Nyheder

De bedste spil i 2023 – Skribenternes top 5

Af Emil Øgaard
8 december, 2023

Nu lyder jeg nok som en papegøje, men spilåret 2023 har været fuldstændigt vanvittigt. Det ene fremragende spil har afløst det andet, og man har som spilentusiast haft for lidt timer i døgnet til at kunne nå allesammen.

Men af alle de spil, der er blevet udgivet, hvilke er så bedst?

Jeg har spurgt mine medskribenter og hørt om deres top 5 af spil i 2023. Vores lister byder både på store AAA-spil og mindre indiespil, så der er nok at blive inspireret af.

Med til deres top 5 har jeg bedt dem om at knytte en lille kommentar til hvert spil de har udvalgt.

Vi håber, at vi kan inspirere jer til at prøve nogle af de fantastiske spil. Husk, at du kan hoppe ind på vores sociale medier og give din egen top 5 til kende. God læselyst.

LÆS OGSÅ: Se de nominerede til Game Awards 2023

A Space for the Unbound. Foto: Toge Productions

Emil Øgaards Top 5 Spil i 2023:

5. Dredge

Et spil jeg havde store forventninger til, efter at have spillet demoen til Steam Next Fest. Og heldigvis skuffede det ikke. Med en god blanding af hyggeligt fiskespil og Lovecraftian horror drager det spilleren ind i et fantastisk gameplay-loop, hvor man bare vil have mere. Jeg har ikke fået spillet DLC’en endnu, men det ser uhyggeligt godt ud.

Læs Arkadens anmeldelse her

4. Cocoon

I min anmeldelse kaldte jeg det “en dansk genistreg” på niveau med INSIDE. Det holder jeg stadig fast med, og under udviklerne, Geometric Interactive, alt muligt succes. Jeg elsker gode puzzle-spil, og Cocoon er et af de bedste, jeg har spillet i meget lang tid.

Læs Arkadens anmeldelse her

3. Dave The Diver

Indiespil eller ej så er Dave The Diver fremragende. For mig er det årets overraskelse, hvor det gang på gang bliver ved med at introducere nye game mechanics, der hver bibringer noget fedt til min spiloplevelse. Der er utroligt meget spil i Dave The Diver uden jeg føler det bliver for meget. Nå, jeg må tilbage og fange fisk til min sushirestaurant.

2. A Space for the Unbound

Årets mest oversete perle. I det fortryllende smukke pixel-art spil indtager man rollen som high-school drengen Atma, der udforsker underlige fænomener i en indonesisk landsby i 90’erne. Soundtracket er decideret fremragende, og historien tør tage nogle seriøse og barske emner op og eksekverer utroligt godt på dem. Heldigvis har det fået anerkendelse ved at være nomineret til Game Awards 2023 i kategorien: Game For Impact.

1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Historien ramte mig ikke synderligt, men jeg kan ikke komme uden om, at gameplayet er noget af det bedste og mest innovative i et spil nogensinde. De trælse mechanics er væk, og særligt den nye Ultrahand er et masterstroke af en mechanic. Nintendo forstår at lave endnu et home-run på sin efterhånden aldrende maskine.

Læs Arkadens anmeldelse her

Lords of the Fallen. Foto: HEXWORKS

David Darvilles Top 5 Spil i 2023:

5. Lies of P

Dette spil har fanget min opmærksomhed med sin unikke blanding af den klassiske Pinocchio-historie og et mørkt, actionfyldt RPG-format. Dets atmosfæriske verden og medrivende storytelling er noget, der virkelig taler til mig.

Læs Arkaden anmeldelse her

4. Armored Core 6: Fires of Rubicon

På fjerdepladsen har vi Armored Core 6: Fires of Rubicon, et spil der genskaber mech-genren. Med sin avancerede tilpasning af mechs og dyb strategisk kamp, leverer det en unik oplevelse. Spillet udmærker sig ved sin blanding af hurtig, taktisk action og dybdegående customization, som tiltrækker både nye spillere og fans af serien

Lyt til Arkadens anmeldelse her

3. The Lords of the Fallen

Tredjepladsen går til Lords of the Fallen. Spillet byder på et udfordrende gameplay i et mørkt og fængslende univers. Som en stor fan af Souls-like spil, værdsætter jeg den veludførte implementering af taktiske kampe og det detaljerede banedesign, som tilfører spillet en ekstra dybde.

Læs Arkadens anmeldelse her

2. Marvel’s Spider-man 2

På andenpladsen kommer Marvel’s Spider-Man 2. Jeg er imponeret over, hvordan spillet udvider universet fra den første titel og tilføjer nye lag til gameplayet. Svingningen/svæve gennem New York City og den intensiverede combat gør det til en uundværlig oplevelse for mig.

Lyt til Arkadens anmeldelse her

1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

For mig står The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom øverst på listen. Denne efterfølger til Breath of the Wild har blæst mig væk med sin innovative tilgang og udforskning af Hyrules verden. Spillets dybde, kombineret med en fængslende historie, gør det til et mesterværk i mine øjne.

Predecessor. Foto: Omeda Studios

Morten Vilstrup Pedersens Top 5 Spil i 2023:

5. Starfield

Starfield leverer det man forventede Skyrim i rummet. Og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Starfield indeholder nogle af de bedste sidemissions jeg nogensinde har prøvet.

Lyt til Arkadens ikoniske anmeldelse her

4. Star Wars Jedi Survivor

Survivor er nok det flotteste spil jeg har spillet i 2023, kombineret med et solidt gameplay, som sagtens kan konkurere med Spider-man 2, burde det være med på de flestes Top 5. Desværre er synes jeg historien halter og det når derfor med på yderste mandat.

Læs Arkadens anmeldelse her

3. Diablo 4

Selvom Diablo 4 ikke helt levede op til mine forventninger så har det virkelig forbedret sig efter sæson 2. Det er på vej mod noget der sagtens kan blive lige så godt som Diablo 2 og måske endda endnu bedre.

Lyt til Arkadens anmeldelse her

2. Predecessor

Jeg har længe ventet på et MOBA til at konkurrer med League of Legends, Smite og Dota. Ikke nok med at Predecessor er et 3D-action MOBA så er det også flot at se på. Det har potentialet til at blive rigtig stort.

1. Marvel’s Spider-man 2

En kombination af fantastisk gameplay og en endnu bedre historier. Spider-man 2 tager alt hvad 1’eren gjorde rigtigt og gør det endnu bedre. Der er få skønhedsfejl, men de ødelægger intet i dette mesterværk.

Citites: Skylines II. Foto: Colossal Order

Anders Friis’ Top 5 Spil i 2023:

5. Cities: Skylines II

Det var, og er noget frygteligt rod rent teknisk, men det fortjener at være med på listen fordi det er det eneste spil i sin genre.

Læs Arkadens anmeldelse her

4. Hogwarts Legacy

Jeg tror rigtigt mange glemmer, hvor skodagtigt 2022 var som gamer, det var en lang tørkevandring, og Hogwarts Legacy var faktisk et af de første AAA spil i rigtig lang tid, som jeg interesserede mig for. Derudover så var historien overraskende stærk og rørende… rent teknisk var spillet noget frygteligt lort til PC, men det gav lys i en mørk tid.

Lyt til Arkadens anmeldelse her

3. Cyberpunk 2077: Phantom Liberty (DLC)

Et shoutout til CD Projekt Red, mest fordi jeg er aktionær i selskabet og kursen gerne snart må stige….. ej spøg til side, jeg synes faktisk CD Projekt Red fortjener at blive rost for det de har gjort med Cyberpunk 2077. Spillet var rent til rotterne da det udkom, men i stedet for at smide alt overbord og lade lortet synke, så tog de opgaven på sig og rettede spillet op, og postede 100 millioner af USD i det. Det fortjener et shout out.

Lyt til Arkadens anmeldelse her

2. Baldurs Gate 3

Et spil som af mange er blevet udråbt som det perfekte spil, det er det langt fra, det er på mange måder langtrukkent og kedeligt, men igen, så er det et spil af den gamle skole, hvor singleplayer og historiefortælling er i fokus. Det viser at der er også en fremtid for den slags spil.

1. Starfield

Nej det var ikke et perfekt spil, langt fra, men det er et AAA single player spil, som giver håb om at der fortsat er en fremtid for den type spil, derfor skal det med på listen over årets spil.

Super Mario Bros. Wonder. Foto: Nintendo

Lasse Rasmussens Top 5 Spil i 2023:

5. Starfield

Starfield har været et kontroversielt spil i år, mange delte meninger og mange uenigheder om hvor vidt det er et godt eller dårligt spil. Jeg nød spillet de første mange timer og var en af dem der var på spillets side. Men jo længere tid der gik, kunne jeg godt se de problemer spillet har og derfor er den i bunden af min top 5. Ikke et dårligt spil, men heller ikke noget mesterværk.

4. Marvel’s Spider-man 2

Spider-Man 2 var det spil jeg så mest frem til i 2023 sammen med Tears of the Kingdom. Håbede på en bedre sammenhængende historie, og det fik vi! Side missionerne, som ikke var noget plus i det første, var blevet forbedret og gav nu mere mening i forhold til historien end tidligere. Det bliver dog lidt ensformigt til tider, men et Blockbuster hit er det uden tvivl.

3. Star Wars Jedi: Survivor

Jeg elsker Star Wars af hele mit hjerte, jeg er en stor fed nørd indenfor det univers. Med Jedi: Survivor fik vi det bedste Star Wars-spil siden Star Wars: Knights of The Old Republic. Historien blev mere menneskelig og moden. Områderne og karaktererne man møder er fantastiske og den mere åbne verden var en fornøjelse at gå på opdagelse i.

2. Super Mario Bros. Wonder

Man skulle tro at man snart havde prøvet alt og oplevet alt hvad Mario har, at byde på. Så kommer Wonder brasende ind ad døren og vender tilbage med den klassiske 2D-stil som mange er vokset op med. Der er ikke et sekund hvor man ikke sidder med et smil og bare nyder den helt igennem smukke verden Nintendo har fået skabt med Wonder. ALT er unikt og intet bliver genbrugt.

Lyt til Arkadens anmeldelse her

1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Hvad kan jeg sige som ikke er blevet sagt… Tears of the Kingdom er et af de bedste spil jeg i mine mange år som spil entusiast har spillet. Alt det som Breath of the Wild gjorde forkert, rettede Tears of the Kingdom op på og har skabt det muligvis bedste Nintendo Switch spil samt det bedste Zelda-spil. Valget til Game Award står mellem dette og Baldur’s Gate 3, som jeg ikke har fået spillet endnu.

Jusant. Foto: Don’t Nod

Sofus Halkjær Wiisbyes Top 5 Spil i 2023:

5. Jusant

En følelsesmæssig rejse der bragte mig til tåre. Et fantastisk spil med enkelt design der virker virkelig godt.

Læs Arkadens anmeldelse her

4. Resident Evil 4 (Remake)

Jeg har aldrig spillet originalen, og dette var en fest. Over the top action med stramme controls gjorde dette til en 12 timers fornøjelse.

3. Lies of P

Jeg tror dette er første spil der har været tættest på at ramme FromSoftware magien. Temaet der er “i robot” i Pinocchios univers er også helt fantastisk.

2. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

En sandkasse af frihed og kreativitet og smukke oplevelser er at finde rundt om nærmest hvert hjørne.

1. Baldur’s Gate 3

Det dybeste og mest udførlige rollespil jeg har spillet. Er blæst bagover pga alle de valg man kan tage og deres interaktioner, både dialog og i kamp.

Dead Space Remake. Foto: Motive Studio

Kasper Pedersens Top 5 Spil i 2023:

5. Dead Space Remake

Dead Space Remake startede året ud med et brag af en gyser. Bogstaveligt talt, for dette spil er Survival Horror, når det er bedst. At udforske rumskibet “Nishimura” der er blevet fyldt med groteske monstre, som du skal hakke i stykker med dit arsenal, er super underholdende og bloddryppende. Den eneste grund til at det ligger så lavt, er at det gør meget lidt anderledes fra det originale spil i 2008, på nær opdateret grafik og lidt mere personlighed til karaktererne.

Lyt til Arkadens anmeldelse her

4. Armored Core VI: Fires Of Rubicon

Altid haft lyst til at styre din egen robot, som du kan opgradere med vilde våben og skyde andre robotter i stykker? Så er FromSoftwares seneste titel, Armored Core VI, lige noget for dig. Der er et hav af detaljer, som du kan benytte dig af til at skabe den perfekte dræbermaskine, og det er virkelig nødvendigt, da nogle af dine fjender er ekstremt hardcore. Det er ikke nær så udfordrende som andre FromSoftware titler. Men det er stadig god, arkadisk, kaotisk og aktion fyldt sjov.

3: Marvel’s Spider-man 2

Hvis der er nogen superhelt der kan svinge sig lige ind i mit hjerte, så er det Spider-man. Han er relaterbar, humoristisk og meget fejlbarlig – Alt sammen ting som Insomniac har ramt plet med denne titel. Det er meget af det samme som 1’eren, men karaktererne er stadig lige så elskværdige som dengang og gameplayelementet med at svinge rundt igennem byen er bundsolidt. Dets svageste punkt er denne gang bosskampene, men Marvel’s Spider-man 2 er stadig eventyret værd.

2: Alan Wake 2

Den seneste titel på listen, og nok også den største overraskelse for mig. Jeg vidste at det ville være godt, bare ikke SÅ godt. For denne thriller/horror er en kulmination af alt, hvad Remedy Entertainment har bygget op de sidste 13 år, og fortsætter Alan Wakes mareridt på bedste vis. Med et velskrevet plot, underholdende karakterer og simpelt men funktionelt gameplay er Alan Wake 2 et af de bedste spil, jeg har spillet i år, og kan ikke vente med at se, hvad Remedy har i skuffen til os.

Lyt til Arkadens anmeldelse her

1: Resident Evil 4 – Remake

Over 100 timer. Det er hvad PlayStation mener jeg har brugt på dette spil, og jeg er tilbøjelig til at give dem ret. Man kan ganske vist gennemfører det på omkring 15 for første gang, men der er så mange ekstra ting, som du låser op for, der gør hvert spil unikt og sjovt. Capcom har virkelig fat i at remake deres populære serie, og i forhold til Dead Space adskiller denne titel sig fra originalen nok til, at være et spil for sig selv. Resident Evil 4 remake er sjovt, blodigt og vanvittigt. Præcis som årets bedste spil skal være.

Hogwarts Legacy. Foto: Avalanche Software

Melina ‘MinnaMummi’ Jellesmarks Top 5 Spil i 2023:

5. Fort Solis

Det her spil gav samme følelse som Alien Isolation uden at have nogle aliens med. Der er konstant en uhyggelig stemning, mens man skal prøve at regne ud, hvad der er sket på Fort Solis. Spillet er ikke super langt, men helt klart en fed oplevelse.

4. Lethal Company

Det har måske ikke den bedste grafik, men det er nok et af de sjoveste spil at spille med sine venner! Udover at man skal være god til at kommunikere, er der også et hav af forskellige monstre, man skal prøve at flygte fra, mens man skal samle “skrot” ind til at sælge, så man har nok penge til at nå sin deadline på arbejdet.

3. Marvel’s Spider-man 2

Er man fan af de tidligere Spider-Man spil, så er dette ingen undtagelse! Så fedt at skifte mellem Peter og Miles, med deres forskellige evner og bekæmpe kriminalitet. Spider-Man 2 giver mig lyst til at 100% gennemføre det, hvilket spil sjældent er i stand til!

2. Alan Wake 2

Det er et mesterværk af et spil! Jeg elskede hvert sekund, selvom jeg skulle langt i historien for at det gav mening for mig. Jeg elskede specielt at spille som Saga Anderson og lege detektiv/politimand.

1. Hogwarts Legacy

Det er en barndomsdrøm, der gik i opfyldelse. Leve som en heks/troldmand og gå på Hogwarts! Ville ønske jeg kunne spille det for første gang igen, og gå til time og lære alle besværgelserne.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty. Foto: CD Project Red

Lau Mellemgaard Eskildsens Top 5 Spil i 2023:

5. Starfield

Bethesdas ambitioner for Starfield er i sig selv imponerende, men det faktum, at spillet formår at indfri så mange af disse ambitioner, gør Starfield til en imponerende præstation. Selvom jeg godt kunne ønske mig en mere organisk udforskning, lykkes spillet med at levere nogle virkelig gode fortællinger.

4. Resident Evil 4 (Remake)

Med en god blanding af horror, action og humor formår Resident Evil 4 Remake at give et elsket spil nyt liv. Spillet formår at forbedre det oprindelige spils systemer uden at gå på kompromis med det originale spils ånd

3. Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

Med opdatering 2.0 og historieudvidelsen Phantom Liberty er Cyberpunk 2077 endelig blevet det spil, vi havde håbet på. Phantom Liberty er en fremragende udvidelse, der byder på en fængslende spionthriller-historie og gør Cyberpunk 2077 til en af de mest medrivende spiloplevelser, jeg har haft i år.

2. Alan Wake 2

Spillet oser af personlighed og en auteurs visioner. Alan Wake 2 fortæller en intens historie og anvender horror-elementer på en innovativ måde. I min optik er spillet en af årets største positive overraskelser og er alt i alt et fantastisk spil.

1. Baldur’s Gate 3

Larians CRPG-mesterværk er en imponerende præstation, som belønner kreativitet og taktiske evner. Spillet tilbyder en enorm variation og valgmuligheder og skiller sig ud med sine nuancerede karakterer og et spændende og forgrenende narrativ, hvor dine valg har reelle konsekvenser for spillets udfald.

Cocoon. Foto: Geometric Interactive

Kasper Hansens Top 5 Spil i 2023:

5. Cocoon

Cocoon har virkelig været en af årets mest imponerende tilføjelser til Game Pass, set fra mit perspektiv. Jeg ville ikke engang have stiftet bekendtskab med det, hvis det ikke var for vores dedikerede anmelder, Emil, der ikke blot anmeldte det, men også begejstrede mig for det. Det er et puzzle spil, som jeg aldrig har set før, og det udfordrer virkelig min hjerne på en intens måde. Grafikken er simpelthen fantastisk, og lyddesignet er lækkert, især fordi fortællingen kun udfolder sig gennem oplevelser og ikke gennem dialog.

4. Dead Space Remake

Grunden til den her titel er på min top liste i år, er fordi jeg aldrig har oplevet dead space før, så på mange måder var det min første oplevelse, som et nyt spil. og hold da op en oplevelse. fantastisk setting, masser af gys og fed historie, med et virkelig solidt gameplay.

3. Dredge

Med alle de mange spil i år, synes jeg vi skal huske de mindre titler, som stadig kan levere, her kommer dredge ind i billedet. Kun lavet af fire personer, og et genremix, som på papiret er dømt til at gå galt. Men lovecraft og fishing-simulator, går åbenbart godt i spænd, og dets stillistiske grafiske aspekt er fantastisk.

2. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Zelda har på mange måder revolutioneret spilbranchen, med episk gameplay. Mechanics i bunkevis, men alligevel formår de at holde styr på alle takter. Det der ikke får Zelda på 1. pladsen, er muligvis min mangel på zelda titler jeg har spillet. Jeg var på mange måder ikke klar og blev alt for overvældet, som startede med at skræmme mig væk.

1. Marvel’s Spider-man 2

Det her er blockbusters når det er bedst. Følelsen hele vejen igennem Spider-man 2 er fantastisk og skaber et kæmpe adrenalinrush, samt vanvittige hype momenter, jeg ikke vil kommer mere ind på. Jeg er en sucker for de her titler, og derfor fortjener Spider-man 2 toppen af min liste.

Hi-Fi. Foto: Tango Gameworks

‘Shadow’ Mikkel Juel Gregersens Top 5 Spil i 2023:

5. Diablo 4

Udelukkende som ren single-player oplevelse, kan jeg anbefale Diablo 4. Jeg elskede næsten alt ved mit playthrough, fordi jeg aktivt valgte at ignorere onlineaspektet af spillet. Gameplayet er sjovt og tilfredsstillende, historien lige så dyster og interessant som det burde være, lyddesignet og musikken sidder lige i skabet, og cinematics er selvfølgeligt hjernedøde smukke og intense. SOM SINGLEPLAYER MAIN STORY OPLEVELSE UDELUKKENDE: 6/6 – når man ser bort fra ALLE ONLINE ASPEKTER AF SPILLET.

4: Resident Evil 4 (Remake)

Som én der ikke har spillet originalen, blæste det her spil mig helt omkuld med dens grineren “japansk parodi af en amerikansk actionhistorie”, og effektive og dybt forstyrrende atmosfære. Jeg har en del problemer med historien (specielt i dens håndtering af karakteren Ashley Graham (hvilket vist også var et problem i originalen)), men gameplayet er så fucking sjovt, og skurkegalleriet er så interessant, at det vejer sgu op for meget af det.

3: Hi-Fi Rush

Altså. Åh, Hi-Fi Rush, min darling. Hvad jeg ikke vil gøre for dig. Gameplayet, musikken, art-stylen. ART-STYLEN!!! Karaktererne, historien, animationerne. ANIMATIONERNE!!! HUMOREN!!! FIK JEG SAGT MUSIKKEN???!?!?!! AAAH!!! Fuck, elsker det her spil.

2: Marvel’s Spider-man 2

Lad mig starte ud med at sige, at det er ikke perfekt. Langt fra. Specielt nogle af sidequests’ne kan skrubbe direkte til helvede a’, men ligesom med forgængerne, elskede jeg min tid med Peter Parker og Miles Morales, og kan ikke vente og se hvad Insomniac har i gære i fremtiden for denne nye bølge af Spider-Man spil.

1: Baldur’s Gate 3

Baldur’s Gate 3 er IKKE det samme som at sidde inde i stuen sammen med vennerne og spille DnD – intet vil kunne erstatte den vilde og utroligt personlige historie, vi har fået stykket sammen – men det er stadigt Larians bedste spil. OG DET SIGER IKKE SÅ LIDT. Divinity: Original Sin 2 var mit Game of the Year da jeg spillede det, og Baldur’s Gate 3 løber med titlen fra mig af – uden konkurrence fra de andre VILDT gode titler på listen her.

Starfield. Foto: Bethesda

Michael Engelbreths Top 5 Spil i 2023:

5. Super Mario Bros. Wonder

Med den klassiske 2D tilgang, tilføjet en masse nyskabende funktioner, formår spillet at skabe den helt rette synergi mellem nyt og gammelt. Et must play for alle Mario-fans!

4. Starfield

Selvom Starfield måske ikke var helt det mesterværk Xbox havde håbet på, så er det stadig propfyldt med stærke historier, godt gameplay og lækker grafik. Har du Game Pass, så SKAL du give spillet en chance.

3. Spider Man 2

Selvom historien ikke lander helt for mig, så er gameplayet helt i top! Spillet er den bedste Spiderman-simulator der nogensinde er lavet, og det er et spil jeg kan se mig selv tage frem igen og igen.

2. Star Wars Jedi: Survivor

Med en stærk historie, større områder end forgængeren, og mere forfinet gameplay, er Jedi Survivor, for mig, det bedste Star Wars-spil nogensinde.

1. Alan Wake 2

For mig er årets spil Alan Wake 2. Det her er toppen af historiefortælling, indpakket i en spændende verden, som indbyder til at blive udforsket. Du må ikke snyde dig selv for denne oplevelse!

Men hov, mangler vi ikke nogen?

Jo, vi mangler vores kære podcastværter. De laver deres helt egen top 5 i et stort anlagt show. Vi opdaterer siden her, når det er live. Følg med her på siden for de seneste spilnyheder og -anmeldelser.


Om skribenten:

Billede af Emil Øgaard

Emil Øgaard – Skribent & Anmelder


Emil er uddannet Cand. Mag. i Medievidenskab, hvor han specialiserede sig i spilteori og ludonarrativitet. Har tidligere været skribent hos Pixel.tv. Lige siden han spillede Kingdom Hearts for første gang på sin PS2, har han været bidt af RPG-spil. Derudover er spiludvikling i Danmark et af hans store interessefelter.


© Copyright - arkaden.dk