Anmeldelse

Persona 3: Reload-anmeldelse – Frigør din indre personlighed 

Foto: Atlus

Af Kasper Pedersen
30 januar, 2024

Har denne remake nok personlighed til at tilfredsstille både kendere og nytilkomne til Persona-franchisen?

Persona er efterhånden et velkendt navn, da Atlus’s franchise slog igennem med det populære Persona 4: Golden og Persona 5. Begge spil er efterhånden blevet poleret op, og har fået en række spinoffs. 

Der er dog særligt en titel i serien, som mange fans har spurgt efter, der har fortjent samme opmærksomhed fra Atlus: Persona 3. Spillet udkom i sin tid til PlayStation 2 i 2006, fik en port i 2013 til PSP, der senere er kommet på alle tænkelige platforme. 

Nu er det udkommet i en helt ny version med Persona 3: Reload, og jeg kan garantere jer for, at dette er en remake, der går den ekstra distance. 

Når en Persona bliver introduceret, er der ægte magi i luften. Foto: Atlus

Et døgn med 25 timer 

Historien i spillet fangede mig fra første sekund, jeg fik kontrollen over hovedkarakteren. Efter at have mistet begge sine forældre i en ulykke, flytter man til ‘Tatsumi Port’, for at skulle starte på gymnasiet, ‘Gekkoukan High’.  

Men så snart man ankommer til stationen, står det klart, ikke alt er som det bør være. Byen er totalt efterladt, og i stedet for en livlig befolkning er gaderne fyldt med mystiske kister. Du er havnet i den dystre “Dark Hour”, en ekstra 25. time på døgnet, hvor almene mennesker bliver isoleret i kister, og drabelige skygger tager over som spillets fjender. 

Du møder en gruppe unge gymnasieelever, der er i stand til at fremkalde deres indre “Persona”, en manifestering af deres personligheder, som det eneste våben til at bekæmpe monstrene der hærger i byens gader. 

Der er selvfølgelig en masse mere at sige om historien, da den tog mig lidt over 60 timer at klare. Men det ville være en skam at afsløre for meget, da dette er en af de mest velskrevne narrativer, man kan finde inden for JRPG-genren. Bare vær forberedt på en følelsesladet rutsjebanetur med mange overraskelser.

Der er utroligt mange scener at skulle igennem, men det gør intet, da det er gjort med så meget charme og troværdighed, at man ikke kan andet end være fuldt opslugt, når de mange karakterer har deres samtaler. Det skal også lige tilføjes, at det er en yderst dyster historie, der til tider sneg sig op på mig. Men det var kun med til at sælge situationens alvor, som holdt mig fast for hver dag der gik. 

Der er mange samtaler, som man skal igennem. De er heldigvis charmerende på hver deres måde. Foto: Atlus

Persona’ med personlighed

For der var ikke en eneste karakter i dette spil, som jeg ikke brød mig op, med undtagelse af dem som spillet vil have dig til at hade. Som det er tilfældet i alle titler med ‘Persona’ navnet, er der et væld af personligheder, du kan have en samtale med, og på den måde opbygge en følelsesladet forbindelse til dem, der kommer dig til gavn i spillets kampe. Du kan også udvikle nogle personlige træk, der kan hjælpe med at åbne for nye personer at møde. 

Mange af dem har en persona relateret til dem, som du kan rekruttere eller fusionere i det såkaldte “Velvet Room”. Jo tættere et bånd du har med den specifikke karakter, desto stærkere en persona’ kan du lave og tage med i kamp. Det kræver dog at du tilbringer tid med den person, deltager i deres daglige gøremål og kommer helt ind på deres private liv. 

Det er særligt denne komponent, der er Persona 3: Reload’s levebrød. Meget af tiden i spillet kommer til at foregå i selskab med enten en af dine klassekammerater eller andre af byens beboere, og det forstår jeg fuldt ud, ikke er for alle. Jeg vil dog på det kraftigste anbefale alle til at give det et forsøg, da samtalerne er så engagerende og medrivende, at man ikke kan andet end føle sig involveret hele vejen igennem.  

Du får også selv mulighed for at påvirke deres forhold, da mange af samtalerne involvere et svar fra dig, som kan betragtes positivt eller negativt af din samtalepartner. Det er ikke fordi du bliver hårdt straffet, ved at vælge et negativt ladet svar, men hvis du vil have de stærkeste bånd hurtigst muligt, er det nødvendigt at du forstår personen, og hvilket svar der vil passe bedst til dem. Det er også vigtigt at du administrerer din tid, da visse personer kun kan mødes på bestemte dage i spillet.

Der er nok at se til i Persona 3: Reload. Men husk at administrere din tid ordentligt. Foto: Atlus.

Op i tårnet vi går

Persona 3: Reload er dog ikke kun en skole/forholdssimulator, men også et turbaseret RPG med “sten-saks-papir”-mekanismer. Som en del af spillets mysterie omkring den skyggebefængte 25. time, er der et tårn, kaldet “Tartarus”, som skal bestiges. Denne ufatteligt høje bygning knejser flere hundrede etager op i luften, og du skal bevæge dig gennem dets farefulde korridorer sammen med dit udvalgte team.  

Mens man bevæger sig gennem de mange etager, vil der uundgåeligt være en del monstre, som skal bekæmpes, og de har alle forskellige styrker samt svagheder. Disse kan udnyttes med ens egne personaer’, der lige som fjenderne har deres eget element at beherske. Hvis man rammer en modstanders svaghed, så gør man ikke bare mere i skade, men får også en ekstra tur, der enten kan bruges af personen selv, eller gives videre til en andet på holdet. 

Det samme gælder naturligvis fjenderne, og de kan være modbydeligt aggressive i deres adfærd, selv på den normale sværhedsgrad. Særligt mange af bosserne tvang mig til at ændre strategi, eller hvilke persona’er som jeg havde på mit hold.  

Et sted hvor spillet taber lidt af pusten, er i dets kompleksitet af “Tartarus” – Eller rettere mangel på samme. Mange af etagerne ligner hinanden i design, og selvom deres størrelse er forskellige, så var konceptet det samme. Bekæmp de monstre du vil på din vej, tag skatte som du kan sælge eller bruge i kamp, find trappen til næste etage og gentag så hele processen.  

Der var heldigvis nogle tilfælde, hvor spillet havde en overraskelse enten med en speciel fjende eller nogle små miniopgaver man kunne lave. Men det kunne ikke helt opveje, hvor banalt banedesignet blev til tider, når historien virkelig tog fart.

Når tårnet, “Tartarus”, skal bestiges, så skal man være forberedt på en kamp eller hundrede. Foto: Atlus.

Din skæbne ligger i kortene

Et andet koncept som Persona-serien er kendt for, er dets brug af tarotkort. Hvert kort betegner en af de mange karakterer, som du kan snakke med, men de bliver også brugt som belønning, efter du har vundet en kamp.   

Hvis du besejrer dine fjender med særlige angreb, får du mulighed for at vælge mellem nogle tilfældige kort, der har hver sin effekt. Nogle kan helbrede dig, andre giver mere i EXP. Og så er der nogle knyttet til dit udvalg af persona’er.  

Der er umådeligt meget at se til, men samtidig er det bygget så simpelt op, at jeg hurtigt lærte de forskellige mekanismer, og fandt en stor tilfredsstillelse ved at prøve forskellige kombinationer, for at finde modstanderens svage punkt, samtidig med jeg beskyttede mine egne.

Når du finder en fjendes svage punkt, kan du udnytte det med et specialangreb. Foto: Atlus.

Mere end bare gammel vin på nye flasker

Som tidligere beskrevet er Persona 3: Reload remaket af et PlayStation 2 spil fra 2006. Men det er så meget mere end det. Ikke alene er den grafiske motor blevet lavet helt om, så udseendet afspejler det fra nyere titler såsom Persona 5: Royal, og det kan tydeligt ses.  

Mens spillet stadig bibeholder dets anime-æstetik, er karaktermodeller og områderne pudset op til de skinner, for selvom banedesignet i “Tartarus” kunne blive ensformigt, så det aldrig grimt ud. Der er også lagt langt flere kræfter i stemmeskuespillet, og musikken er blevet fornyet til at passe nutidens standarder. Alt sammen passer sublimt, og giver den helt rigtige stemning. 

Der er også visse specialangreb, som er blevet taget fra nogle af de nyere spil, og justeret så de passer unikt til Persona 3: Reload. Det giver gameplay en helt ny oplevelse i forhold til dets ældre version, men stadigvæk en følelse af genkendelse hos fans af franchisen.

Fjenderne i Persona 3: Reload er både makabre og detaljeret. Foto: Atlus.

Konklusion 

Persona 3: Reload er meget mere end en simpel remake. Det fornyer mange af de gamle mekanismer, moderniserer dets grafik samt lyd, og leverer en helt igennem fantastisk JRPG-oplevelse.  

Selvom det starter langsomt ud, og kan blive lidt ensformigt i dets banedesign, er dette et JRPG som bør spilles af alle. Der er så meget personlighed at give af, at det helt sikkert vil kunne give en unik oplevelse for både kendere af franchisen og nytilkomne.

Udvikler/Udgiver: P Studio / Atlus

Genre: JRPG

Platform: Xbox Series X|S (anmeldt på), Xbox One, PC, PlayStation 4&5

Kasper Pedersen – Skribent & Anmelder


Kasper har en kandidatgrad i Corporate Communication, hvor han specialiserede sig inden for tekstforfatning og hjemmesidedesign. Har tidligere været anmelder og skribent hos Pixel.tv i to år. Har en stor kærlighed for alt japansk underholdningskultur, såsom anime og JRPG. Nyder også et godt Survival Horror-spil, der bygger på atmosfæriske gys fremfor tarvelige jump scares.

© Copyright - arkaden.dk