Topliste

Seks spil, der kan simulere den sommerferie, du ikke har råd til

Det hele er fun and games, indtil en Leviathan æder dig med hud og hår.

Foto: Unknown Worlds Entertainment.

Af Jens Haag
28 juni, 2023

Fattigrøve fortjener også ferie.

Sommeren er over os! Det er på tide at lægge arbejdet bag sig, hoppe på flyveren og stikke af til troperne, turkise have og lidt for dyre aperol spritz. Medmindre du, som hver sjette dansker, ikke lige har råd til ubekymret og problemfrit at tage på dyre ferier på eksotiske og kostbare lokationer i det store udland.

Heldigvis for os, for hvem ferien mest består i at blive hjemme fra arbejde, findes der et væld af digitale tilbud, som kan agere stand-in for den udlandsferie, det efterhånden kun er forbeholdt den øvre middelklasse og opefter.

Her er seks bud fra Hardwire på, hvad du kan spille i din ferie for at få et hint af ægte, ubekymret og luksuriøs fritid.

1. ‘Subnautica’ – badeferie med snorkling, dykkerflasker og livsfare’

Verdens koralrev er på hastig retræte, men det skal ikke holde os fra at opleve farverige fisk og tangskove. I overlevelsesspillet ‘Subnautica’ bliver spilleren smidt på dybt vand, da deres rumskib pludselig styrter ned på planeten 4546B.

Her åbenbarer sig et hav (haha) af undersøiske væsner og gevækster i et udbygget økosystem, som indeholder alt fra sære koraltunneller til hjernedødt farlige rovdyr. Hvis man kan holde tungen lige i munden, kan man både bygge undervandsbaser og ubåde, lave modgift af selvlysende planter og miste livet på talløse interessante måder.

2. ‘Disco Elysium’ – drukferien i den tidligere østblok

Drømmer du om at besøge en by, hvor skudhullerne fra en forfejlet revolution stadig er strøet ud over byrummet? Hvor kyniske markedskræfter med umådelig effektivitet undertrykker underklassen? Er du på jagt efter komplet at glemme, hvem du er, efter et gigantisk trip på alle tænkelige stoffer, alkohol og sorg? Så er du kommet til det rette sted!

I ‘Disco Elysiums’ Revachol er alle disse ting mulige – og mere til! Bræk dig på fortovet, opklar et mord, stjæl stoffer fra komatøse drankere, mød et bredt udvalg af kommunister, fascister, ultraliberalister og ultimative landsbytosser! 

3. ‘Stardew Valley’ – den ultimative cottagecore landferie

Nogle gange får man bare nok af byen. Man må ud på landet, hvor luften er renere og stjernerne er klare, vejene er dårligere, der er ikke nogen internetforbindelse, der er myg alle steder, ovnen virker kun en gang imellen, og der er utrolig koldt om natten.

Det ender faktisk med at være rigtig rart at komme hjem igen.

Men ikke desto mindre har man behov for at komme væk: Det er tilfældet i indie-megahittet ‘Stardew Valley’ fra 2016. Igennem alle årstiderne sår spilleren roer, passer høns, hilser på og bliver venner med de lokale og tjener penge til at leve komfortabelt ved at udføre en ærlig dags arbejde – og den fantasi er jo også rar at udleve.

4. ‘GeoGuessr’ – se alle dele af verden uden at flytte dig en centimeter

Googles korstog for med projektet Google Street View minutiøst at affotografere hver eneste kvadratcentimeter af planeten begyndte i 2007 og har siden resulteret i, at millioner og atter millioner af verden nu kan ses og opdages fra ens eget private hjem. Og hvorfor ikke gøre en sport ud af det?

I det svensk udviklede GeoGuessr fra 2013 dumpes spilleren ned et tilfældigt sted i verden i Street View og så er det spillerens opgave at gætte, hvor i verden, det er. For nogen er det en hel sport at konkurrere om, hvor hurtigt man kan gætte det.

Tjek eksempelvis GeoWizard, der på et par minutter regner ud hvilken ghanesisk by, han befinder sig i. Og hvis du føler dig mere sikker i en virtuel verden end den virkelige, så findes der også GeoGuessr i ‘World of Warcraft’, Breath of the Wild og Genshin Impact.

5. ’80 Days’ – for den Steampunk-orienterede turist

Hvad nu hvis Jules Vernes overklasse-udforsker-løg Phileas Fogg og hans hårdtprøvede franske tjener Jean Passepartout rejste jorden på 80 dage – men det var i et mørkt, mystisk og labyrinth steampunk-univers? Det er tilfældet i den narrative roman ‘80 Days’ fra 2014, hvor spilleren som Passepartout desperat må holde styr på penge, transportmidler og redskaber for at sikre Fogg sejren i et væddemål om at rejse jorden rundt på 80 dage.

Teksten i spillet er det absolutte trækplaster – den er både charmerende, overraskende, dragende og elegant og trækker uundgåeligt spilleren ind i et helt andet og magisk univers. Aaaah, at have midlerne og muligheden for spontant at beslutte sig for at tage tre måneders ferie og rejse jorden rundt.

6. ‘Assassin’s Creed’ – for den historieinteresserede rejsende

En flybillet tur-retur til Rom koster omkring 2000 kroner. Dertil kommer hotel, mad og transport, og hvis man gerne vil se Colosseum, skal man lægge endnu 25 euro. Og så står man der, og det er bare en støvet bunke mursten stablet oven på hinanden. Kan det virkelig være den bedste måde at bruge de feriepenge?

Selvfølgelig ikke!

For omkring 200 kroner kan du score dig en kopi af ‘Assassin’s Creed II’, som giver adgang til ikke bare Colosseum, men adskillige steder i renæssancens Italien: Toscana, Venedig, Firenza – sågar Vatikanet. Og ikke bare har man mulighed for at besigtige dem, man kan stjæle guld, begå rovmord, klatre allevegne og bliver bedste venner med Leonardo da Vinci.

Hvis man hellere vil undersøge noget andet end Italien kan man bare købe et andet spil i serien og på den måde få adgang til de caribiske øer, det antikke Egypten, oldtidens Grækenland, London i 1800-tallet eller vikingernes invasion af de britiske øer.

Så kan du jo eventuelt bruge alle de penge, du har sparet, på at købe rose og oliven og hænge ud med dine venner, der heller ikke har råd til at tage på ferie.


Om skribenten:

Jens Haag – Journalist

Jens Haag er anmelder og journalist på Hardwire. Han spiller især turbaseret strategi, rollespil, roguelikes, survival og indiespil i det hele taget.






© Copyright - arkaden.dk