Nyheder

Analytiker: Xbox er døende

Af Mark Elsberg
26 marts, 2024

Xbox-hardware er i overhængende fare for at forsvinde helt ud af markedet, mener industrianalytiker Christopher Dring.

Xbox er døende…”

Så klar er meldingen fra den anerkendte spilindustri-analytiker Christopher Dring i en ny podcast-episode af GI Microcast.

Christoffer Dring er netop hjemvendt fra den store Game Developer’s Conference i San Francisco, hvor han fik op til flere snakke med diverse prominente spiludviklere og -udgivere.

Og baseret på disse snakke, mener Dring altså, at det ser mere end almindeligt sort ud for Xbox, i hvert fald som fremtidig hardware-producent.

Jeg har hørt fra et prominent selskab i branchen, at Xbox-salget flatliner (er døende, red.) i Europa. Sidste år så vi et hardware-salg i kontinuerlig tilbagegang, en trend der kun er accelereret yderligere i år,” lyder det fra Dring.

Et andet selskab bag en af sidste års største spiludgivelser fortalte mig, at de egentlig ikke helt forstår, hvorfor de bliver ved med at understøtte platformen (Xbox, red.). ‘For at være ærlige er vores marked kun PC og PlayStation 5’, sagde de.

Derudover ser Dring Microsofts seneste manøvre med at bringe fire højprofilerede Xbox-spil til konkurrerende platforme, herunder den direkte konkurrent PlayStation 5, som endnu et søm i kisten for Xbox som hardware-producent:

Som jeg forstår, er det kun et spørgsmål om tid, før hovedandelen af Xbox-spil udkommer på PlayStation også. Jeg tror, Xbox er i store problemer som fremtidig hardware-producent,” slutter Dring.

Ifølge et leak fra Microsofts retssag mod den amerikanske konkurrencestyrelse tilbage i efteråret, planlagde de en ny version af Xbox Series X, men senere rygter har sået tvivl om dette. Muligvis skipper de helt en forbedret udgave, det til trods for at Sony forventeligt sender en opdateret PlayStation 5 Pro på gaden senere i år. Foto: Microsoft

Et Xbox-salg i historisk dårlig form

Arkaden.dk har intensivt dækket Xbox’ tiltagende krise over det sidste halve års tid.

Allerede tilbage i efteråret skrev vi om det omtalte Xbox-salg, der synes at være i frit fald på tværs af hele Europa.

Men over hele verden går Xbox-salget historisk dårligt over for konkurrenten PlayStation. For hver to PS5’er, der sælges, bliver der tilsvarende kun langet én Xbox Series-maskine over disken.

Og kigger man for en stund kun i Xbox’ egen baghave, så trender salget af Xbox Series-konsoller bag begge sine forgængere; både højdespringeren Xbox 360, der præsterede samlet 86 mio. maskiner i løbet af dens levetid, men også den omblæste Xbox One, der trods al virakken alligevel formåede at sælge samlet 57 mio. maskiner.

På nuværende tidspunkt, halvvejs inde i Series-konsollernes levetid, er der estimeret solgt kun 27 mio. maskiner med en nedadgående salgstrend klæbende til sig.

Microsoft Gaming-direktør Phil Spencer var da også ret ligefrem omkring Xbox’ vedvarende udfordringer under den såkaldte ‘business update’, de måtte haste på gaden i sidste måned for at adressere dengang rygterne om de fire Xbox-spil på vej til konkurrerende platforme, selvom han i højere grad fik det til at lyde som et problem for konsolbranchen generelt end for Xbox specifikt.

Det til trods var der ingen svinger i valsen, for nuværende i hvert fald, at Microsoft fortsat tror på Xbox-hardware og har op til flere nye modeller på vej.

Men om det er en snedig exit-strategi som konsolproducent, må tiden vise, men meldingen fra Christoffer Dring hjælper i hvert fald ikke Microsofts narrativ, at Xbox-hardware er en sund forretning med en spirende fremtid.

Du kan høre Dring udpensle alle detaljerne i GI Microcast nedenfor:

Mark Elsberg – Skribent

Når ikke Mark lapper gamle mainframe-systemer hos et dansk forsikrings-konglomerat, bliver tiden brugt på at forstå, hvorfor computerspil er så pisse fede. Eurogamer-alumne, der fortærer alt fra AAA over indies til shovelware fra nederste hylde. Især sidstnævnte. Nogen skal jo spillet det lort.
© Copyright - arkaden.dk