Ad Banner

Film og serier

I hvilken rækkefølge skal du se Abernes Planet-filmene?

Foto: Screenrant

Af Henrik Brandt
9 maj, 2024

You maniacs! You want a Planet of the Apes-marathon? Damn youuuu!

Den klassiske og indflydelsesrige sci-fi-film fra 1968, Planet of the Apes (baseret på den franske forfatter Pierre Boulle’s roman fra 1963), affødte en franchise, der dominerede første halvdel af 70’erne med fire filmopfølgere, tie-in-bøger, en live-action tv-serie, og endda en animeret serie. Den globale konflikt, der sætter mennesket op imod intelligente aber, inspirerede fantasien, mens den også berørte sociale spørgsmål som racisme, dyremishandling og den kolde krig. Alle disse tematikker gør den første Planet of the Apes til en af verdens bedste sci-fi-film nogensinde. Har du ikke set nogle af Planet of the Apes-filmene, og gerne vil have en bedste oplevelse med det her mesterværk, så se den som den første.

Foto: IGN

Det tog tre årtier, før en reboot af franchisen landede, men Tim Burtons 2001 remake af den originale film var ikke nok til at genoplive den sovende franchise. Det var ikke før en prequel, altså en film der handlingsmæssigt foregik før den originale film blev udgivet i 2011 (Rise of the Planet of the Apes), at 20th Century Fox igen fik succes med universet, denne gang med en helt ny trilogi – og en faktisk fjerde i serien, Kingdom of the Planet of the Apes, der har premiere denne uge.

Er det muligt at tage på en fuld kronologisk rejse? Ikke nøjagtigt, men vi kan gøre vores bedste. Denne foruroligende saga, hvor menneskeheden bliver underlagt af en hurtigt udviklende ny abeart, og skal kæmpe med underkastelse og undertrykkelse, er bestemt værd at se, så lad os se hvordan man skal se Planet of the Apes-filmene i kronologisk rækkefølge.

Men hvor mange Abernes Planet-film er der?

Der er i alt ni film, der foregår inden for Planet of the Apes-universet, der starter med den originale fra 1968 og dens fire efterfølgere. Genindspilningen fra 2001 gør det til seks, og derefter udkom de tre prequels, som viser, hvordan verden faldt til aberne i 2011, 2014 og 2017. Den tiende film, Kingdom of the Planet of the Apes, udkommer som sagt denne uge.

Den kronologiske rækkefølge

Der er et lille aber dabei; de tre nyeste film er ikke direkte forbundet med de originale film fra 60 -og 70’erne. De er en fuld reboot af serien, og vil sandsynligvis have en anderledes fremtid end den, astronauten Charlton Heston opdager i filmen fra 1968. Men derfor kan man stadig se dem som det første – det er trods alt tre ret gode og spændende film.

1. Rise of the Planet of the Apes (2011)
Foto: 20th Century Studios

Motion capture-teknologien og digitale karakterer var på voldsomt fremmarch i nullerne, hvilket tillod Planet of the Apes-filmene at bevæge sig ud over praktisk makeup og kostumer til en ny special effects arena, der ville muliggøre mere følelse i præstationen fra de ledende abers side. Gollum selv, Andy Serkis, brugte sine ekstraordinære evner til at spille Caesar, en chimpanse, hvis intelligens øges gennem videnskaben, og bliver hjertet i prequel-historien om begyndelsen, på enden for menneskeheden. Rise of the Planet of the Apes har også James Franco, John Lithgow, Brian Cox og Freida Pinto på rollelisten.

2. Dawn of the Planet of the Apes (2014)
Foto: 20th Century Studios

The Batman‘s Matt Reeves træder ind som instruktør for de næste to film, der starter med den fantastiske Dawn of the Planet of the Apes, som bringer Andy Serkis’ Caesar tilbage, år efter at den (menneske)dødbringene influensa har decimeret jordens befolkningstal, mens de intelligente aber har etableret en koloni nær San Francisco. Jason Clarke, Gary Oldman, Keri Russell og Toby Kebbell medvirker i denne fortælling om de indledende våbenhvile-forhandlinger og forsøgene på fred, der går galt på grund af forræderi på begge sider.

3. War of the Planet of the Apes (2017)
Foto: 20th Century Studios

Nu er der ingen vej tilbage og konflikten mellem aber og mennesker er eskaleret til fuld krig i Matt Reeves’ War for the Planet of the Apes, mens Andy Serkis’ Caesar drager ud for at hævne dem, han har mistet. Woody Harrelson og Steve Zahn slutter sig til franchisen for denne roste afslutning på Planet of the Apes-trilogi, der oprindeligt var tænkt til at sætte os af ved starten til Planet of the Apes, altså bortset fra at den tjente en god sum penge, og derfor, ifølge Hollywoods regler, skulle have en efterfølger.

4. Kingdom of the Planet of the Apes (2024)
Foto: 20th Century Studios

Kingdom of the Planet of the Apes udkommer i biograferne den 8. maj. Selvom den nye film følger begivenhederne i de tre foregående film, finder den faktisk sted flere generationer efter War for the Planet of the Apes. På dette tidspunkt i historien har aberne fuldstændigt overtaget den menneskelige civilisation og deres teknologi er nu en fjern fortid.

5. Planet of the Apes (1968)
Foto: 20th Century Studios

Planet of the Apes, med Charlton Heston i rollen som den fortabte astronaut, George Taylor, der vågner op fra dyb kryo-søvn for at opdage, at han er strandet på en planet befolket af abelignende væsener med menneskelig intelligens, er ikonisk sci-fi – alt imens den indeholder en af de bedste plot-twist i filmhistorien. Et twist præsenteret for os af “gotcha!”-slutningernes konge, Twilight Zone-skaberen Rod Serling, der tilpassede den oprindelige bog og tilføjede sit eget særlige aftryk af chok og ærefrygt.

6. Beneath the Planet of the Apes (1970)
Foto: 20th Century Studios

Charlton Heston vendte kun kort tilbage til denne efterfølger fra 1970, Beneath the Planet of the Apes, som skiftede hovedpersonerne ud og fokuserede på en anden astronaut, Brent (James Franciscus), der ankommer på en mission for at finde den savnede Taylor. Da han opdager en skjult befolkning af telepatiske mennesker, der tilbeder en gammel kernevåben, må Brent overleve dette nye barske rige, samtidig med at han forhindrer alt i at blive ødelagt af dommedagsbomben. En fin, omend vanvittig, efterfølger.

7. Escape From the Planet of the Apes (1971)
Foto: 20th Century Studios

I et intenst tidsrejse-oprør undslipper en trio af aber begivenhederne i den foregående film – Cornelius (Roddy McDowall), Zira (Kim Hunter) og Dr. Milo (Sal Mineo) – Og ankommer til Jorden i 1973, hvor de står over for det værste af menneskehedens forfølgelse. Escape From the Planet of the Apes er mere rørende og karakterdrevet end filmene før den, idet den blander lys med mørke… indtil den bliver super mørk.

8. Conquest of the Planet of the Apes (1972)
Foto: 20th Century Studios

Roddy McDowall vender tilbage til franchisen i Conquest of the Planet of the Apes, selvom han nu spiller Caesar (ja, sådan cirka den Caesar som de nyeste film fokuserede på), den intelligente abesøn af Cornelius og Zira, der er ude for at lede et oprør mod menneskeheden i kølvandet på en pandemi, der har forvandlet samfundet til fascistiske slaveejere. Man kan debattere, om man i filmen er i en alternativ tidslinje her, eller den samme, som George Taylor befandt sig i, da han crashlandede i fremtiden, i Planet of the Apes. Uanset hvad er Conquest stadig fyldt med massedød, da et fuldt abeoprør finder sted, og menneskeheden står på randen af fald.

9. Battle for the Planet of the Apes (1973)
Foto: 20th Century Studios

I den endelige af de originale film, prøver McDowalls Caesar endnu engang at bevare freden mellem mennesker og aber, efter menneskene er blevet besejret, men der opstår oprør, og budskabet bliver mejslet i sten, at magt til sidst korrumperer alle dem, der er ansvarlige, uanset om de er menneskelige eller ej. Markedsført som “Det Endelige Kapitel” blev Battle for the Planet of the Apes ikke godt modtaget af kritikere eller publikum, selvom det afrundede sci-fi-historien, der begyndte fem år tidligere.

Uden for Pædagogisk rækkevidde: Planet of the Apes (2001)
Foto: 20th Century Studios

Tim Burtons reboot af Planet of the Apes kan ærligt talt ses når som helst, da den ikke officielt hører til nogen tidslinje, men jeg vil kraftigt anbefale at se den originale fra 1968, inden du giver dig i kast med genindspilningen. Mark Wahlberg spiller den vildfarne astronaut her, med Tim Roth, Helena Bonham Carter, Michael Clarke Duncan og Paul Giamatti i abe-rollerne. Historien ligner den originale film, men karaktererne er nye, og der er endda et nyt forsøg på den klassiske twistende slutning. Når det er sagt, så hold dig langt fra denne skamplet af et makværk.

Om skribenten:

Henrik Brandt – Skribent & Anmelder

Henrik lever og ånder for fantastiske, eventyrlige og skræmmende oplevelser – både i spil, film og tv-serier. Specielt dyrker han Star Wars, alt inden for superhelte -og gysergenren, og singleplayer-oplevelser på sin Playstation som ekstremsport. I stedet for at gå i kirke, bruger han tiden på at sidde i de hellige biografsales dunkle mørke, og bevidner filmenes fantastiske fortællinger som de er skabt til at blive oplevet.





© Copyright - arkaden.dk