsesfortælling i jeg-form
- Fremmed – Det første opgør-anmeldelse – Fyldt med potentiale men manglede indfrielsen
- Mickey 17-anmeldelse – Bong Joon-ho bringer sci-fi-satiren til nye intergalaktiske højder
- SEGA dropper småspil – satser alt på Persona, Like a Dragon og Sonic
- Ny Episode af Arkaden Podcast – Dansk dinosaurspil på vej!
- Neon Blood-anmeldelse – Begravet i Neonlysets skygger
- Xenoblade Chronicles X: Definitive Edition får nyt indhold – her er detaljerne
- Steam Next Fest Februar 2025: De bedste demoer
- Shadowveil: Legend of the five Rings-anmeldelse – Legendarisk IP i nye klæder
- Monster Hunter Wilds sætter vild rekord!
- The Stone of Madness-anmeldelse – En fængende, men frustrerende og kludret oplevelse
- Din ultimative streaming guide for marts 2025
- Millioninvestering til nordiske spil – men hvor står Danmark?
- Razer Viper V3 Pro Faker Edition-anmeldelse – Kærlighed ved første klik
- Francis Ford Coppola takker for Razzie Award
- Pigen med hjertet blev årets Oscar-sluger
- Ubisoft går i dybden med progressions-systemet i Assassin’s Creed: Shadows
- Første trailer til Shrek 5 lander – folk er splittede over deres nye look
- Rockstar udvider: Opkøber gammel kending
- Clair Obscur: Expedition 33-preview – Et lovende og mystisk eventyr
- Gex – Det popkulturelle firben vender snart tilbage
- Spillertallet styrtdykker – er Call of Duty på vej mod en krise?
- Steam i ny vanvittig rekord
- Nintendo ignorerer klage over stjålet spil
- Flow vinder Oscar – en film så smuk, at selv Hollywood ikke kunne ignorere den
- Nyt Pokémon-spil afsløret til Switch og mobil
Mest læste
KRITIKERENS KLAGESANG: MÅ VI FÅ LOV TIL AT ANMELDE?
Counter Strike Legacy annonceret!
Arkaden til Bodil-fest
EA fjerner 6 spil fra Steam
Er Starfield på vej til PlayStation?
Holder rygterne? Oblivion Remake kommer i april?
Rygter: Ny trailer til GTA VI i april
Blandt de bedste i Danmark – Nicklas har spillet sig på eLandsholdet i EA Sports FC
Røvtur, bankekød og danske spiltitler
Dollhouse: Behind the Broken Mirror-preview – dukker og dystre hemmeligheder

