Ad Banner

Feature

Foreninger i Danmark: Arkaden besøger DXL – LAN XII

Af Morten Vilstrup Pedersen
18 marts, 2024

For cirka syv år siden blev Danish Xbox League grundlagt af et hold ildsjæle. Foreningen eksistere stadig i bedste velgående den dag i dag med Xbox, fællesskab og LAN som store fokuspunkter

Rettelse: Tom indtrådte først som forperson i 2021 og vedtægter m.m. kan ikke tilskrives Tom alene.

De fleste af os har mindst én gang i vores liv været bænket til et bord i en gammel idrætshal, hvor vores eneste mål var at spille fra morgenstund til langt ud på natten. Nogen gik ikke engang i seng! Sidemissionen gik ud på at indtage store mængder sodavand, slik og chips. Det er måske ikke den sundeste måde at bruge en weekend på, men det kan noget specielt. Et LAN kan skabe gode minder og helt nye stærke bekendtskaber.

For at genleve magien har jeg taget plads i en idrætshal på Kirstinebjergskolen i Fredericia. Twistet er, at lokalet ikke indeholder én eneste PC. Dette er et LAN dedikeret til Xbox. Et LAN, der afholdes to gange om året.
Udover den udsøgte fornøjelse det var at se en masse gamle bekendtskaber igen, spille utroligt meget Xbox og deltage i Worms og Mortal Kombat-turnering, så havde jeg også æren af at bruge lidt tid med den altid travle forperson for DXL.

Som indskudt bemærkning kan det nævnes, at weekendens højdepunkt blev i Mortal Kombat-turneringen, hvor jeg måtte se mig slået i en utrolig tæt tredje runde, som affødte store jubel- og nederlagsbrøl (jeg skal nok få min hævn Niels!).

Forpersonen for DXL Tom Binder – Foto af: Danish Xbox League

Foreningen der blev ved med at vokse

Det er lidt en komisk situation at interviewe Tom omkring DXL og spørge ind til, hvordan det hele startede. Vi griner begge og bliver enige om, at jeg egentlig burde vide det bedre end ham, når man tager i betragtning, at jeg faktisk var med til at starte det hele. Jeg må dog indrømme, at dette ikke er sandt. Gennem min snak med Tom og flere af de tilstedeværende deltagere, kan jeg konkludere, at min hukommelse ikke er, hvad den har været. Lidt kan jeg dog huske, selvom det er mange år siden, jeg var en del af denne forening.

DXL startede en som lille idé i det jyske. Selvom Xbox ikke er så stort i Danmark, burde det være muligt at kunne samle nogen under Xbox-banneret. Tilbage i 2018 blev det allerførste LAN afholdt i Kolding med kun 17 deltagere. Hen over årerne har det udviklet sig og dette LAN havde 60+ deltagere. Havde alle medlemmer i foreningen meldt sin ankomst, ville man være over 100. Selvom det måske ikke lyder af voldsomt mange, så er DXL en af de få foreninger, som faktisk oplevede vækst under corona, og det kan undertegnede skrive under på, er lidt af en bedrift i forhold til erfaring fra andre foreninger.

Vi graver lidt i hukommelsen sammen og kommer frem til, at Tom deltog første gang i 2018, da der blev afholdt LAN i Rødding. Siden dengang er der sket meget. DXL blev en godkendt, folkeoplysende forening, fik grundlagt en struktur og rigtige vedtægter takket være en gruppe kløgtige drenge fra Viborg med Tom som næstformand.

Fortiden havde desværre været præget af en masse drama på Facebook blandt DXL og flere af de andre store gaming-grupper, men med Tom skulle det være slut. Ens regler for alle og alle aftaler blev annulleret. Som Tom selv siger, så var det aldrig planen, at han skulle være forperson, det skete bare og her står vi 3 år efter, at Tom indtrådte i rollen som forperson. Jeg joker og laver en Dune-reference. Som en messias kom Tom og reddede masserne og førte dem videre til en bedre fremtid.

Mortal Kombat turnering – Foto af: Morten Vilstrup Pedersen

Op- og nedture

Efter seks år på posten er der sket meget, men Tom bliver alligevel lidt tavs, da jeg spørger ind til hans bedste oplevelse med DXL. Det er ikke nemt at udpege et enkelt moment, som står som den bedste oplevelse. Det er rejsen, der er det bedste. Den konstante feedback.

– Det er svært. Når jeg får at vide, at et event har været en succes, at folk vender tilbage eller når deltagere med diagnoser siger, at de føler, de kan være her.

Da jeg spørger til det største nederlag, er der til gengæld ikke et sekunds tøven.

– Den evige diskussion om at finde en hal at være i.

Hver gang der skal afholdes et LAN, skal der findes lokaler at være i. Logistikken skal gå op med både sal at sidde i, men også plads til at man kan sove. Det kan være ekstrem svært at få budgettet til at gå op og samtidig finde noget centralt, da medlemmerne kommer fra hele Danmark. I de senere år har der været en fast aftale med Fredericia Kommune om lokaler. Desværre har der også her været store udfordringer. For når man er en forholdsvis lille forening, må man nogle gange vige pladsen for de større. Tom indrømmer, at det er situationer som disse, der har været tæt på at få ham til at kaste håndklædet i ringen.

En forening for alle

En af grundstenene i DXL er, at der skal være plads til alle. Der skal være plads til dem der har diagnoser og dem der har det svært i livet økonomisk eller personligt. Et ret unikt tiltag til eventet er at når man melder sig til skal man også skrive sig op til at hjælpe i eksempelvis køkkenet, gå brandvagt eller gå ud med skraldet. Tom kigger mig dybt i øjnene og siger at det er jo et fællesprojekt det her. Bestyrelsen leverer allerede et kæmpe arbejde til daglig, det kan derfor ikke være rigtigt at de samtidig skal stå for alt til selve eventet også. Samtidig mener Tom også at det er med til at aktivere folk og styrke fællesskabet yderligere.

– Det er kraftedme et godt socialt program, vi har. Uden at det er det og uden, vi er uddannet til det.

Et godt eksempel på det store spænd i foreningen kommer til udtryk ved generalforsamlingen, som foregår, mens der afholdes LAN. Der er blevet fremsat et forslag om, at det skal være muligt selv at vælge hvilken titel, man bruger, hvis man sidder i bestyrelsen, eksempelvis om man vil fremstå som formand/forperson/forkvinde. Dette delte vandene i foreningen, affødte højlydte protester og optælling af stemmer. Efterfølgende afstemning om hvad medlemskab skulle koste affødte kun bred enighed. Et testamente til både hvor mange holdninger DXL indeholder, men også at de trods alt sætter fællesskabet højere. Arkaden får også en lille en med på vejen under generalforsamlingen, da der bliver råbt “Xbox lukker!”

Da snakken falder på afstemningen, knytter Tom også en kommentar hertil. Hvis man skal kunne rumme folk med ADHD, angst eller andre udfordringer, ville det klinge ekstremt hult, hvis man trak grænsen ved, hvilken titel folk kunne have i bestyrelsen. Foreningen er nødt til at følge med de strømme, der er i vores samfund netop nu.

Det er klart for mig, at det ikke er nemt at styre sådan en størrelse og jeg spørger ind til, hvad Tom selv synes det kræver for at styre en forening som DXL.

– Man skal brænde for det og være en fanboy. Vi gør ikke noget som mennesker, uden at vi får noget ud af det. Alle, der siger andet, lyver. Hvis man ikke kan finde de personlige sejre, så brænder mand ud.

Danish Xbox League LAN XII – Foto af: Morten Vilstrup Pedersen

Fremtiden for DXL

Hvordan skal DXL så se ud i fremtiden? Ønsket om at blive større og inkludere flere er der, men det er lidt af et paradoks.

– Jeg tror ikke, jeg skal være formand, hvis der er over 100 medlemmer. Kan vi stadig levere trygheden? Som det er nu, ved jeg, hvem alle er og vi risikerer at efterskolefølelsen forsvinder.

Det bliver en svær balancegang at opretholde. Tom fremhæver dog de tiltag, der kommer i den nærmeste fremtid, såsom samarbejdet med DGI, hvor DXL kommer til at overtage 120 kvadratmeter af DGI’s stand til Gamebox, ligesom at de også skal være til stede til landsstævnet. Hvordan kan man kan man sikre en forening som DXL, hvor ingen af de medvirkende får løn? Jeg stiller derfor Tom et af de svære spørgsmål: Er det problematisk, at DGI bryster sig med at støtte frivillige foreninger med lokalt fokus, men samtidig har større samarbejder med foreningen, som tydeligvis er mere præget af onlineundervisning og penge?

– Jeg er stor fortaler for, at tingene kan foregå online, men det er desværre blevet et pengebrand-løb. Foreningslivet skal bruges på den danske måde. Jeg så gerne, at det blev gennemtrumfet, at Esport blev på lige fod med andre sportsgrene.

En stor tak til Tom for at tage sig tid til at snakke med mig, en stor tak til hele foreningen for de åbne arme, der stod klar, da jeg kom ind af døren.

Morten Vilstrup Pedersen – Skribent & Anmelder


Morten har en bachelor i Engelsk, og arbejder til daglig med Salg og Service i det mørke Jylland. Hans allerførste rigtige spiloplevelse var Pokemon Blå på tysk i de glade GameBoy dage. Det rangerer også ret højt på listen over yndlingsspil, men nr. 1 må absolut være Neverwinter Nights. Alt, der kan games på skal der games på, og han ejer derfor både PC, Xbox, PlayStation og Switch.





© Copyright - arkaden.dk