Ad Banner

Anmeldelse

Democracy 4: Console Edition-anmeldelse – Stemmer fint, men savner lidt spræl

Foto: Auroch Digital

Af Simon Nielson
16 juni, 2024

Fortjener Democracy 4 fire år mere på pinden?

Efter sidste uges Europa-Parlamentsvalg, havde jeg stadig ikke fået nok af politiske dilemmaer, vælgergrupper og dramatiske exit polls. Derfor kastede jeg mig straks over Democracy 4: Console Edition, så jeg kunne drage ud på mit eget politiske eventyr – denne gang på konsol.

Demcracy 4 så første gang dagens lys i 2020, hvor den politiske simulator blev udgivet til PC. Den 5. juni i år ramte den populære spiltitel så for første gang konsollerne – nu med en spritny UI.

Eksempel på ny UI. Foto: Auroch Digital.

Nu har jeg aldrig spillet Democracy 4 før på PC, så havde intet at sætte konsolversionen op imod. Jeg synes dog ikke, at jeg havde noget problem med at navigere rundt i hverken spil eller menu, som førstegangsspiller på Nintendo Switch. Tværtimod, så synes jeg virkelig, at Auroch Digital har fået spillet til “at spille.” Jeg har svært ved at se, hvordan de kunne have gjort meget anderledes – og alle værktøjer virker meget intuitive.

Med det sagt, så ville jeg nok alligevel ikke anbefale Democracy 4 til en spiller, der er helt grøn på strategi- og simulatorspil. Jeg, som må siges at have taget sin tørn af spiltimer i både Age of Empires- og Crusader Kings-universerne, skulle lige bruge noget tid på at forstå, hvordan det hele lige hængte sammen: og her snakker jeg ift. valg af af land, valg af ministre, politisk kapital (som fungerer lidt som spillets “valuta”), “security briefings,” regnskaber, skatter, polls, valgkampagner, fokus- og vælgergrupper – you name it. Var ikke bare sådan liiige at hoppe ind i, men når man først har fået forståelsen for, hvad der er hvad – og hvordan noget har konsekvenser for noget andet – begynder spillet faktisk at blive rigtig sjovt. ISÆR, hvis man i forvejen er politisk engageret.

Med det sagt, så var mine playthroughs ikke ligefrem en dans på roser …

Jeg valgte at være tysk forbundspræsident i mit første playthrough og amerikansk præsident i mit andet – følte jeg var et must. Jeg havde dog flere lande at vælge imellem. Faktisk har du mulighed for at blive statsoverhoved i hele 10 lande i Democracy 4: Console Edition. Disse lande er: Tyskland, USA, Storbritannien, Japan, Frankrig, Canada, Australien, Spanien, Italien og Sydkorea. Alle lande har forskellige sværhedsgrader, hvor Storbritannien og Japan er de sværeste og Canada er den letteste (har ingen sværhedsgrad). Jeg synes, at udvalget af lande er rigtig fint og giver mulighed for at komme godt rundt i verdens kroger og kanter. Et lidt større udvalg ville dog altid være fedt, men mon ikke, at det kommer med tiden – har i hvert fald været realiteten på PC.

Eksempel på vælgergruppe. Foto: Auroch Digital.

Udover valg af land, skal man også lave sit eget parti. I samme ombæring er det selvfølgelig vigtigt, at man gør sig nogle overvejelser om, hvad for en slags politik, man vil praktisere. Jeg forsøgte mig med lidt forskelligt. Som forbundpræsident i Tyskland forsøgte jeg især at fremme grøn politik og gøre samfundet sundere at leve i – med højere skatter på ting som alkohol, rygning og biler. I mit USA-playthrough tog jeg en lidt anden approach. Her ville jeg hellere sænke kriminaliteten og gøre regeringen populær hos især kapitalister og religiøse (som er nogle få af de vælgergrupper, man skal forsøge at “vinde over” på sin side). Jeg var ret forbløffet over, hvor meget man egentlig kan have indvirkning på i spillet. Intet er overladt til tilfældighederne – og du kan skabe det paradis af et samfund, som i hvert fald du altid har drømt om. Om dine vælgere så også har drømt om det, må tiden vise.

Som jeg hintede til før, så endte mine playthroughs dog skidt … Ja, faktisk var mine i alt 8 år som statsoverhoved en ren katastrofe. Jeg fik kun 4 år på posten i hvert land. Det frustrede mig selvfølgelig en lille smule, for så dårligt synes jeg heller ikke, at jeg gjorde det, men vælgerne mente noget andet, da valgresultaterne endeligt var tikket ind på prompteren. Det fik mig dog til at tænke: “Hvad har jeg overset?” og “Hvor kunne jeg have gjort tingene anderledes?” – og det er netop dette, som jeg synes, at spillet gør helt eminent. Jeg er nemlig sikker på, at mine termer kunne have været mere succesfulde, hvis jeg havde sat mig en smule mere ind i konsekvenserne af mine valg – og mine vælgergrupper. Netop dette gør også, at jeg helt klart vender tilbage til spillet igen. Og især nu, hvor spillet er blevet tilgængeligt på konsol. Noget af det fedeste er jo at kunne tage sine yndlingsspil med på farten – og til det formål brillerer Democracy 4: Console Edition simpelthen.

Resultatet efter begge mine termer, som statsoverhoved. Foto: Auroch Digital.

MEN! Min påstand er, at politik mange gange også kan blive lidt langhåret. Her kunne jeg måske godt ønske, at Democracy 4: Console Edition havde gjort noget mere for, at den påstand ikke blev bekræftet. Selvom UI’en fungerer til punkt og prikke, så er designet søvndøsende. Du skal i hvert fald ikke forvente nogle store eller flotte “cutscenes”, hvor du f.eks. ser din karakter give et fast håndtryk til et andet statsoverhoved, eller hvor din karakter neglebidende venter på resultaterne af et stort valg. Og sådan nogle små “breathere” havde faktisk været superfede – også selv, hvis det bare havde været enkelte stillbilleder, som de f.eks. udnytter meget i Crusader Kings 3. Jeg manglede i hvert fald et lille afbræk fra det statiske i ny og næ. Et afbræk kunne også have været, at man faktisk kunne tale med ministre og oppositionspartier, og generelt have lidt flere interaktioner med andre karakterer i spillet, men nu slynger jeg bare idéer ud. Ville dog have været et stort plus.

Konklusion

Alt i alt, så gør Democracy 4: Console Edition, hvad det skal. Det giver dig chancen for at udleve dine største politiske drømme og indføre den politik, du synes ville være den rette i et af de 10 udvalgte lande. Og udover at give dig denne chance, så gør den det også med stor forståelse for sine mest inkarnerede fans – og hvordan de har lyst til at spille spillet. Konsol-UI’en fungerer nemlig bare og alt virker yderst intuitivt. Hvis du dog ikke har prøvet et strategi- eller simulatorspil før, så findes der måske bedre “startspil” på markedet, hvor du så kan vende tilbage til dette på et senere tidspunkt. Og hvis du er ude efter en stor visuel oplevelse, så er det måske ikke her, at du skal kigge. Men hvis du elsker politik og al dramaet bag, så kan det også være fuldkommen ligemeget. Så er jeg nemlig overbevist, at Democracy 4: Console Edition kan blive en kærkommen tilføjelse til dit spilkatalog.


Udvikler/Udgiver: Auroch Digital

Genre: Strategi- og simulatorspil

Platform: Nintendo Switch (anmeldt på), PS4, Xbox One, PS5 og Xbox Series X/S


Simon Nielson – Skribent & Anmelder


Simon arbejder til daglig med marketing, men hans fritid er prydet med gaming i alle former. Han elsker især at spille store RPG’er, som man kan synke tonsvis af timer i. Hvis der dog ikke er tid til den type spil, er et lille indiespil i ny og næ også en vej ind til hans hjerte





© Copyright - arkaden.dk