Mest læste
Counter Strike Legacy annonceret!
Assassins Creed Shadows-anmeldelse – Ubisoft leverer et mesterværk
Atomfall-anmeldelse – Den britiske vinkel på en atomkatastrofe
Assassin’s Creed Shadows rundede én million spillere på bare ét døgn
Snehvide-anmeldelse – Et dejligt (nyt) gensyn af Disneys vigtigste film
De 31 bedste gyserfilm tilgængelige på streaming lige nu
Xbox lækker ny “Steam”-funktion ved en fejl i blogindlæg
I hvilken rækkefølge skal du se Abernes Planet-filmene?
EU vil beskytte gamere mod vildledende in-game-valutaer
Under Stjernerne På Himlen-anmeldelse – Historien om den ultimative optur og nedtur
Sjældent har jeg været så træt af et spil, for derefter at komme til at elske det
Seneste skud på 4X stammen er Millennia, der er udviklet af det forholdsvist ukendte C Prompt Games fra Colorado. Folkene bag studiet og spillet har dog erfaringer fra store strategispil produktioner, hvilket var med til at skrue mine forventninger til Millennia op.
Ved første øjekast ligner spillet meget genreklassikeren Civilization V, men det står ret hurtigt klart, at selvom spillet i sin grundessens deler meget med Civilization, så adskiller det sig også på en række væsentlige punkter.
Forskelle der helt sikkert vil dele vandene, og som i første omgang betød, at jeg havde et meget anstrengt forhold til Millennia. Et forhold der dog gik i en mere positiv retning, efter at have haft 20-25 timer i selskab med spillet.
Klassiske dyder med et twist
Lad os starte med at slå fast, at spillet er turbaseret, og du starter i forhistorisk tid med begrænsede ressourcer og viden, som du skal udvikle til et stort imperium der, hvis alt går godt, skal ende med at dominere verden.
Som det gør sig gældende i f.eks. Civilization, så har du guld, forsknings- og kulturpoint der fungerer som valuta og er med til at drive din fraktion frem imod storhed, men så er lighederne med Civilization også ved at være sluppet op.
For i Millennia der har du også otte andre ”valatuer” som kan veksles til forskellige fremskridt. Ligheden mellem de i alt elleve ”valutaer” er, at de optjenes igennem bygninger og forbedringer omkring dine byer.

Hastigheden hvor med dine bygninger bliver bygget afhænger af det produktionsniveau du kan få din by til at opnå, men forbedringerne omkring byerne bliver bygget med de såkaldte ”improvement points” der er én af de tidligere nævnte elleve ”valutaer” i spillet.
Fordelen ved det er, at man slipper for at bygge arbejdsenheder som i f.eks. Civilization, men ulempen er at improvementpoints er én blandt elleve forskellige valutaer, som gør spillet hyperkomplekst, og giver det en uhørt stejl indlæringskurve.
F.eks. så kan man bygge mere end 50 forskellige improvements i de sene tidsaldre, og for at øge kompleksiteten yderligere, så ændrer dine improvements sig i takt med du udvikler ny teknologi, og læg så her til, at det på spillets hovedkort kan være, svært rent visuelt, at se forskel på de forskellige improvements.

Når det tages i betragtning af hver af de elleve ”valutaer” i spillet har minimum 5 forskellige “købsmuligheder”, som hver især påvirker mange forskellige faktorer i spillet, så er der som tidligere nævnt tale om et hyperkomplekst spil.
Bare alene at prøve at forklare det er komplekst og bliver roddet.
Og så har vi ikke engang nævnt det komplekse ressourcemanagement system i spillet.
Brugergrænsefladen trænger til kærlighed
Spillets brugergrænseflade gør ikke meget for at afhjælpe kompleksiteten eller gøre spillet mere tilgængeligt.
Når man går ind i en by for at vælge hvad den skal bygge, så kan man ikke se hvilke militærenheder der står i byen, og man kan derfor hurtigt komme i tvivl om, man skal bygge flere militærenheder og i så fald hvilke, så må man gå ud på hovedkortet igen, og tjekke op, og så tilbage i byens menu igen og vælge.
På samme måde så kan man i byernes ressourcemanagement menu heller ikke vælge hvilke improvements man skal bygge, og på hovedkortet, hvor man kan bygge improvements, ja der kan man ikke få et overblik over hvilke ressourcer byen mangler.
Når vi nu er ved grafisk brugergrænseflade, så kommer vi ikke udenom de både irriterende og grimme kampsekvenser, der hviler over spillet som en øjebæ.
Grafikken ligner noget der er 15-20 år gammelt, og det tjener ingen praktisk funktion overhovedet. Du kan ikke ændre på slagets gang, men du skal død og pine sidde og kigge på håbløst forældet grafik, for sekvenserne kan ikke slås fra.

Når det er fjendens tur, og de angriber dine enheder, så skal du jo ikke snydes for kampsekvensen, for når du vil vælge den enhed der har været i kamp under modstanderens tur, så er der et stort rødt ikon over militærenheden, som automatisk aktiverer den totalt ligegyldige kampsekvens.
Det er mig en gåde hvorfor man har valgt at bruge så mange ressourcer på at animere hver eneste militærenhed i spillet, i en grafisk stil, der ligner noget der er løgn.
Kontrafaktisk historie fejler
Et af spillets helt store salgsargumenter er den alternative historieskrivning man kan vælge i spillet. I forskningsmenuen er der mulighed for at vælge at lade din forskning gå i tre forskellige retninger for hver tidsepoke.
Nu skriver jeg godt nok “vælge”, for Millennia er bygget sådan op, at det er den fraktion der først udforsker en given tidsepoke, der definerer det for alle andre fraktioner. Jeg oplevede i mine 30 timer med spillet ikke at komme først til nogen af tidsepokerne, og måtte derfor spille mig igennem pest og andre dårligdomme, som jeg ikke selv havde nogen indflydelse på.
Det er stærkt utilfredsstillende.

Konklusion
Som nævnt i indledningen, så havde jeg det meget anstrengt med Millennia de første 20-25 timer i selskab med spillet. Jeg havde meget svært ved at gennemskue spillet, og følte at jeg havde sat mig på en tiger i fuldt firspring igennem junglen, hvilket jeg forestiller mig er en ubehagelig oplevelse.
Grunden til mit ubehag bør fremgå af ovenstående gennemgang af spillet, men efter at have spillet Millennia igennem første gang, så begyndte der at ske noget. Kampsekvenserne, de påtvungne dårlige tidsepoker og den grafiske brugergrænsefalde er selvfølgelig stadigvæk noget skrammel, men den høje kompleksitet begyndte lige pludselig at kaste en god og dyb spiloplevelse af sig, og jeg er derfor også endt med at holde ret meget af Millennia.
Spillet bør dog komme med en advarsel om, at det ikke er et spil for gamere der for første gang vil prøve kræfter med 4X genren. Det er heller ikke et spil for gameren, der forventer at kunne mestre et spil på kort tid.
Millennia er derimod et spil for gameren, der har god tid til at sætte sig ind i et nyt spil, og gerne vil prøve en alternativ vinkel på Civilization genren, samt ikke mindst har tålmodighed til at se igennem fingrer med de nævnte problemer.
Udvikler/Udgiver: C Prompt Games/Paradox Interactive
Genre: Grand Strategy, 4X Turbaseret Stategispil
Platform: PC


Anders Friis – Skribent & Anmelder
Halvgammel og halvsur gamer med en stor svaghed for PC-, strategi- og RPG-spil. Er af den klare overbevisning der ikke er lavet god musik, film eller serier siden 2004, og der generelt er et overdrevent forbrug af farver og larm i alt for mange af nutidens spil
- EU vil beskytte gamere mod vildledende in-game-valutaer
- Xbox lækker ny “Steam”-funktion ved en fejl i blogindlæg
- Assassin’s Creed Shadows rundede én million spillere på bare ét døgn
- Persona 4 Remake på vej?!
- Atomfall-anmeldelse – Den britiske vinkel på en atomkatastrofe
- Sci-fi shooteren METAL EDEN får gratis demo til april
- HP går all-in på AI – og gaming-gear med vanvittig batteritid
- Split Fiction er på vej til Hollywood
- Bionic Bay-preview – Atmosfærisk platformer med substans
- Ny dramaserie på Disney+ dykker ned i livets sidste eventyr
- SteelSeries vil ændre måden, du tænker musemåtter på
- Ny charmerende trailer til Elio
- Novocaine-anmeldelse – Jack Quaid som klodset helt i en humoristisk action-blanding
- Under Stjernerne På Himlen-anmeldelse – Historien om den ultimative optur og nedtur
- Værsgo: Et fantastisk interview med manden bag Seebach-filmen
- Mickey 17 storflopper
- Rygte: Casting til The Last of Us Part 3 er i gang
- Snehvide-anmeldelse – Et dejligt (nyt) gensyn af Disneys vigtigste film
- Croc: Legend of The Gobbos Remaster vender tilbage til april!
- Ubisoft klar til at sagsøge chikanører når Assassin’s Creed Shadows udkommer
- Kaos i Sonys Spider-Verse: Fiaskoer og forsinkelser hænger Sonys Spider-Man univers i et tyndt edderkoppespind, eller hvad?
- Darren Aronofsky sat i stilling til ny ‘Cujo’-film
- Sennheiser præsenterer HD 550 – Oplev nye lyddetaljer, du ikke troede fandtes
- Mad Max-serien direkte til bilkirkegården?
- Lohan & Curtis vender tilbage i traileren til Freakier Friday
- Assassins Creed Shadows-anmeldelse – Ubisoft leverer et mesterværk
- Arkaden Podcast Anmelder – Assassin’s Creed Shadows
- Razer tager kampen op mod AI-bots: Fair play med ny menneskeverificering
- Aztecs: The Last Sun annonceret!
- Respawn og Bit Reactor afslører nyt Star Wars-spil i april
- I have no Mouth and Must Scream konsol lancering
- Er Starfield på vej til PlayStation?
- Counter Strike Legacy annonceret!
- Dollhouse: Behind the Broken Mirror-preview – dukker og dystre hemmeligheder
- Holder rygterne? Oblivion Remake kommer i april?
- EA fjerner 6 spil fra Steam
- Arkaden Podcast Anmelder – Split Fiction
- Arkaden til Bodil-fest
- KRITIKERENS KLAGESANG: MÅ VI FÅ LOV TIL AT ANMELDE?
- Blandt de bedste i Danmark – Nicklas har spillet sig på eLandsholdet i EA Sports FC
- Wanderstop-anmeldelse – Terapeutisk, tankevækkende og tilforladeligt
- Rygter: Ny trailer til GTA VI i april
- Røvtur, bankekød og danske spiltitler
- David Cronenberg klar med ny vanvittig trailer!
- Ny Starship Troopers på vej
- Tid til at hoppe i gryden med Atelier Yumia – udkommer d. 21 marts
- Danske Escape the Boardgame har fået en udgivelsesdato
- Star Wars: Hunters lukker og slukker knap et år efter lancering
- Sony eksperimenterer med AI udgave af Aloy!
- Fanatisk tilhænger sender mail til anmeldere af Xenoblade Chronicles X!
- Konami fremviser første trailer til Silent Hill F
- Phantom Brave: Lost Hero-anmeldelse – Taktisk JRPG med sjæl og splid
- Utilfreds Ubisoft-aktionær opfordrer til protest foran hovedkvarter
- Rainbow Six Siege X introducerer Free-to-play
- Endnu et PS5 live service-spil laver en Concord – lukker få uger efter lancering
- Marvel Rivals-læk afslører udgivelsesdato for sæson 2
- Ny episode af Betacritic Podcast – Mickey 17, Fremmed – Det første opgør, Nickel Boys og Severance S2 E7-8
- Ny trailer om Gustave i Clair Obscur: Expedition 33
- Warhammer 40.000: Space Marine 3 annonceret
- Xbox og ASUS udvikler en håndholdt konsol med Xbox-features
- Første trailer til Disneys live-action Lilo & Stitch
- Kilder bekræfter: Oblivion-remake er lige om hjørnet
- Iskold overlevelse kræver varmt fællesskab: Permafrosts nye co-op trailer er her
- Vibrant Venture: Et dansk indie-projekt, der nægter at give op
- 40 år efter: ‘This Is Spinal Tap 2’ lander i biograferne til september
- Ny Episode af Arkaden Podcast – Ikke mere The Last of Us!?
- Arkadens LAN-event rykkes til uge 33
- Historien om solospiludvikleren bag Godstone: en 8-årig djævelsk pagt med kreativ frihed
- BlizzCon vender tilbage i 2026
- Indiana Jones and The Great Circle: PS5 udgivelsesdato leaked?
- Atelier Ryza’s famøse frodige lår var et resultat af økonomisk nedgang i Japan?!
- Lin Tao bliver CFO for Sony Group
- FragPunk-anmeldelse – En FPS-romkugle uden krymmel
- Danske Forgotlings har fået en udgivelsesdato
- Tidligere Xbox chef: Microsoft ville droppe Xbox, hvis de kunne
- The Witcher 4 lover et nyt og agilt gameplay!
- Fyringsrunde hos PlayStation studie!
- Split Fiction slår rekord!
- To Filmfreaks på Eventyr – Februar, 2025
- Killing Floor 3 udskydes til senere i 2025
- Death Stranding 2 kommer til sommer!
- Drømmer du om en karriere i spilbranchen? Så er det nu, du skal søge!
- Den næste Xbox bliver mere PC end konsol
- God of War remake annoncering falder fra hinanden
- Arkaden Podcast Anmelder – Monster Hunter Wilds
- Ny Trailer Til The Last Of Us Sæson 2 Er Landet!
- Kingdom Come: Deliverance 2 har gjort Luke Dale til en streamingstjerne
- Arkaden interviewer ‘Far til fire’s Mie: “Jeg blev bestemt ikke rig på rollen”
- Split Fiction-anmeldelse – Et kooperativt mesterværk
- Over 80 timers indhold og skarpt gameplay afsløret til Shadows
- Hvad så nu, Bond?
- Dino Patti: Jeg vil aldrig slette min egen historie – !Opdateret!
- Efter årelang kamp mod Proshop: Nicklas får pengene tilbage
- Xbox opdatering kan nulstille din konsol
- PowerWash Simulator sender højtryksrenseren efter Wallace & Gromit
- Void Crew: Det har aldrig været billigere at tage på rumrejse med vennerne
- PlayStation annoncerer nyt Beta program for brugere
- GTA V slår vild Steam-rekord
- Marvel 1943: Rise of Hydra-skuespiller afslører udgivelsesvindue
- Tony Hawk’s Pro Skater 3+4 Remaster annonceret med en udgivelsesdato
Mest læste
Counter Strike Legacy annonceret!
Assassins Creed Shadows-anmeldelse – Ubisoft leverer et mesterværk
Atomfall-anmeldelse – Den britiske vinkel på en atomkatastrofe
Assassin’s Creed Shadows rundede én million spillere på bare ét døgn
Snehvide-anmeldelse – Et dejligt (nyt) gensyn af Disneys vigtigste film
De 31 bedste gyserfilm tilgængelige på streaming lige nu
Xbox lækker ny “Steam”-funktion ved en fejl i blogindlæg
I hvilken rækkefølge skal du se Abernes Planet-filmene?
EU vil beskytte gamere mod vildledende in-game-valutaer
Under Stjernerne På Himlen-anmeldelse – Historien om den ultimative optur og nedtur

