Ad Banner

Feature

Alle Spider-Man filmene svinger tilbage i de danske biografer denne sommer – bliv klar her!

Foto: Sony

Af Natasha Jensen
21 juni, 2024

Alle ti Spider-Man-film fra Sam Raimi's Spider-Man fra 2002 til det visuelle vidunder Spider-Man: Across the Spider-Verse fra sidste år, svinger tilbage ind i de danske biografer hen over sommeren, og i den forbindelse har Natasha og Henrik blandt andet rangeret de ti Spider-Man-film fra den bedste til den dårligste.

Spider-Man er en af verdens mest ikoniske superhelte, elsket af både børn og voksne over hele kloden. Skabt af Stan Lee og Steve Ditko, debuterede han i Amazing Fantasy #15 i 1962 og har siden da svinget sig ind i hjerterne på utallige fans. Med sin genkendelige røde og blå tætsiddende dragt, sit net-svingende udstyr og ikke mindst sin menneskelige sårbarhed, er Spider-Man blevet symbolet på, at selv de mest almindelige mennesker kan gøre en ekstraordinær forskel.

Andrew Garfild, Tom Holland, Shameik Moore (stemmeskuespiller) og Tobey Maguire som Spider-Man. Foto. IMDB

Spider-Man’s rejse fra tegneserier til det store lærred har været intet mindre end spectacular, amazing og superior. De første filmatiseringer startede med Sam Raimis trilogi i 2002, hvor Tobey Maguire tog rollen som den elskede vægkryber. Siden da har vi set Andrew Garfield og Tom Holland påtage sig spandexen i deres respektive filmserier, hver med deres unikke tilgang til karakteren og hans univers.

Hvorfor er Spider-Man så universelt elsket?

Hver film har ikke kun givet os actionfyldte øjeblikke og fantastiske special effects, men også dybdegående karakterstudier, der udforsker de komplekse relationer og personlige udfordringer, som Peter Parker står overfor. Fra kampen mod ikoniske skurke som Green Goblin og Doctor Octopus til de mere personlige kampe med ansvar, har Spider-Man filmene altid formået at ramme en følelsesmæssig nerve hos publikum.

Relaterbar

Peter Parker aka Spider-Man, er en af de mest relaterbare superhelte. Han er en almindelig teenager, der kæmper med dagligdags problemer som skole, arbejde og kærlighed, samtidig med at han forsøger at balancere sit liv som superhelt. Hans kampe og fejltrin gør ham menneskelig og tilgængelig for læserne og seerne.

Onkel Ben fra Spider-Man (2002). Foto. Sony

“With great power comes great responsibility

Onkel Ben

Dette ikoniske citat fra Spider-Man universet indkapsler essensen af hans karakter. Peter Parker bliver tvunget til at tage ansvar for sine handlinger og bruge sine evner til det gode, hvilket giver en dybere moralsk dimension til hans historie. Dette tema resonerer dybt hos mange, da det afspejler en universel sandhed om ansvar og integritet.

Et storslået skurkegalleri

Spider-Man universet er fyldt med nogle af de mest ikoniske og komplekse skurke i tegneseriehistorien, såsom Green Goblin, Doctor Octopus og Venom. Disse skurke er ikke kun formidable modstandere, men de har også ofte personlige forbindelser til Peter Parker, hvilket tilføjer et lag af drama og spænding til historierne.

Moralsk Kompas

Spider-Man er kendt for sin stærke moral og vilje til at gøre det rigtige, selv når det er svært. Denne ubøjelige dedikation til retfærdighed og hans uselviske natur gør ham til en sand helt, som mange beundrer og ser op til.

Læs disse comicbooks!

Henrik vil her komme med lidt anbefalinger!
Som en stor comicbook-nørd, har jeg læst en del comics, og jeg har især dyrket Spider-Man universet, så jeg synes dette er en oplagt mulighed for at anbefale et par serier som jeg synes du bør tjekke ud hvis du er fan af Spidey. En mindre disclaimer er, at jeg er en person der går meget op i illustrationerne og den visuelle stil, hvilket betyder, at jeg har svært ved at læse comics der er af ældre dato, og det bære mine anbefalinger også præg af. Samtidig har jeg udelukket serier hvor Spider-Man ikke er hovedkarakteren, ellers havde min liste næsten kun bestået af symbiots som Carnage, Venom eller den mægtigste af dem alle, Knull.

Back In Black (2007) – Historien finder sted efter begivenhederne i Civil War, hvor Peter Parker har afsløret sin hemmelige identitet som Spider-Man for verden. Som en konsekvens af dette bliver hans familie et mål for hans fjender. Efter at have nægtet at underskrive loven om registrering af superhelte og vender sig imod Iron Man.

The Gauntlet (2009) – er betydningsfuld, fordi den ikke kun bringer klassiske skurke tilbage i rampelyset, men også fordi den dykker dybt ned i Peter Parkers psyke og hans kamp for at balancere sit liv som superhelt med sine personlige forpligtelser.

Spider-Verse (2014) – er en vigtig historie, da den ikke kun samler mange forskellige versioner af Spider-Man, men også udvider Marvels multivers med nye og spændende karakterer. Den introducerer nye favoritter som Spider-Gwen og cementerer Miles Morales’ plads i Spider-Man-mytologien.

Foto. Marvel Comics

Spider-Man 2099 (2015) – udvider Marvel-universet ved at bringe en karakter fra fremtiden ind i nutidens tidslinje. Serien udforsker temaer som ansvar, etik, og konsekvenserne af tidsrejser. Miguel O’Hara som Spider-Man tilbyder et unikt perspektiv, der adskiller sig fra Peter Parkers, hvilket giver en frisk og anderledes Spider-Man historie.

Life Story (2019) – følger Peter Parker fra hans teenageår i 1960’erne og gennem hvert efterfølgende årti, mens han ældes i realtid. Serien udforsker, hvordan hans liv og heltegerninger påvirkes af de forskellige epoker og de personlige og samfundsmæssige ændringer, der sker gennem tiden.

Bonus – I forbindelse med at Deadpool & Wolverine er lige på trapperne, vil jeg lige kaste de sidste to anbefalinger ud af ærmet: Astonishing Spider-Man And Wolverine (2010) og Spider-Man / Deadpool (2016)

Yep, den er god nok – Spidey og Deadpool team-up! Foto. Marvel Comics

Videre til filmnørdernes meninger!

Nu er det tid til at høre de to filmnørders meninger om Spider-Man-filmene. Hvis du bare ikke kan vente med at læse vores top 10 liste, så hop helt ned i bunden af artiklen. Ellers kan du også prøve og læse hvad vi har på hjertet, og der se om du kan gætte dig til hvilke der er i toppen og hvilke der er i bunden? En ting er sikkert – Henrik og Natasha er LANGT fra enige i denne artikel.

Andrew Garfield som Spider-Man. Foto: Sony

Natashas mest kontroversielle holdning til dags dato?!

Jeg er slet ikke i tvivl om, at min liste vil få mange til at tabe deres kæber på gulvet. Henrik beskriver fint listen som ‘et trafik uheld, hvor man næsten ikke kan kigge væk.’ Ak ja, der er nok ikke mange der vil sætte The Amazing Spider-Man film så højt oppe på listen, som jeg har gjort. Men her kan jeg så komme med endnu en kontroversiel holdning, som er at jeg syntes, at Andrew Garfield er den bedste Spider-Man. Så, jeg sagde det højt!

Der er til gengæld mange, som nok vil være enig i, at Spider-Man: No Way Home er en af de bedste film Spider-Man film. Det er en af de film, som har fået mig til at flippe mest ud i biografen med alle de vilde oplevelser, som film byder os på. Spider-Man 3 ligger højt på min liste, fordi jeg syntes, at Venom er en super spændende skurk, og så er jeg helt vild med den mørke og sassy Peter Parker, som vi får lov til at se i filmen, mens han render rundt med Venom på sig.

Is The Amazing Spider-Man so ‘amazing’?

De famøse Spider-Man film med Andrew Garfield fik en del kritik i sin tid, og folk var ikke så begejstret over dem. Så er der de få personer som Natasha, som dengang og den dag i dag stadig er vild med dem. Jeg syntes altså, at Gwen er en super fed karakter i filmene, og Emily Stone (førhen kaldt Emma Stone) var perfekt i rollen. Derudover var det skønt at få lidt luft fra MJ, som var den mest irriterende karakter i Spider-Man 2 og Spider-Man 3. Garfield syntes jeg også er den Spider-Man, som passer bedst til den fysiske form af karakteren, og hans måde at svinge sig rundt i New York som vores alle sammen venlige nabo Spider-Man er mere spot on end de andre to (selvom de også gør det super godt).

The Amazing Spider-Man. Foto. Sony

Jeg vil godt indrømme, at der er måske lige lidt for meget romantik i The Amazing Spider-Man, men jeg syntes Garfield og Stone har en sindsyg fed kemi, og jeg elsker at de tog Gwens død med i filmene. Spider-Mans kærlighed for Gwen i de film var definitionen af “relationship goals”. Jeg havde elsket at se en The Amazing Spider-Man 3 med Garfield, og hvordan han taklede livet efter Gwens død. Nu er der dog gået så mange år, og det kommer nok ikke til at ske trods alle rygterne på nettet. Men rygter er der altid mange af, som aldrig bliver til mere end det.

En anden ting som jeg også godt vil indrømme er, at Tom Holland passer bedre i forhold til alderen af Spider-Man, og Garfield var måske lidt til den ældre side. Det standser ham dog ikke fra at være min favorit Spider-Man, og jeg føler, at vi alle godt kan blive enige om, at i No Way Home er det Garfield, som stjæler opmærksomheden til trods for han ikke er hovedpersonen i filmen. Hans Spider-Man har altså en stor håndfuld mere følsomhed og varme over sig modsat de andre to, og det var nok også det, som gjorde at alle kom til tasterne, og skrev at Garfield fortjente en tredje film. Garfield går altså bare lige et niveau højere end de andre, og derfor foretrækker jeg, at se hans film frem for mange af de andre.

Den sidste lille kontroversielle holdning fra Natasha

Spider-Man: Across the Spider-Verse. Foto. Sony

Hvad mere kan jeg sige nu? Spider-Man: Into the Spider-Verse og Spider-Man: Across the Spider-Verse fangede mig virkelig ikke første gang jeg så dem, og jeg fandt dem ærligt talt lidt langtrukken. Jeg syntes Spider-Man: Across the Spider-Verse er den bedste af de to, men jeg ser hellere The Amazing Spider-Man end disse film. Dog ligger Spider-Man: Into the Spider-Verse næsten i bunden af min liste, og jeg havde meget svært ved at placer mine nummer 8, 9 og 10, fordi de alle tre faktisk ikke helt fanger mig. Så i bund og grund ligger de alle på sidste pladsen for mig, men der er nok større chance for at jeg ville se Spider-Man: Into the Spider-Verse end de første to Tom Holland Spider film. De er altså noget kedelige syntes jeg, og skurkene i de film er endnu mere kedelige. I det mindste er der noget visuelt smukt at se på, når man ser Spider-Man: Into the Spider-Verse.

Your friendly neighborhood Henrik the Spider-Man

I modsætning til Natashas ret sindsyge holdninger, kan du godt gemme klørene og græskar-granaterne væk nu – jeg har jo generelt ret god smag i film. Min liste bærer i høj grad præg af nostalgi, hvor jeg sætter Maguire op på piedistalen som den mest komplette Peter Parker/Spider-Man. Når det er sagt, kan jeg godt se nogle af min medskribents holdninger til Andrew Garfield. Så dårlig castet han er som Peter Parker, lige så godt castet er han som Spider-Man. Jeg synes oprigtigt han er en fremragende Spider-Man, men det har nok lige så meget at gøre med den comicbook-akkurate Spider-Man-dragt og effekterne når han svinger igennem New Yorks gader – og man kan heller ikke tage hans talent som skuespiller fra ham.

Spider-Man 2. Foto. Sony

Så er der Tom Holland. Jeg vil sige han vokser mere og mere på mig, og i No Way Home fik jeg endelig set den Spider-Man jeg har ventet på siden Captain America: Civil War. Alder og udseendes-mæssigt ligner Holland faktisk en teenager, og knægten er fanme charmerende, men efter tre film og indhop i endnu flere, er det meget begrænset hvor meget hans karakter og Holland som skuespiller har ændret sig – han er sgu bare lidt vanilla.

Spidey’s filmografi

Sam Raimi’s Spider-Man trilogi kom ud på det helt rigtige tidspunkt for mig. Jeg var en 11-årig ung knøs, som var klar til at blive trukket ind i Marvel-universet. De første X-Men-film havde åbnet mine øjne op for Marvels superhelte, men det var med Spider-Man fra 2002 jeg rigtigt blev investeret i superhelte, fordi Peter Parker var trods alt lidt mere relaterbar end mutanter med overdrevne superkræfter, og udødelige eller stinkerige superhelte ovre hos DC. Så for mig er Tobey Maguire bare den rigtige Spider-Man. Som min rangliste bærer præg af, så er Spider-Man (2002) og specielt Spider-Man 2 meget tæt på mit hjerte og har som sagt haft en stor indflydelse på mig som en knægt. Indimellem Sam Raimi’s Spider-Man-film, har jeg selvfølgelig de to animerede film af Phil Lord og Chris Miller; Into The Spider-Verse og Across the Spider-Verse, som er to af de bedste superheltefilm, punktum! De to film oser af charme, humor, leg og fantasi, og så er den gennemførte visuelle stil så sindsyg hypnotiserende. Sidst vil jeg lige nævne No Way Home – den uden tvivl bedste Tom Holland Spider-Man-film. Foruden nostalgien, synes jeg det er en virkelig god film med en spændende og ret emotionel historie – og nok også i min top-10 over bedste MCU film.

Foto. Screenrant

Alligevel ser jeg personligt selv frem til at se Spider-Man 3 igen, for det er virkelig mange år siden jeg sidst har set den. Det samme er gældende for The Amazing Spider-Man 1 og 2 af præcis de samme årsager. Jeg tror faktisk jeg kun har set The Amazing Spider-Man 2 én, måske to gange. Across the Spider-Verse fik jeg kun set én gang sidste år, så den er jeg også meget spændt på at se igen. No Way Home fik jeg vidst set 3 gange i biografen, så den skal nok også blive et godt gensyn – især med den kvalitet af MCU-content vi er blevet fodret med de sidste par år.

Fun Facts omkring (nogle af) filmene!

Spider-Man

Sam Raimis første Spider-Man-film var under udvikling i hele 17 år, og i 90’erne var selveste James Cameron meget tæt på at instruerer en Spider-Man-film ud fra et manuskript han selv havde skrevet. Her var det meningen at Doctor Octopus skulle være skurken. Grunden til at projektet aldrig blev til noget, var fordi produktionsselskabet gik konkurs inden han kom i gang med optagelserne.

Spider-Man 2

I efterfølgeren til Spider-Man, skulle Green Goblin og Doc Ock slå sig sammen for at besejre Spider-Man, men fordi filmens allerede havde et bredt spindelvæv af subplots, blev det droppet. Jake Gyllenhaal så længe ud til at skulle erstatte Maguire i filmen, fordi Maguire havde mange rygproblemer under optagelserne. Men han tog onkel Bens udødelige citat (with great power comes great responsibility), meget bogstaveligt, og fulgte filmen til dørs – og endda lavede mange af hans egne stunts!

Spider-Man 3

At Spider-Man 3 eksisterer er nærmest et meme i sig selv, men man kan ikke underminere filmens succes. Spider-Man 3 tjente 889 mio. dollars, hvilket er den tredje bedst tjente Spider-Man film overhovedet, kun overgået af Far From Home og No Way Home. Til historien, skal det også siges at filmen på daværende tidspunkt, var en af de dyreste filmproduktioner med et budget på omkring 350 mio. dollars.

Spider Man 3. Foto. Sony
The Amazing Spider-Man

Før The Amazing Spider-Man blev til, havde Spider-Man 4 med Maguire og Kirsten Dunst været længe under præproduktion. Sam Raimi havde sammen med de to skuespillere og Sony planlagt en hel ny trilogi. Men på grund af kreative uenigheder mellem alle parter, blev projektet lagt ned i ruiner. Fra ruinerne blev The Amazing Spider-Man skabt.

The Amazing Spider-Man 2

Apropos ruiner, skal vi sjovt nok til The Amazing Spider-Man 2 – ja Natasha, den metafor har jeg ventet længe på at bruge! Lille Peter Edderkop kravled op ad muren. Så kom kritikere, og skylled Peter væk. The Amazing Spider-Man 2 fik en meget hård medfart fra både kritikere og fans. Der gik heller ikke lang tid efter filmen blev udgivet, til at man lagde film-serien tilbage i ruinerne. Man nåede faktisk aldrig at påbegynde et manuskript til fortsættelsen.

Foto: Sony

Henriks liste:

10. The Amazing Spider-Man 2

9. Spider-Man 3

8. The Amazing Spider-Man

7. Spider-Man: Far From Home

6. Spider-Man: Homecoming

5. Spider-Man

4. Spider-Man: Into the Spider-Verse

3. Spider-Man: No Way Home

2. Spider-Man: Across the Spider-Verse

1. Spider-Man 2

Natashas liste:

10. Spider-Man: Homecoming

9. Spider-Man: Far from Home

8. Spider-Man: Into the Spider-Verse

7. Spider-Man 2 

6. Spider-Man: Across The Spider-Verse 

5. The Amazing Spider-Man

4. The Amazing Spider-Man 2

3. Spider-Man

2. Spider-Man 3

1. Spider-Man: No Way Home

Om skribenten:

Natasha Jensen – Skribent & Anmelder

Når Natasha ikke ser film, så vejleder hun folk i løb og triatlon. Hun er også kendt som ‘Løber Natasha’, fordi der skal løbes lidt for at forbrænde alle popcornene. Hvis du tager et kig på hendes YouTube historik, så vil den bestå af en stor nysgerrighed om, hvordan Hans Zimmer og Ludwig Göransson laver deres musik, og hvordan Christopher Nolan arbejder med IMAX.

Om skribenten:

Henrik Brandt – Skribent & Anmelder

Henrik lever og ånder for fantastiske, eventyrlige og skræmmende oplevelser – både i spil, film og tv-serier. Specielt dyrker han Star Wars, alt inden for superhelte -og gysergenren, og singleplayer-oplevelser på sin Playstation som ekstremsport. I stedet for at gå i kirke, bruger han tiden på at sidde i de hellige biografsales dunkle mørke, og bevidner filmenes fantastiske fortællinger som de er skabt til at blive oplevet.





© Copyright - arkaden.dk