Feature

Er Link et “trans- og nonbinært queer-ikon”? Meningerne er delte

Af Jens Haag
6 juni, 2023

Nogle gamere har udnævnt hovedpersonen i Zelda-spillene til et queer-ikon. Det frustrerer blandt andet en skribent på Fox Business vældigt. Spørgsmålet er, om det overhovedet er vigtigt?

Zelda-producer Eiji Aunuma har udtalt, at han altid har set Link som definitivt han-køn, men samtidig med en androgyn, kønsneutral appel, så alle spillere – uanset køn – burde kunne identificere sig med ham.

Men altså: Primært hankøn.

På trods af de lidt mudrede vande, har nogle gamere erklæret, at Link er et transkønnet, ikke-binært queer-ikon

På den anden side påstår visse mennesker på Twitter, at Link er den arketypiske, mandlige reinkarnation af en kristen ridder, som forsvarer den guddommelige gudinde – hvordan “gudinde” og “reinkarnation” passer sammen med “kristen” melder historien ikke noget om.

Det er umuligt at spørge Link selv eller gennemskue det via hans dialog, da spilleren aldrig hører ham sige andet end “arrhg” og “hurh hurh” når han kravler op ad møgstejle vægge, så det må nok siges at være en lille smule oppe i luften, hvad sandheden egentlig er.

Men diskuteret bliver det.

Et eksempel på den verserende kulturkrig blev for nyligt udgivet på det amerikanske site Fox Business (en del af Fox News, som de fleste nok kender). Forfatteren, Jon Brown, er dybt alarmeret og særdeles krænkelsesparat over de mange non-binære og transpersoner (og så videre), som claimer Link. 

Den primære grund lader til at være, at Brown anser ‘Tears of the Kingdom’ som et “børnespil”, hvilket jo, uanset hvad ens holdning så i øvrigt er til Links køn, kan få enhver gamer til at sukke anstrengt.

Lige for tiden er USA opflammet af en kæmpe krig om, hvorvidt børn kan tåle at se drag queens eller pride-parader eller vagt androgyne krigerhelte i Nintendospil og sådan noget. Der er tale om cirka de samme konflikter, som har figureret herhjemme omkring Onkel Reje og drag-bogoplæsningen for børn på Frederiksberg Bibliotek.

Det er imidlertid møgirriterende at visse mennesker partout insisterer på, at alle spil skal være for børn – eller at det skulle være synderligt skadeligt for børn, hvis Link ikke er en macho-macho-mand.

Personligt har jeg det sådan, at hvis det gør nogle mennesker glade, at Link er et queer-ikon, så tager det vel ikke fra dem, som mener noget andet. Det virker ikke kompliceret, og burde ret hurtigt dysse ned.

Men det er nok for meget at håbe, at det skulle være tilfældet.

(Foto: Nintendo)

Om skribenten:

Jens Haag – Journalist

Jens Haag er anmelder og journalist på Hardwire. Han spiller især turbaseret strategi, rollespil, roguelikes, survival og indiespil i det hele taget.






© Copyright - arkaden.dk