Feature

Arkaden anbefaler: Vores favorit JRPG’er

Af Lau Mellemgaard Eskildsen
13 november, 2023

JRPG-genren bliver stadig til den dag i dag overset i forhold til sine vestlige søskende, der byder på sine egne store RPG-titler såsom The Witcher, The Elder Scrolls og Dragon Age. Men det er der nogle af os, som ønsker at gøre op med.

JRPG’er, eller japanske rollespil, er en genre, som oprindeligt opstod i Japan, hvilket navnet også antyder, og siden er blevet populær verden over. De typiske kendetegn for JRPG’er er deres fokus på fortællingen, dybt udviklede karakterer, og ofte komplekse verdener. De adskiller sig fra deres vestlige modstykker med deres unikke fortællestil, som ofte omfatter detaljerede historier og emotionelle rejser.

Gameplayet i JRPG’er er ofte baseret på turbaserede kampe og en omfattende udforskning af spillenes verdener, som kombineres med en gradvis udvikling af karaktererne og deres evner. Fra tidlige titler som Final Fantasy og Dragon Quest til nyere udgivelser som Persona og Xenoblade Chronicles, har JRPG-genren udviklet sig og inddraget nye spilmekanikker, men har samtidig bevaret sin kerne af medrivende historiefortælling og karakterdrevne eventyr.

Vi fra Arkaden.dk har sat os for at hylde denne magiske genre, og komme med vores bud på de bedste JRPG’er, som du bør spille lige nu. Med følgende titler vil du få en sand forståelse for, hvad denne fantastiske genre kan tilbyde.

Yakuza Zero

Yakuza-spillene udgør efterhånden en omfattende serie, der narrativt strækker sig over 35 år. Det første spil i serien udkom i 2005 og siden da har serien, samlet set, solgt over 21 millioner eksemplarer. Serien går nu globalt under navnet Like a Dragon, hvilket også er mere retvisende i forhold til den japanske originaltitel. Med Yakuza 7: Like a Dragon indførte man et turbaseret kampsystem, der fremhævede seriens RPG-elementer, men før dette har spillene været brawler-spil med lette rpg-elementer. Centralt for serien er de dybe og dramatiske fortællinger, de fjollede sidemissioner og de karismatiske karakterer, hvor Kiryu Kazuma er den bærende protagonist.

Der er mange fremragende titler i serien, og det er en udfordring at udvælge, hvilket der er det bedste. Fortællermæssigt er alle spillene stærke, og hvad angår gameplay, så har alle titler forskellige styrker og svagheder. Dog står Yakuza Zero rigtigt stærkt i feltet, og spillet, der fungerer som en forgænger til det første spil i serien, har rigtig mange styrker. Samtidig er det et oplagt sted at starte for nye spillere. 

Yakuza Zero har en af de stærkeste narrativer i serien, hvis ikke det stærkeste. Spillet der udkom i Japan i 2015, og internationalt i 2017, tager os med tilbage til 1988 og to detaljerede gengivelser af fiktive versioner af kendte japanske bydele, Kamurocho baseret på Kabukicho i Tokyo og Sotenbori baseret på Dotonbori i Osaka.

Yakuza Zero har en dyb og fængslende historie, som udfoldes gennem de to spilbare hovedpersoner, Kazuma Kiryu og Goro Majima. Begge karakterer er dybt forankret i den kriminelle underverden, og spillet udforsker deres baggrundshistorier, der er fyldt med drama, loyalitetskonflikter og moral. Spillet giver dig mulighed for at dykke dybere ind i de to hovedpersoners karakterer, hvilket giver et ærligt indblik i deres motiver og personlige historier. 

En af de mest imponerende aspekter af Yakuza Zero er, hvordan det genskaber livet i slutningen af 80’ernes Japan. Byerne Kamurocho og Sotenbori er pulserende og fulde af detaljer, hvilket giver dig en følelse af at være en del af et levende og åndende samfund. Yakuza Zero er desuden elsket for sine mange sideaktiviteter og minispil. Fra karaoke til dans, arkadespil, pool og meget mere, tilbyder spillet en bred vifte af afbrydelser, der bidrager til den samlede oplevelse og hjælper med at belyse den kulturelle kontekst af den tid spillet foregår i.

Og så er der selvfølgelig kampsystemet. Spillet tilbyder et dybt og varieret kampsystem, hvor både Kiryu og Majima har unikke kampstile, som kan udvikles og tilpasses gennem spillet. Kampene er intense og ofte spektakulære, hvilket giver en tilfredsstillende oplevelse, når man overvinder sine modstandere.

Yakuza Zero er muligvis ikke så RPG-tungt som eksempelvis Yakuza 7: Like a Dragon, men det er et mesterværk i sin egen ret, og byder på en dragende og dramatisk historie og underholdende gameplay – og er desuden et godt sted at starte sin rejse ind i Like a Dragon-universet

Final Fantasy VII Remake

Final Fantasy-serien, som blev lanceret af Square Enix i 1987, er en af de mest anerkendte og indflydelsesrige franchises i rollespilsgenren. Den er kendt for sine episke fortællinger, komplekse karakterer og banebrydende grafik, og hver udgivelse i serien har sit eget unikke udtryk, og har hver gang været med til at definere standarden for, hvad et JRPG kan være. Serien har en unik evne til at blande fantasifulde verdener, dybe og følelsesladede historier og mindeværdige soundtracks, hvilket har givet den en særlig plads i spilleres hjerter over hele verden.

Final Fantasy VII Remake har genopfundet et ikonisk og elsket spil med en moderne vinkel. Ændringerne, herunder overgangen fra et traditionelt tur-baseret kampsystem til et kampsystem der udspiller sig i realtid, og beslutningen om kun at dække Midgar-delen i historien, skabte oprindeligt tvivl om, hvorvidt spillet kunne leve op til det originale spils niveau. På trods af disse bekymringer lykkedes det Final Fantasy 7 Remake at imponere og overraske.

Spillets grafik er ekstraordinært lækker, hvor miljøer og karakterer er designet med en imponerende detaljegrad, der præsenterer spillets univers på en ny og spektakulær måde. Gameplayet, der blander action med strategiske aspekter, giver en dynamisk spiloplevelse, og fungerer simpelthen sublimt.

Samtidig bliver historien fortalt med en intensitet og varme, der både er tro over for originalen, men også er nyskabende. Og ændringerne i fortællingen giver fans en mulighed for at genopdage en elsket historie fra et nyt perspektiv. Mange vil mene, at det originale Final Fantasy VII stadig er det bedste spil i serien til dato, men Final Fantasy VII Remake virker nok mere imødekommende for nye spillere – og derfor får det pladsen her på listen.

Persona 5 Royal

Persona-serien, udviklet af Atlus, er en af de mest ikoniske og indflydelsesrige serier i JRPG-genren, og er kendt for sin unikke blanding af dybdegående rollespil, komplekse karakterer og fængslende fortællinger. Seriens rødder kan spores tilbage til de tidlige 90’ere, hvor den startede som en spin-off til Shin Megami Tensei-serien, men har siden udviklet sin helt egen identitet.

Gameplayet i Persona-serien er en blanding af traditionel turbaseret kamp, hvor du bruger både fysiske angreb og magiske evner, og livssimulering, hvor dine daglige valg og interaktioner med andre karakterer påvirker spillets udfald og udviklingen af karakterernes evner og relationer. Det unikke og fede gameplay kombineret med seriens stilfulde grafik, mindeværdige musik og ofte komplekse narrativer, har gjort Persona-serien til en favorit blandt fans af JRPG’er verden over.

Alle spil i serien har deres egen særlige charme og er alle fremragende spil, men over dem troner Persona 5 Royal. Udgivet i 2017 under titlen Persona 5, udgør dette JRPG et mesterværk inden for genren med sin historie om en gruppe teenagere, der tager kampen op mod autoriteter og deres egen skæbne. Disse unge, der går under navnet “Phantom Thieves”, drager ind i en kognitiv verden, hvor de vækker deres indre Personas – kraftfulde alter egoer – og tager kampen op mod de voksne, der misbruger deres magt, og udgør en trussel mod de unges liv. Alt dette skal disse unge mennesker tackle, samtidig med at de passer deres skolegang.

Persona 5 Royal forbedrer et allerede fremragende spil, og tilføjer et nyt skolesemester og giver os yderligere op til 60 timers spilindhold, hvilket bringer den samlede spilletid op på omkring 170 timer, hvis man ønsker at se alt, hvad spillet tilbyder.

Persona 5 Royal overgår, på mange måder, alle forventninger og cementerer sin position som et af de mest unikke spil i sin generation. Den engagerende historie, dyste temaer blandet med hverdagsliv og den komplekse karakterudvikling gør Persona 5 Royal til en uundværlig oplevelse for enhver JRPG-entusiast.

Chrono Trigger

Nok den største klassiker på vores liste. Chrono Trigger startede ud på Super Nintendo Entertainment System (red.: SNES) i 1995, og er stadig husket som et af de allerbedste JRPG nogensinde. Dette skyldes særligt dens velstrukturerede historie, eventyrlige musik, farverige karakterer (som var designet af inden mindre end mangaka, Akira Toriyama!) og dengang originale gameplay.

Som den titulære Chrono starter du eventyret ud, med noget så spændende som en samtale med din mor. Der er en festival i byen, og selvom Chrono er den tavse helt, som var sædvane dengang, er det tydeligt at han har glædet sig til at opleve festlighederne.

Disse festligheder bliver dog hurtigt afbrudt, da eventyret udvikler sig til en tidsrejsende epic, hvor plottet spreder sig ud over forskellige tidszoner, og du kommer til at lave dit lille team med fantasifulde karakterer på tværs af disse.

Takket være teamets størrelse, bestående af bare en lille håndfuld karakterer, giver spillet sig tid til at fortælle deres individuelle historie, men på en så engagerende måde at man ikke føler det trækker ud i langdrag. Selve historien i spillet overskrider dårligt nok de 20 timer, hvilket gør det til en let anretning for både JRPG-veteraner og nytilkomne af genren.

Chrono Trigger revolutionerede både med strukturen af dens historie, da der er visse beslutninger, som spilleren skal tage, der har en betragtelig betydning for plottet, og med design af dets kampes omgivelser, der ændrede sig i takt med den lokation, man befandt sig på.

Den spirituelle efterfølger, Chrono Cross har ganske vist for nylig haft lidt af en genopstandelse med dets remaster: Chrono Cross: Radical Dreamers, men vi mener stadig at Chrono Trigger har stået tidens tand, og er lige så meget værd at prøve nu, som det var tilbage i 1998.

Xenoblade Chronicles 3

Siden debuten i 2010 har Xenoblade Chronicles-serien nærmest været et synonym for kvalitet i JRPG-genren, og Xenoblade Chronicles 3 fra 2022 markerer sig som seriens hidtil bedste udgivelse. Selvom spillets titel antyder, at det er en fortsættelse af et større narrativ, så fortæller Xenoblade Chronicles 3 en relativ selvstændig historie, som kan nydes uden større kendskab til de tidligere spil i serien.

Spillet forfiner næsten alle aspekter fra sine forgængere, hvilket resulterer i en omfattende oplevelse, der leverer på alle fronter – lige fra en fængende historie og engagerende gameplay til veludførte sidemissioner. Xenoblade Chronicles 3 stråler af storhed, både hvad angår spilverdenens omfang og kvaliteten af dens indhold.

En af spillets helt store forcer er det avancerede og lagdelte kampsystem, der giver en udfordrende og kompleks spiloplevelse, der både kræver taktisk snilde og færdigheder, men det giver samtidig spillet en ekstra dimension, og gør det både udfordrende og belønnende – for det er altså super fedt, når planen funker og du lykkes med at eksekvere den.

Derudover er spillets narrativ og karakterer på mange måder enestående. Xenoblade Chronicles 3 fortæller en engagerende historie med spændende twists og følelsesladede øjeblikke. Karaktererne er dybe og charmerende, og man kommer til at holde af dem og med dem. Kombinationen af en fængslende historie, dybdegående gameplay og et detaljeret kampsystem gør Xenoblade Chronicles 3 til en fremragende tilføjelse til JRPG-genren og et must-play for både gamle fans og nye spillere.

Kingdom Hearts 2

Kingdom Hearts har lidt af et blakket ry, for at være overdrevent indviklet, nogle ville endda have så mørk en sjæl og vove at påstå det er dårligt skrevet? Vi er her for at sige: Det kan der måske være noget om.

For plottet er overdreven indviklet, sådan som det er fordelt over mere end 8 titler, der oprindelig skulle spilles på tværs af flere platforme. Men det er blevet langt mere tilgængeligt med årene, og du kan nu spille hele serien på enten PlayStation eller Xbox, fordelt over ganske få spil.

Historien er dog stadig indviklet, og det kan være svært at vælge et specifikt spil, der giver en fyldestgørende oplevelse for spilleren. Det er så der, at Kingdom Hearts II kommer ind i billedet.

For seriens fantasifulde univers kommer virkelig til live i denne titel, når du drager på eventyr med blandt andet Anders And og Fedtmule. Du drager gennem forskellige Disney verdener, som vil virke velkendte for både børn og voksne, mens det fortæller en fuldendt historie, der for det meste kan nydes på egen hånd.

Gameplay er også det bedste og mest responsive, det nogensinde har været, måske kun overgået af det nyere Kingdom Hearts III. Det er nemt at styre rundt i verdener, og benytte sig af særlige angreb, der kan gøre massiv skade på de lidt sværere fjender, hvis man bruger dem på den rette måde.

Kingdom Hearts II er farverigt, fantasifuldt og genopliver en barnlig glæde som kun få spil kan. Der er stadig tegn på spilinstuktør Tetsuya Nomuras kringlet ideer, og det er ikke alting der passer sammen, men det kan vi se gennem fingre med, hvis bare vi kan tage på flere eventyr med Anders And og Fedtmule på vores team. 

Nier Automata

Der er få japanske personligheder, som kan skrive lige så stærke historier, som den maskebærende Yoko Taro. Hvad enten der er tale om had, kærlighed, vrede, glæde eller rendyrket forvirring, så får denne legende inden for narrativer, dig som spiller til at føle noget gennem sine spil!

Som en del af Drakengard-universet, er Nier spillene nok nogle af de mest populære i Taro’s kartotek af video spil, og helt sikkert også nogle af de bedste både på et narrativt-og gameplay-mæssigt niveau. Her skinner Nier: Automata særligt igennem, som det mest tilfredsstillende i rækken.

Nier Automata skal spilles flere gange for at opleve alle historiens facetter, og hver gang er det en fryd at udforske. Det hjælper selvfølgelig også gevaldigt, at spillet er actionspækket og meget baseret på at undvige fjenders udfald med perfektion, for så at slå igen med forskellige våbenteknikker, der kan udvikles ved brug af fundne ressourcer.

Med sin flydende aktion, flotte grafiske æstetik og gribende narrativ, er ‘Nier Automata’ et spil der ikke kan genfortælles, men som skal opleves på egen hånd. Der er så mange referencer til resten af “Taro-universet” gennem historien, at man kan blive helt svimmel, men det kan sagtens nydes for sig selv, da dens karakterer, androiderne A2 og 9S, er så charmerende og følelsesladet, at man har svært ved ikke selv at blive grebet med.

Nier Automata er et spil, vi stadig kan mærke. Nogle vil måske påstå at Yoko Taro prøver lidt for hårdt, at presse visse følelser over spillernes hoveder, men vi siger det er noget vrøvl! Dette spil er en skattekiste med dybe temaer, som kan diskuteres i evigheder, og derfor mere end værdigt på en liste over de bedste JRPG’er i mands minde.

Dragon Quest 11 S: Echoes Of An Elusive Age – Definitive Edition

Siden seriens begyndelse i 1986, har Dragon Quest stået som en af klassikerne i JRPG-genren. Båret af Yuji Horiis vision, Akira Toriyamas karakteristiske kunststil og Koichi Sugiyamas musikalske kompositioner, er denne elskede franchise berømt for sine dybe historier, det ikoniske turbaserede kampsystem og sine mindeværdige karakterer.

Dragon Quest 11 S: Echoes Of An Elusive Age – Definitive Edition er ikke blot et spil, det er en episk rejse gennem en rigtig og levende verden. Hovedpersonen er en ung mand hvis skæbne er at blive en helt, men denne vej er ikke ligetil. Han bliver faktisk betragtet som en fjende af kongeriget, hvilket tilføjer en interessant vinkel på den klassiske ‘heltens rejse’-fortælling. Gennem spillet møder man et farverigt hold af karakterer, hver med deres unikke baggrunde og motiver, som historier og skæbner sammenflettes med hovedpersonen.

Spillet udmærker sig også med sine enestående bosser og veldesignede dungeons, der virkelig tester dine taktiske evner. Da spillets verden er dyb og detaljeret, bliver man som spiller motiveret til at udforske og fordybe sig i spillets rige lore og historie. Og det er absolut et godt bud, hvis man ønsker at kaste sig over denne franchise.

Tactics Ogre Reborn

Tactics Ogre er nok mest kendt med undertitlen: Let Us Cling Together, og udkom oprindelig tilbage i 1995 til Super Famicom. Men denne klassiker fik en meget velfortjent, samt længe ønsket, remake i 2023 med titlen, Tactics Ogre: Reborn.

Dette taktiske JRPG sætter virkelig ens evner på prøve, når det kommer til at sammensætte ens hold, og navigere dem rundt i spillets mange kampe. For som det hører sig til genren, skal man styre sit hold rundt som brikkerne i et skakspil, mens modstanderen gør det samme efter endt tur.

Man kan udstyre hvert et medlem med forskellige våben, rustninger og evner på tværs af et rimelig robust klassesystem, der giver rig mulighed for eksperimentering. Det er dog vigtigt at holde styr på teamets styrker og svagheder, for fejltrin vil blive straffet, og kan medføre tab af medlemmer, takket være spillets perma death-system.

Denne nye remake giver flot opdateret grafik, bragende god musik, godt stemmeskuespil samt et narrativ der byder på masser af politiske intriger og bedrag. Der er også god grund til at spille det igennem mere end en gang, da man kan tage en række valg, som ændrer historien i spillet.

Hvis man er til taktisk JRPG er Tactics Ogre: Reborn en af de bedste på markedet. Der er masser af timers god, taktisk underholdning at finde her. Det kan være udfordrende, men det er kun et kvalitetsstempel for genren. Nu venter vi bare på at få en remake af Final Fantasy: Tactics, som vi alle ved vil komme – En skønne dag VIL det komme.

Tales of Berseria

Tales of-serien har efterhånden en del spil under bæltet, men ligesom Final Fantasy er størstedelen af spillene uafhængige af hinanden. Derfor er det noget nemmere at vælge et spil, der kan fungere som startpunkt for nybegyndere.

Vi har dog valgt det mest dystre og morbide i rækken, da JRPG’er ikke altid sætter dig på “heltenes” plads. Tales Of Berseria vover nemlig at bytte rundt på det moralske kompas, og tager udgangspunkt i den plaget Velvet, der oplever sin egen bror blive ofret, af hvad hun troede var en nær ven og familie. 

Efter flere års fangenskab i en verden fyldt med dæmoner, slipper Velvet endelig fri men finder til gengæld ud af, at hendes brors morder bliver hædret som en helt, og dette leder hende ned af en sti fuld af had og drab.

Tales Of Berserias største styrke er dens plot, narrativ og karakterer. Skønt de i spillets verden bliver betragtet som “de onde”, og er alle plaget sjæle, så ønsker de at gøre verden til et bedre sted, også selvom det er en verden, der har vendt dem ryggen. Det er enormt engagerede, og selvom hovedplottet varer godt og vel 40 timer, så er konklusionen alt tiden værd.

Gameplay mæssigt skiller Tales of-serien sig ud fra det normale turbaseret-system ved i stedet at være real-time, hvor alle handlinger udføres øjeblikkeligt, og kampene bølger frem og tilbage mellem dit team og de fjendtlige monstre. Der skal stadig administreres korrekt med et point system, der bestemmer hvilke teknikker du kan bruge, så det taktiske element i JRPG-genren lever i bedste velgående.

Vi håber I har nydt listen, og vil naturligvis gerne høre jeres bud på spil, som vedligeholder JRPG’ers eksistensgrundlag. Det er en vidunderlig genre med masser af magi, eventyr og strategi – Og det bedste af det hele er, at der er et spil for enhver smag.  

Kasper Pedersen – Skribent & Anmelder


Kasper har en kandidatgrad i Corporate Communication, hvor han specialiserede sig inden for tekstforfatning og hjemmesidedesign. Har tidligere været anmelder og skribent hos Pixel.tv i to år. Har en stor kærlighed for alt japansk underholdningskultur, såsom anime og JRPG. Nyder også et godt Survival Horror-spil, der bygger på atmosfæriske gys fremfor tarvelige jump scares.

Lau Mellemgaard Eskildsen – Skribent & Anmelder


Lau er uddannet skolelærer med speciale i kulturfag, og er skribent på et af Danmarks største gaming-communities, Det Danske Gaming Forum. Fallout 3 ændrede hans liv, og lige siden har han haft en forkærlighed for action-RPG spil. Dystopiske narrativer har desuden hans store interesse, og han nyder at nørde rundt i gaming-verdenens eksistentialistiske fortællinger

© Copyright - arkaden.dk